Artrose bij paarden

Artrose bij paarden

blog image

Artrose bij paarden

Wat is nu precies artrose? Artrose wordt ook wel gewichtsslijtage genoemd aangezien de aandoening zich voordoet in de gewrichten. Om specifiek te zijn, er treedt slijtage op aan het gewichtskraakbeen. Bij artrose neemt het kraakbeen af evenals de gewrichtsvloeistof. Door het gebrek aan kraakbeen en gewichtsvloeistof wordt het gewricht stijver en kan er pijn ontstaan. In het hele paardenlichaam komen gewrichten voor, waardoor artrose voor kan komen in veel gebieden van het paard. Artrose in de (voor)benen van het paard, maar ook in de hals, komen het meeste voor.

Oorzaak

Het is niet altijd even gemakkelijk om het ontstaan van artrose te achterhalen. Er zijn wel diverse oorzaken die bijdragen aan het ontstaan van de ziekte. Als jouw paard langdurig overbelast wordt, dan kan het zijn dat het kraakbeen overbelast raakt. Paarden die dus langdurig zwaar en intensief getraind worden hebben een grote kans op artrose.

Ook een afwijkende beenstand kan artrose opleveren. De gewrichten worden ongelijk belast en bij het gewricht waar het meeste belasting op staat kan het kraakbeen worden aangepast. Mocht jouw paard een ontsteking aan zijn gewricht krijgen, ook wel artritis genoemd, dan kan ook het kraakbeen worden aangetast. Paarden op leeftijd hebben ook meer kans op artrose. Gewrichten hebben al veel belasting gehad en daarom ligt overbelasting op de loer.

Symptomen

De uiting van artrose is zeer divers. Dat komt doordat de artrose in verschillende gebieden van het paard voor kan komen. Hoe herken je dan artrose? Wat zijn de symptomen? Artrose in de benen van het paard kan gepaard gaan met stijfheid en/of kreupelheid. Bij artrose in de hals wil het paard zijn hals niet buigen of strekken.

Diagnose

De dierenarts zal een onderzoek doen of jouw paard artrose heeft. Als het paard kreupel loopt dan zal de dierenarts een kreupelheidsonderzoek doen om de kreupelheid te lokaliseren. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt om een uiteindelijke diagnose vast te stellen. De foto’s laten echter niet het kraakbeen zelf zien. Veranderingen in de botstructuur zijn wel zichtbaar. Daaruit kan de arts concluderen of er sprake is van artrose. Bij veranderingen in de botstructuur rond het gewricht is er namelijk vrijwel altijd sprake van artrose. Aanvullend onderzoek is mogelijk door middel van CT, MRI of echografisch onderzoek.

Behandeling

Helaas is artrose een chronische aandoening. Een chronische aandoening betekent dat er geen herstel mogelijk is voor het reeds beschadigde gewrichtskraakbeen. Het is echter wel mogelijk om de symptomen te verlichten. Dit moet wel in een vroeg stadium gebeuren en het is de vraag of het blijvend verlichtend zal zijn. Het is belangrijk om de gewrichten soepel te houden. Daarom moet jij jouw paard gecontroleerd te laten bewegen zonder al te zware belasting. Het is niet verstandig, en wordt ook afgeraden, om het paard helemaal niet meer te laten bewegen als het artrose heeft. Een speciaal hoefbeslag zoals een schok dempend zooltje kan ook verlichtend werken voor het paard.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.