Atypische myopathie

Atypische myopathie

[ez-toc]

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in in de herfst- en wintermaanden optreedt met minder goed weer bij (vooral jonge) dieren met weidegang. De ziekte kan acuut beginnen en zich soms zo snel ontwikkelen dat paarden met deze aandoening veelal dood gevonden worden. Vaak treft de aandoening meerdere dieren uit een koppel. Reden genoeg om stil te staan bij de symptomen, risico’s en maatregelen.

Oorzaak

Oorzaak van de aandoening is een vooralsnog onbekend toxine (giftige stof) waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Wel bestaan er steeds meer aanwijzingen dat de toxine afkomstig is van esdoornblad met een bepaald schimmel erop, dat wanneer gegeten de aanleiding zou kunnen zijn voor atypische moypathie. Recent deed de faculteit in Utrecht onderzoek naar paarden met vermoedelijk atypisch myopathie. Veertien paarden waren bij dit onderzoek betrokken, waarvan er bij zeven paarden atypische myopathie werd vastgesteld na urine-onderzoek. In de weides van deze zeven paarden zijn esdoornbladeren en/ of esdoorntakken aangetroffen.

Symptomen

De symptomen van atypische myopathie treden plotseling op en uiten in spierzwakte en spierstijfheid. Het paard wil niet meer bewegen en blijft verkrampt staan of gaat plat liggen. Deze symptomen zijn vergelijkbaar met de maandagziekte, ofwel tying up. Ook snel ademen, rood mondslijmvlies en overmatig zweten zijn bijkomstige symptomen die optreden bij deze aandoening. De urine kan koffiekleurig bijna donkerbruin zijn, dit is een sterke aanwijzing voor myopathie. De donkerkleurige urine wordt veroorzaakt door myoglobine, een product van spierafbraak.

Diagnose

Atypische myopathie treedt vaak heel plotseling op en de symptomen verergeren snel. De stofwisseling in de skeletspieren wordt door de giftige stof hypoglycine A zodanig aangetast dat een paard moeilijk tot niet meer kan bewegen. Meestal zijn de eerste verschijnselen spierzwakte of stijfheid. Vaak vertonen de zieke paarden spiertrillingen en is er sprake van een verhoogde ademhaling en hartslag. Meestal gaan de paarden meer en meer liggen of kunnen ze niet meer opstaan, hierdoor kan het lijken of zij koliek hebben. Een duidelijk verschil met koliek is echter dat paarden met atypische myopathie vaak donkere, koffiekleurige urine hebben. Bij bloedonderzoek valt een enorme stijging van de spierenzymen op.

Behandeling

Atypische myopathie wordt gelukkig steeds beter herkend en als zodanig behandeld. Maar ondanks dat overlijdt bijna 75 procent van de paarden binnen drie dagen aan de gevolgen van atypische myopathie. Voor een kans op herstel is het belangrijk het paard absolute rust te geven en warm te houden. Hierom kan een paard met atypische myopathie niet vervoerd worden. Vaak zal de dierenarts het paard infusen toedienen en daarnaast ontstekingsremmers/pijnstillers geven om het paard zo comfortabel mogelijk te houden en de spierfunctie te ondersteunen. Raadpleeg bij een vermoeden van atypische myopathie direct een dierenarts! Geef het paard onmiddellijk absolute rust en zorg dat het paard het warm heeft. Haal indien mogelijk alle andere paarden uit het weiland om meer zieke dieren te voorkomen. Zet de paarden bij voorkeur op stal of verhuis ze naar een ander weiland.

Preventie

Indien jouw paard op een weide staat waar mogelijks esdoornzaden in terecht kunnen komen, of waar zaailingen in groeien, wordt het toch aangeraden om maatregelen te nemen. Je dient vooral waakzaam te zijn vanaf oktober (vallen van bladeren en zaden) tot aan de eerste grondige vorst en in de lente wanneer de zaailingen naar boven komen. Het is zeer belangrijk dat je probeert te verhinderen dat paarden zaden of zaailingen consumeren. Controleer daarom de weiden op de aanwezigheid van deze zaden en zaailingen en verwijder ze indien je zaden tegen komt.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Kijk vooral naar jouw persoonlijke behoeften om een persoonlijke verzekering samen te stellen. Wellicht heb je meer paarden in je bezit en wil je een collectieve verzekering afsluiten. Bij een collectieve verzekering ontvang je namelijk korting op het verzekeren van meerdere paarden. Het voordeel van een gedeeltelijke verzekering is dat je per maand veel minder premie betaald, maar dat heeft als nadeel wel dat je paard uiteraard niet geheel verzekerd is. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Kijk ook hier op dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering welke verzekeraar bepaalde medicijnen wel vergoed en welke verzekeraar niet. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

COPD bij paarden

COPD bij paarden

Dampigheid of ook wel COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genaamd komt voort uit een overmaat van slijm in de longen. Hierdoor

Oedeem bij paarden

Oedeem bij paarden

Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze

Schurft bij paarden

Schurft bij paarden

Schurft bij het paard is een aandoening die gelukkig niet al te vaak voorkomt in Nederland. Infectie met schurftmijt hangt

Wanneer je onze website gebruikt, stem je in met onze privacyverklaring.