Blaasontsteking hond

Blaasontsteking hond

Blaasontstekingen (of urineweginfecties) zijn vaak een voorkomend probleem bij honden. De urinewegen, waaronder de blaas, zijn dan geïnfecteerd geraakt door een bacterie. Teefjes hebben een kortere plasbuis die ook vaak wijder is dan die van een reu. Dit zorgt ervoor dat bacteriën eenvoudiger bij de blaas kunnen komen. Daardoor zijn teefjes veel vatbaarder voor een infectie dan de reutjes.

Oorzaak

Wanneer jouw hond vaker dan normaal steeds maar kleine beetjes plast dan is er een grote kans dat hij of zij blaasontsteking heeft. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Het kan ook zo zijn dat er een blaasontsteking is ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren.

Symptomen

Een blaasontsteking kun je herkennen aan een aantal symptomen. Je hond doet erg vaak kleine plasjes. Er zit bloed in de urine of de urine is troebel. Je hond vertoont incontinentie verschijnselen. En jouw hond is erg dorstig en wil veel en vaak drinken. Verder heeft jouw hond veel pijn en ongemak en perst op een lege blaas.

Diagnose

De verschijnselen van een blaasontsteking zijn vrij duidelijk waarneembaar. Het is echter ook belangrijk om andere zaken uit te sluiten. Tijdens het consult bij de dierenarts wordt gevraagd naar de wijze van plassen. Daar kan al veel informatie uit gehaald worden. Heeft de hond moeite met plassen of is er sprake van incontinentie? Ook wordt er gekeken naar de buik en voelt de dierenarts aan de buik of de blaas en nieren in orde zijn.

De diagnose blaasontsteking kan ook gesteld worden aan de hand van een urineonderzoek. De urine mag dan niet ouder zijn dan vier uur. Het urinemonster wordt afgedraaid en het sediment wordt onder een microscoop bekeken. Helaas is een urineonderzoek vaak niet voldoende om de exacte oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Er wordt dan nog verder onderzoek gedaan door middel van een urinekweek na een blaaspunctie, een röntgenfoto en/of een echo.

Behandeling

Als er inderdaad een blaasontsteking wordt geconstateerd dan volgt er vaak een behandeling door middel van een antibioticakuur. Hoe lang de antibioticakuur duurt hangt af van de ernst en de plek waar de blaasontsteking zit. Soms is het ook nodig om blaasstenen of een blaastumor uit te sluiten, de dierenarts kan dit doen op basis van een echografie. Sommige blaasstenen zijn met een aangepast dieet op te lossen. Goedaardige poliepen zijn vaak operatief te verwijderen. Als een blaasontsteking al langer aanwezig is en de bacteriën de nieren hebben bereikt kan er wel blijvende schade aan de nieren optreden. Het is dus belangrijk om op tijd de dierenarts te raadplegen als je twijfels hebt over de gezondheid van je hond. Zorg er altijd voor dat je hond genoeg water kan drinken zodat de urinewegen regelmatig schoongespoeld worden.

Voor een blaasontsteking ben je verzekerd bij Ohra

Mocht jouw hond onverhoopt een blaasontsteking krijgen, dan is het verstandig dat je jouw hond goed hebt verzekerd. Meer dan tienduizend honden en katten in Nederland zijn verzekerd bij Ohra. Of je nu voor een eenvoudige controle naar de dierenarts gaat, of er is een operatie nodig: met de huisdierenverzekering van Ohra ben je vrijwel altijd gedekt. Dat geldt ook voor veel kostbare medicijnen. Je kunt zelf kiezen wat je gedekt wilt hebben. Kies je voor een basispakket of neem je geen enkel risico met een toppakket. Uiteraard kun je ook voor ergens in het midden qua dekkingen kiezen. Het is helemaal aan jou. Meestal hoef je niet meer dan 1 keer per jaar langs de dierenarts. En de kosten, ach, die zijn dan nog wel te overzien. Maar stel dat je hond onverwachts een operatie moet ondergaan. Of last krijgt van een langdurige kwaal. Dan zijn met een hondenverzekering de kosten voor medische zorg goed gedekt.

Ook je paard moet goed verzekerd zijn

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Als eigenaar van paarden en rundvee zit jouw kapitaal voor een groot deel in je dieren. Mochten er zich tegenslagen voordoen dan hoeft dat niet gelijk een financieel verlies te betekenen, mits je de juiste verzekering hebt afgesloten. Bij KBC Verzekeringen begrijpen zijn dit als geen ander. Als je bij KBC verzekerd bent dan verzeker je jezelf tegen ongevallen en ziekte en daarmee worden jouw bedrijfsinkomsten beschermd.

De dierenverzekering is enkel alleen voor paardenhouders en rundveehouders. De verzekering geldt niet voor paardenhandelaars en veehandelaars. De waarborg voor runderen in een groep is bestemd voor melkveebedrijven.

Wie zijn er nu echter verzekerd? Dat zijn de individuele paarden of runderen. KBC Verzekeringen verleent dekking voor dood of noodslachting, bij verlies, bij blijvende waardevermindering of bij een veterinaire behandeling in geval van een ongeval, ziekte of chronische kreupelheid (dit geldt alleen voor paarden). Een optionele waarborg is diefstal.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Het belang van goed hondenvoer

Het belang van goed hondenvoer

Of ze nu dienen als waakzame metgezellen, energieke speelkameraden of trouwe knuffelvrienden, honden verdienen de allerbeste zorg die we kunnen