COPD bij paarden

COPD bij paarden

Dampigheid of ook wel COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genaamd komt voort uit een overmaat van slijm in de longen. Hierdoor zal het veel inspanning kosten om de longblaasjes vol met lucht te zuigen. Echter zal het hierna nog moeilijker worden om die lucht weer uit de longblaasjes te persen en blijft er meer lucht in de longblaasjes dan dat eruit kan. De longblaasjes rakende vol en zullen oprekken en uiteindelijk misschien wel barsten. Bij te veel gebarsten longblaasjes ontstaat een longemfyseem en noemt men het paard dampig. Bij een dampig paard zal de longfunctie drastisch afnemen. Veel paarden krijgen op oudere leeftijd wat problemen met hun luchtwegen, de rek raakt eruit en de longblaasjes zullen daarom eerder barsten.

Oorzaak

Dampigheid kan veroorzaakt worden door infecties van de luchtwegen, allergieën en door omgevingsfactoren. De kans op de aandoening wordt groter als het paard veel in contact komt met stof, ammoniakdamp of beschimmeld hooi. Er kunnen grote hoeveelheden van deze sporen in het hooi aanwezig zijn zonder dat je werkelijk ziet dat het hooi beschimmeld is. Een paard dat eenmalig overgevoelig heeft gereageerd zal dat altijd blijven doen.

Symptomen

Een paard met COPD hoest. Op het eerste gezicht lijkt het een droge hoest, maar er zit in de achterste luchtwegen wel degelijk taai slijm vast. Door de ophoping van slijm en het proberen dit op te hoesten, moeten de spiervezels die de bronchiolen en longblaasjes openhouden extra hard hun best doen. Hierdoor neemt de diameter en daardoor de effectiviteit van de longblaasjes af en krijgt het paard het benauwd. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen de volgende symptomen zichtbaar zijn: hoesten, bijgeluiden in de ademhaling, verwijde/openstaande neusvleugels, vergrote buikbeweging bij het uitademen en anusbewegingen bij het ademen. Deze laatste twee punten komen voor als het paard heel erg benauwd is. Het paard moet dan extra inspanning leveren om de luchtwegen leeg te krijgen. Op den duur is een duidelijke buikgroeve zichtbaar. De paarden kunnen dan minder belast worden en zijn vaak niet meer geschikt voor (top)sport.

Diagnose

Helaas is de bindweefselvorming die aan dampigheid ten grondslag ligt onomkeerbaar en dus niet te genezen. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van de luchtwegen van je paard altijd een dierenarts. Deze kan de diagnose dampigheid stellen op basis van lichamelijk onderzoek, al dan niet uitgebreid met aanvullend onderzoek om de ernst, het type en de mate van actieve irritatie/ontsteking vast te stellen. Als aanvullende onderzoeken kunnen een bronchoscopie, een longdrukmeting en een longspoeling worden gedaan.

Behandeling

Dampigheid bij paarden is zoals gezegd helaas niet te genezen. Vaak wordt wel geprobeerd met antibiotica, ontstekingsremmers of slijmoplossende middelen de klachten (tijdelijk) te verhelpen. Wanneer de eigenaar echter voor een ideale leefomgeving zorgt, kan het paard nog uitstekend worden gebruikt. Enkele omstandigheden die de aandoening kunnen verlichten zijn: 24 uur per dag weidegang, stalbedekking van houtkrullen of papier in plaats van stro, dat toch vaak meer stof veroorzaakt, iedere dag de stal uitmesten, in een schone stal heeft het paard minder last van ammoniakdampen, niet opstrooien/uitmesten/vegen wanneer het paard in de stal staat, het hooi goed nat maken (dus niet alleen de buitenkant van de plak), vanaf de grond voeren, hooi en stro niet in de stal opslaan en tocht vermijden.

Preventie

Net als bij de mens wordt de weerstand van een paard in na de zomer dus in het najaar wat minder. De overgang van zomer naar de nattige herfstmaanden en de wisseling van de zomer- naar wintervacht, maakt het paard vatbaarder voor virussen en bacteriën die kunnen leiden tot luchtweginfecties. De weerstand kan in het najaar dus wel wat hulp gebruiken. Preventieve ondersteuning met extra (multi) vitamines en mineralen, bouwstoffen en omega gedurende een langere tijd, helpt de weerstand te vergroten.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Kijk vooral naar jouw persoonlijke behoeften om een persoonlijke verzekering samen te stellen. Wellicht heb je meer paarden in je bezit en wil je een collectieve verzekering afsluiten. Bij een collectieve verzekering ontvang je namelijk korting op het verzekeren van meerdere paarden. Het voordeel van een gedeeltelijke verzekering is dat je per maand veel minder premie betaald, maar dat heeft als nadeel wel dat je paard uiteraard niet geheel verzekerd is. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. Klik op dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering voor de verschillende aanbieders en kijk welke verzekeraar het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Atypische myopathie

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in in de herfst- en wintermaanden optreedt met minder goed weer

Oedeem bij paarden

Oedeem bij paarden

Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze

Schurft bij paarden

Schurft bij paarden

Schurft bij het paard is een aandoening die gelukkig niet al te vaak voorkomt in Nederland. Infectie met schurftmijt hangt