Influenza is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griepvirus. Vele diersoorten hebben hun eigen griepvirussen net zoals mensen. Influenza komt met name voor in het najaar en de winter als veel paarden dicht bij elkaar op stal staan en de infectiedruk toeneemt.
Oorzaak
Influenza is een zeer besmettelijke griep die wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn zeer veel soorten influenzavirussen. Influenza bij paarden is een ziekte die in Nederland niet meldingsplichtig is. Het volledig herstel van paarden met paardengriep duurt twee tot drie weken; in ernstige gevallen zes maanden. Drachtige merries verwerpen soms hun veulen als gevolg van de koorts. In Nederland wordt er veel gevaccineerd voor influenza. Ook een gevaccineerd paard kan echter ziek worden. De kans hierop is groter als de vaccinatie al langer dan 6-8 maanden geleden is. De hoeveelheid antistoffen wordt namelijk in de loop van 6-9 maanden na de vaccinatie duidelijk minder. Ook kan een gevaccineerd paard de infectie oppikken, het virus in zijn neusslijmvlies gaan vermeerderen en vervolgens virus gaan uitscheiden zonder zelf echt ziek te worden of zelfs maar koorts te krijgen of te gaan hoesten.
Symptomen
Het duurt gemiddeld een tot drie dagen tussen besmetting en het zichtbaar worden van de symptomen. In deze dagen zijn er nog geen waarneembare symptomen te zien, maar het paard kan al wel virusdeeltjes uitscheiden. Hierdoor kunnen andere paarden besmet raken. Als het paard ziek wordt zijn de eerste symptomen koorts, neusuitvloeiing en hoesten. Het paard wil meestal dan ook niet eten en soms krijgt het paard ook dikke benen. De symptomen variëren per paard en zijn afhankelijk van de leeftijd en of het paard gevaccineerd is. Na een dag of drie treedt meestal verbetering op. Drie tot zes dagen na de laatste symptomen kunnen paarden nog infectieus blijven voor andere paarden. Paarden die influenza hebben gehad, hebben een herstelperiode nodig waarin het paard wel beweging krijgt, maar niet getraind wordt. Hoe lang deze herstelperiode nodig is, is per paard verschillend en afhankelijk van hoe ziek het paard is geweest maar kan wel een tot drie maanden duren. Als je de training te snel oppakt kan dat van invloed zijn op de prestaties.
Diagnose
De snelste manier om de aandoening vast te stellen is door het nemen van een neusswab. Op de neusswab kan door middel van een PCR (een test die het genetisch materiaal van het virus ‘herkent’) aangetoond worden of het paard virus in de neus uitscheidt. Zo’n test geeft meestal binnen twee dagen een antwoord of de infectie inderdaad influenza is. Verdenk je een paard van influenza? Dan is het verstandig de dierenarts zo snel mogelijk een neusswap af te laten nemen.
Preventie
Er zijn vele stammen van het influenza virus, de vaccinatie wordt hierop regelmatig aangepast. Nadat jouw paard een basisinenting heeft gehad wordt het paard nog minimaal een keer ingeënt. De antilichamen die door de enting aangemaakt worden door het lichaam zijn na ongeveer drie maanden het hoogst en daarmee de afweer het sterkst. Vervolgens dalen de antilichamen weer langzaam. Het is van belang om het paard na de zomer te vaccineren zodat ze in ge gevoelige maanden beschermd zijn. Een gevaccineerd paard wordt niet meer ziek of heeft lichte symptomen maar kan het virus nog wel overdragen naar een ander paard. Om de infectiedruk op een stal zo laag mogelijk te houden is het raadzaam om alle paarden te vaccineren.
Paardenverzekering vergelijken
Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.
Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.