Kissing Spines

Kissing Spines

[ez-toc]

Als jouw paard last heeft van de ziekte Kissing Spines dan heeft het paard een vergroeiing van de doornvormige uitsteeksels van de wervels van de rug. Deze vervorming ontstaat doordat de uitsteeksels elkaar raken. Daar komt ook de naam ‘kissing’ vandaan. Doordat zij elkaar raken geeft dit irritatie en een beschadiging van het botvlies. Zoals je je dit wel kan voorstellen doet dit erg pijn. Wanneer het regelmatig voorkomt zal er botgroei kunnen ontstaan op de plaats waar de uitsteeksels elkaar raken. Dit heeft als gevolg dat zij aan elkaar vast kunnen groeien. Als de uitsteeksels eenmaal vastgegroeid zijn dan wordt de rug zeer stijf, maar wel minder pijnlijk.

Oorzaak

Een paard kan aanleg hebben voor de ontwikkeling van Kissing Spines. Deze aanleg, in combinatie met factoren vanuit de omgeving, kan Kissing Spines veroorzaken. Denk hierbij aan een traumatische gebeurtenis of verkeerde trainingen. Het hoeft echter niet tot problemen te leiden als een paard geboren wordt met dicht bij elkaar staande wervels.

Symptomen

Hoe kun je merken als jouw paard Kissing Spines heeft? Er zijn verschillende symptomen waarneembaar zoals gespannen rugspieren, pijnreactie bij druk op het gebied waar de Kissing Spines zich bevinden, wegdrukken van de rug tijdens het rijden, steigeren en/of bokken bij pijnlijke houding tijdens het rijden, weigeren om te springen, moeite met galop en probleem gedrag bij het opzadelen. Welke factoren kunnen bijdragen aan het verergeren van Kissing Spines? Als het paard een te intensieve training krijgt zullen de klachten verergeren. Ook door een niet passend zadel en ongeschikte training zullen de klachten verergeren. Het is belangrijk om bij een paard met rugklachten als gevolg van Kissing Spines alle factoren optimaal te hebben, zoals ligging van het zadel, trainingsmethode, beslag/bekappen.

Behandeling

Kernpunt van de behandeling is om de rug weer op een normale manier te laten bewegen. Vaak moet hiervoor eerst de pijnlijkheid worden aangepakt. Een medicamenteuze behandeling is het inspuiten van ontstekingsremmers rondom de doornuitsteeksels. Daarnaast wordt er bij ernstigere afwijkingen ook vaak gebruik gemaakt van botregulerende infusen, dit zorgt voor een afname van de botafbraak en verminderd de botreactiviteit. Ook is er bij mensen bekend dat deze infusen langdurig (bot)pijnstillend werken. Vaak worden deze twee methodes ook gecombineerd met Mesotherapie om tijdelijk de spierspanning te verlagen en de pijn te verminderen.

Als de pijnlijkheid voldoende verminderd is is het belangrijk om de goede bewegingstherapie te geven. Hierbij kunnen fysiotherapie en chiropractie helpen om eventuele beperkingen en spierspanningen op te lossen. Om de problemen ook niet terug te laten komen zijn een goed passend zadel, een niet te zwaar gewicht van paard en ruiter, een voldoende kwaliteit van houding en zit en soms ook dagelijkse stretchoefeningen belangrijk.

Wanneer een paard beweegt met een lagere hoofd/halshouding en de achterhand goed onder zijn lichaam plaatst zal de rug boller worden en zullen de doornuitsteeksels omhoog komen en vrij komen te liggen. De intensiteit van de training zal goed op het paard moeten worden afgestemd. Het is vaak raadzaam om het paard ook vanaf de grond te trainen, zoals bijvoorbeeld met dubbele lijnen om de rug sterk te krijgen.

Preventie

De rug van het paard (wervels en spieren) dienen regelmatig te worden gecontroleerd, vooral daar waar het zadel ligt. Een goed passend zadel laat een goede opbouw van de bespiering toe; veel zadels zijn te smal in de boom en laten daardoor onvoldoende groei van de rugbespiering toe; ze worden vaak aangemeten op de bestaande situatie, maar daarbij wordt onvoldoende rekening gehouden met de situatie waar men met de training naartoe wil: een goed bespierde bovenlijn.

Bovendien dwingt een drukkend of knijpend zadel het paard zijn rug hol te maken. Een paard moet goed worden opgeleid, getraind en bereden zodat hij zijn rug welft en niet in een holle stand wordt vastzet. Daarvoor moet het paard goed losgereden worden. De ruiter moet daarnaast een passend gewicht hebben; een te zware ruiter is te belastend voor de paardenrug en kan daardoor schade aanrichten. Een paard dat op de juiste manier wordt gehouden (en voldoende weidegang krijgt) loopt minder kans op rugproblemen.

Paardenverzekering vergelijken

Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Atypische myopathie

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in in de herfst- en wintermaanden optreedt met minder goed weer

COPD bij paarden

COPD bij paarden

Dampigheid of ook wel COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genaamd komt voort uit een overmaat van slijm in de longen. Hierdoor

Oedeem bij paarden

Oedeem bij paarden

Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze

Wanneer je onze website gebruikt, stem je in met onze privacyverklaring.