Paardenziektes en aandoeningen zijn er in verschillende vormen en zijn ook zeer divers van aard. Het is bijna onmogelijk om ze allemaal op te noemen vandaar dat er in dit artikel de meest voorkomende aandoeningen genoemd worden.
Artrose kan op verschillende plekken in het paardenlichaam voorkomen, namelijk overal waar gewrichten zijn. Bij paarden is dit vaak in de nek, hals, benen, rug of in het si-gewricht (plek in de rug waar de wervelkolom zich verbindt met het bekken).
Koliek bij paarden is een vorm van buikpijn. Bij een paard kunnen op diverse plaatsen in het spijsverteringskanaal verstoppingen, kramp, gasophopingen of verschuivingen optreden, vaak met koliek tot gevolg.
Hoefbevangenheid is een situatie waarin de witte lijn, waarmee het hoefbeen en de hoefwand aan elkaar zitten vastgeplakt, ontstoken raakt en loslaat. Het hoefbeen “valt” dan als het ware omlaag, komt op de zool te rusten of – in extreme gevallen – steekt er door naar buiten. Wanneer het hoefbeen heeft losgelaten en op de zool rust spreekt men ook wel van een hoefbeenkanteling.
Het is uiteraard belangrijk om de gezondheid van jouw paard goed in de gaten te houden. Want hoe houd je nou een paard gezond. Hierbij enkele tips waar je op moet letten voor een gezonde levensstijl.
Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het is daarom verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van belang als je eigenaar bent van een paard. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.