Een groot aantal percentage van de paarden in Nederland heeft last van een maagzweer. Je kunt het helaas niet altijd gelijk opmerken, dus wie weet heeft jouw paard er ook last van. Om deze veelvoorkomende aandoening aan te pakken is het dus van belang dat je als eigenaar meer bewust wordt van deze ziekte.
Een paard eet eigenlijk het gedurende de hele dag door. Aangezien de maag klein is eten zij dus kleine beetjes per keer. Maag en darm zijn ingesteld op dit eetpatroon. Tijdens het eten wordt er speeksel geproduceerd. En speeksel is van belang bij het begin van de vertering van het voer. De maagwand vormt zuur dat helpt om het voer te verteren. Dit zuur is echter heel krachtig en zou zeker de maagwand beschadigen als deze niet door een slijmlaag beschermd zou worden. Wanneer er echter een teveel aan zuur is, of te weinig aan slijmvlies dan kunnen er maagzweren ontstaan. Sommige factoren kunnen het risico op een maagzweer bij paarden vergroten: Onregelmatige voeding, weinig grazen of een vermindering van de hooi-opname kan in enkele uren tot een paar dagen leiden tot een maagzweer. Intensief gebruik van een paard stimuleert de zuurproductie in de maag, waardoor er (meer) schade kan ontstaan. Paarden die moeten presteren (bijvoorbeeld renpaarden) eten vaak enkele uren van de dag niet tijdens de training, waardoor er meer zuur kan ontstaan in de maag, hetgeen dus schade aan het maagslijmvlies kan veroorzaken. Veulens die ziek zijn, in een vreemde omgeving (opname in een dierenkliniek) zijn, of pijn hebben, hebben een vergrote kans op maagzweren. De maag van een jong veulen is nog steeds in ontwikkeling en kan gemakkelijk beschadigd raken door zuur of enzymen. Ook factoren zoals lange tijd op stal staan, operaties, transport kunnen stress opleveren voor het paard. En dat kan weer een maagzweer veroorzaken. Maagzweren kunnen ook ontstaan nadat bepaalde medicijnen (o.a. ontstekingsremmers en pijnstillers), vaak langdurig of in te hoge doseringen, worden gegeven.
Er zijn meerdere symptomen die kunnen wijzen op maagproblemen. Het lastige is dat er niet één overduidelijk signaal is wat het onomstotelijk aangeeft. De uitingen zijn soms vaag en soms zelfs afwezig. Het ene paard toont meer dan het andere. Geen enkel symptoom is geen garantie dat er niets aan de hand is. Ook al vermoed je dus dat jouw paard last heeft van zijn maag, het is aan de buitenkant niet met zekerheid te zien of te voelen. Het kan alleen door een dierenarts worden vastgesteld, als die met een endoscoop de maag onderzoekt. Een lange slang met aan het einde een lampje en een camera wordt daarbij via de neus in de maag gebracht, waarna op een beeldscherm is te zien of daar maagzweren zitten.
De enige goede diagnostiek is endoscopie. Hierbij brengt de dierenarts een ‘bestuurbare’ slang (de endoscoop) via de neus in de maag en kan zo de binnenkant van de maag inspecteren. Als de situatie van een paard na behandeling met een medicijnen verbeterd, kan dit wijzen op het bestaan van een maagzweer. Het betekent echter nog niet dat de maagzweer helemaal genezen is. Hiervoor geldt meestal een behandeling van een maand of langer, zeker wanneer het paarden betreft die volop in training blijven.
Naast medicijnen is het natuurlijk erg belangrijk de omstandigheden en de voeding van het paard of veulen te veranderen. Misschien is dat nog wel het belangrijkste. Daarnaast bestaan er medicijnen die hetzij de hoeveelheid zuur doen afnemen (antacida), of juist middelen die de productie van maagzuur remmen. Dergelijke medicijnen worden ook gebruikt bij maagzweren bij de mens. Daarnaast kan het maagslijmvlies ook beschermd worden met bepaalde voedingssupplementen.
Kijk heel goed naar de volgende risicofactoren: stress, rantsoen, training, onderliggende ziekten en medicijnen kunnen maagzweren veroorzaken. Zo is je manier van huisvesten belangrijk om stress te voorkomen. Zorg dat paarden sociaal contact met soortgenoten hebben en ze vrije beweging krijgen. Houd ook rekening met stress op transport en tijdens wedstrijden en trainingen. Pas als het kan je training aan en garandeer zo min mogelijk stress. Zorg daarnaast dat je paard veel kleine porties ruwvoer, over de dag verspreid, krijgt. Ruwvoer is zo belangrijk! Hiermee houd je die speekselproductie op gang, zoals bij dieren in het wild ook gebeurt. En verdeel je krachtvoer eveneens in kleine porties, zodat de maag niet ineens overladen wordt. Tot slot is het belangrijk om eventuele onderliggende ziekten op te sporen. Je kunt wel maagzweren behandelen, maar als je een ziekte niet weghaalt, komt die maagzweer gegarandeerd terug. Bewustwording van dit alles is van belang, zodat je dit kunt doorvoeren in je management.
Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.