Moeraskoorts bij paarden

Moeraskoorts bij paarden

[ez-toc]

EIA is een virusziekte waarvan een paard direct ernstig ziek kan zijn met hoge koorts en bloedarmoede en een paard kan daar ook aan overlijden. De tijd tussen besmetting en ernstige symptomen kan 3 tot 30 dagen bedragen. De ziekte kan ook chronisch worden waarbij een paard kan gaan ‘slijten’. Alle paarden met deze ziekte besmet, blijven levenslang drager en zij kunnen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld door ziekte of stress, weer viruspositief worden en dus opnieuw besmettelijk zijn.

Oorzaak

Equine infectieuze anemie is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met retournerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. Het is geen zoönose. Dus het is niet besmettelijk voor mensen. Dit in tegenstelling tot het in de volksmond veel gebezigde ‘moeraskoorts’ (malaria), dat voor mensen wel een zeer besmettelijke en levensgevaarlijke ziekte is.

Symptomen

EIA leidt tot ernstige bloedarmoede. De ziekte kan acuut of chronisch verlopen. Bij de acute vorm kan het paard verschijnselen tonen als koorts, lusteloosheid, spierzwakte, rillingen, aantasting van ogen en slijmvliezen, bloedingen, koliek, bloederige mest, verhoogde en onregelmatige hartslag en oedeemvorming in het onderlichaam. Het zieke dier blijft vaak wel normaal eten, maar ook het weigeren van eten komt voor. Plotselinge sterfte is niet ongewoon. Bij de chronische vorm van moeraskoorts vermagert het paard en is het snel vermoeid en koortsig na inspanning.

Diagnose

Besmette dieren blijven hun hele leven lang drager van het virus. Er zijn veel dragers die zelf helemaal geen ziekteverschijnselen vertonen. Het virus is ook in die gevallen aan te tonen met een bloedtest. Daarom worden na de diagnose EIA bij een ziek paard alle paarden die de afgelopen twee maanden in de buurt van dat besmette paard zijn geweest, enkele keren getest op aanwezigheid van het virus in hun bloed. Gedurende twee maanden worden zij zelf ook in quarantaine gehouden.

Behandeling

Aangetoond besmette dieren worden altijd afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen. Behandeling of virusvrij maken van zieke of besmette dieren is niet mogelijk. Preventieve behandeling is ook geen optie. In China is een vaccin tegen EIA ontwikkeld, maar dat is buiten China niet toegelaten. In Amerika wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw vaccin.

Preventie

Er is zoals eerder gezegd geen vaccin. Voorkomen dat het paard wordt behandeld met een vuile naald of een besmet bloedproduct is essentieel. Gelukkig wordt in Nederland door dierenartsen altijd met naalden voor eenmalig gebruik gewerkt en zijn bloedproducten van donoren die gecontroleerd zijn op EIA. Insectenbeten van vliegen en dazen zouden de besmetting over kunnen brengen wanneer ze bij een bloedmaaltijd van een besmet paard gestoord worden en verder gaan met bloed zuigen op een niet besmet paard. Deze twee paarden moeten dan wel op korte afstand (< 200 meter) van elkaar staan. Het insect wordt zelf niet besmettelijk en fungeert dus echt alleen als ‘vliegende injectienaald’. Een insectendeken en/of goede vliegenspray kan de kans op een beet verkleinen.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Atypische myopathie

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in in de herfst- en wintermaanden optreedt met minder goed weer

COPD bij paarden

COPD bij paarden

Dampigheid of ook wel COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genaamd komt voort uit een overmaat van slijm in de longen. Hierdoor

Oedeem bij paarden

Oedeem bij paarden

Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze

Wanneer je onze website gebruikt, stem je in met onze privacyverklaring.