Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze vochtophoping wordt oedeem genoemd. Het kan op elke plek van het paardenlichaam voorkomen. Als je met je vinger op zo’n plekje drukt, blijft er een putje zichtbaar nadat je je vinger weer weggehaald hebt.
Oorzaak
Het ontstaan van vochtophopingen, kan meerdere oorzaken hebben. Heel globaal kun je zeggen dat transport van vocht wordt geregeld via de bloedbaan naar weefsel en weer naar bloedbaan. Slechts een gedeelte van dat vocht maakt een nog uitstapje via het lymfesysteem, een systeem dat het vocht kan ontdoen van schadelijke stoffen. Het lymfesysteem voert ook weer terug naar de bloedbaan. Oedeem kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. Door het verreken van een een spier of een pees kan oedeem ontstaan, ook overbelasting van de pezen zorgt voor oedeem vorming. Daarnaast kan te weinig beweging resulteren in oedeem. Het lichaam kan het vocht niet voldoende afvoeren. De afvoer van vocht kan verstoort zijn door een lymfebaanontsteking. De lymfeklieren werken niet optimaal en oedeem ontstaat. Oedeem kan op de benen, onder de buik en op het hoofd ontstaan. Een andere, bij paarden vaker voorkomende oorzaak van vocht, is een bacterie-aanval (einschuss) op lymfe. Dan is stimulatie van afvoer in eerste instantie niet wenselijk. Is de bacterie weg, dan is stimulatie van afvoer wel goed. Een aanval op het systeem van buitenaf komt meestal via de benen. Uiteraard hebben paarden met heel veel haar hier sneller last van, want mijten, schimmels en bacteriën voelen zich goed beschermd in lange plukken haar. Zodra de huis onder sokken beschadigd is, komen ze. Strakke reinigingsmaatregelen nemen is dan echt belangrijk, want slechtere kwaliteit huid zet de deur open voor bacteriën. Veel chronische lymfeproblemen beginnen met terugkerende einschuss-aanvallen.
Symptomen
Oedeem zorgt voor bulten. Deze kun je eenvoudig herkennen door er met een vinger op de drukken. Wanneer je jouw vinger weer weg haalt blijft er een kuiltje achter. Het kuiltje trekt langzaam weg. Oedeem kan overal op het lichaam van het paard ontstaan. Heeft jouw paard oedeem in de benen? Dan voelen deze vaak warm aan en loopt jouw paard kreupel. Weet je niet waar het oedeem vandaan komt? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. Oedeem in de benen kan chronische problemen veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn (vocht) bulten en kreupelheid.
Diagnose
Paarden met CPL vertonen de eerste symptomen meestal op een leeftijd van twee tot vier jaar oud. De achterbenen zijn vaak ernstiger aangetast dan de voorbenen. De ernst van de veranderingen aan de benen is meestal pas goed zichtbaar na het scheren van de benen. In het beginstadium is vooral de huid in de kootholte schilferig en verdikt. Er ontstaan dikke huidwrongen met daartussen kloven die steeds erger worden en zich verder uitbreiden over de onderbenen van het paard. In de loop van de tijd ontstaan huidknobbels die zo groot kunnen worden als een handbal. Ook wordt de hoornkwaliteit van de hoeven vaak aangetast.
Behandeling
Helaas is er nog geen middel of methode gevonden die tot genezing leidt. Een zorgvuldige behandeling kan echter het verergeren of uitbreiden van de oedeem wel vertragen. Allereerst is dagelijks voldoende beweging heel belangrijk voor paarden met CPL. Verder dienen infecties met mijten en/of bacteriën zoveel mogelijk voorkomen te worden. Vaak is het nodig hiervoor het behang kort te houden, zodat allerlei kiemen minder kans krijgen. Ook lymfemassage lijkt een positieve invloed te hebben, maar die behandeling staat nog in de kinderschoenen. Bandageren kan ook, maar dit moet wel zeer kundig gebeuren en twee keer per dag verwisseld worden, anders kan het de aandoening alleen maar verergeren.
Paardenverzekering vergelijken
Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.
Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.