Paard is verkouden

Paard is verkouden

blog image

Normaal gesproken ademt een paard 8 tot 12 keer per minuut, hoest-ie-niet en komt er geen of hooguit wat waterige uitvloeiing uit zijn neusgaten. Een paard moet zeker geen witte of groene neusuitvloeiing hebben en wanneer het paard lusteloos is, is het verstandig om het dier na te laten kijken. Maar zelfs als je paard slechts enkele malen hoest en verder fit lijkt te zijn, is het soms toch raadzaam om de dierenarts te raadplegen. Want bij een chronische luchtweginfectie kan dit het enige symptoom zijn en zijn de gevolgen voor het paard immens als het niet wordt aangepakt.

Oorzaak

Hoesten is een reactie van het lichaam op een irritatie in de luchtwegen. De lucht wordt ingeademd via de neusgaten en gaat via de neusgangen naar de keel. Door de luchtpijp gaat het vervolgens naar de longen en daar wordt de lucht via een steeds verder vertakkend netwerk van luchtwegen naar de longblaasjes getransporteerd, waar de zuurstof wordt afgegeven aan het bloed. Stofdeeltjes die het paard inademt, worden normaal gesproken door kleine trilhaartjes in het slijmvlies beschadigd, dan hoopt het stof zich op en gaan de luchtwegen extra slijm vormen. Dit slijm kan de longblaasjes blokkeren waardoor er meer lucht de blaasjes ingeperst kan worden tijdens de inademing dan dat er tijdens het uitademen weer uitloopt. Er ontstaat een hoge druk in het longblaasje dat uiteindelijk knapt. Kapotte blaasjes herstellen niet meer en er komt lucht tussen; het paard heeft longemfyseem.

Symptomen

Hoesten is vaak het eerste symptoom bij verkoudheid. Het hoesten kan een enkele keer per dag voorkomen, maar er kan ook sprake zijn van erge hoestbuien. Jouw paard hoest vaak extra tijdens of na inspanning. Hoesten is een teken dat het paard ziek is. Naast hoesten zorgt een verkoudheid ook voor een snotterige neus. Je ziet waterige of witteneusuitvloeiing. Wordt de uitvloeiing dikker en geel van kleur? Dan heeft het paard waarschijnlijk nog een infectie er bij. Voor advies kunt je het beste contact opnemen met een dierenarts.

Diagnose

Een verkoudheid bij jouw paard is te herkennen aan hoesten en een neus vol snot. Door tocht, weersomstandigheden en een rondhangend virus wordt een paard snel verkouden. Ook andere ziekten kunnen leiden tot verkoudheidsklachten. Als het paard verkouden is, komt dat door irriterende deeltjes in de luchtwegen. Deze stofjes kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken. Vooral de keel van het paard gaat pijn doen waardoor hij gaat hoesten. Hoesten is een afweermechanisme zodat jouw paard de irriterende deeltjes kwijt raakt. Hoesten is altijd een reden om de dierenarts of dierenkliniek te bellen. Hoesten kan namelijk snel zorgen voor blijvende klachten en overgaan in dampigheid.

Preventie

Als de weerstand van je paard optimaal is, kant het lichaam van het paard ziektekiemen adequaat bestrijden. Gezonde voeding, zuivere lucht, veel beweging en preventieve vaccinatie tegen ziekten kunnen de weerstand positief beïnvloeden. Het scheelt ook al om een paard altijd goed uit te stappen na het werk, zodat het niet bezweet op stal gaat.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.