Schurft bij het paard is een aandoening die gelukkig niet al te vaak voorkomt in Nederland. Infectie met schurftmijt hangt vaak samen met een verminderde weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing. Paarden met veel behang aan de onderbenen zijn hierop de uitzondering, zij hebben bovengemiddeld vaak schurft aan de onderbenen, doordat het haar een milieu vormt waar de mijt zich graag ophoudt.
Oorzaak
Schurft bij paarden komt vrij vaak voor en vaak krijgen paarden met een slechte weerstand last van schurft. Schurft wordt veroorzaakt door mijten, dus door een parasiet. Een paard kan van drie verschillende soorten mijten last hebben. Dat zijn namelijk Chorioptes, Psoroptes en Sarcoptes. De meest voorkomende mijt is Chorioptes. Dit is een schurftmijt die leeft in de warme en vochtige omgeving van de sokken van vooral friezen en Belgische trekpaarden. Deze vorm komt vooral voor aan de achterbenen en dan vooral op het onderbeen. Daarom wordt deze vorm ook wel beenschurft genoemd. Het bevindt zich eerst in de kootholte en meestal kruipt het daarna, vaak aan de binnenkant van het been omhoog. Schurft zie je vooral vaak in de winter.
Symptomen
Schurft veroorzaakt door mijt komt het meest voor tijdens de winter. Paarden met veel behang aan de benen, zoals Friezen en Tinkers zijn gevoeliger voor mijten dan paarden met een heel dunne vacht. Sommige paarden hebben er geen last van en daar duurt het lang voordat je in de gaten krijgt dat er mijten zijn. Dat zijn zogenaamde ‘drager paarden’, die de mijten wel aan andere paarden kunnen overdragen. Wat zijn nu precies de symptomen? Hierbij de meest voorkomende symptomen om schurft te herkennen. Korstjes en schilfertjes laag op de benen, bij de koot en de kogel die zich langzaam uitbreiden naar boven. Soms is dit niet eens goed te zien, maar kun je de bobbeltjes wel voelen. Je paard heeft last van jeuk aan zijn benen en stampt op stal of in de wei. Je ziet ook paarden die proberen de benen te schuren tegen een paal of rand. Ook zie je veel kale plekken en haaruitval en probeert jouw paard zichzelf te verwonden door zichzelf te bijten. In ernstige gevallen komen er kloven in de huid die lastig te behandelen zijn of gaat de huid ontsteken met wondjes en pus.
Diagnose
Door het zeer typische klinische beeld is de diagnose al vrij zeker. Om het helemaal zeker te weten moeten er korsten naar het laboratorium worden gestuurd, waar ze op kweek worden gezet. Soms is het mogelijk in een uitstrijkje van de pus de bacterie al direct onder de microscoop te herkennen.
Behandeling
Wanneer je de schurft gaat behandelen is het verstandig om de sokken van het paard weg te scheren. Ook kun je het paard beter behandelen wanneer je de sokken weggehaald hebt. Je kunt de mijten op drie manieren doden. Dit kan met Sebacil, vlooienshampoo voor honden en met ivermectine. Ivermectine is een stof die ook in heel veel wormenkuren zit. Vaak helpt het niet of weinig wanneer je een wormenkuur met ivermectine in de mond geeft. Veel beter werkt het als je een zalfje neemt waar ivermectine inzit. Het is belangrijk deze behandeling na 10 tot 14 dagen te herhalen omdat het anders de eitjes niet dood.
Preventie
Als je paard eenmaal schurft heeft, is het belangrijk om deze aandoening het eerst te behandelen. Dat betekent je paard goed wassen en behandelen met medicatie van de dierenarts. Tegelijkertijd is het noodzakelijk dat je al je spullen die je voor dit paard gebruikt ontsmet. Borstels, dekjes en dekens kun je wassen in heel heet water met zeep. Het is aan te raden om de stal helemaal leeg te maken en dan te ontsmetten met een speciaal middel. Bij gevoelige paarden kun je de volgende voorzorgsmaatregelen treffen om mijt te voorkomen: Overweeg om aan het begin van de winter het behang af te scheren. Of dit een goede maatregel is, hangt ook af van de huisvesting van je paard. Overleg hiervoor met je dierenarts. Daarnaast is het bekend dat besmettingen met parasieten vooral kans maken op paarden met een lage weerstand. Een goede conditie en weerstand zijn de meest effectieve preventieve maatregelen. Bouw training bijvoorbeeld geleidelijk af van zomeractie naar winterrust en ondersteun je paard in het najaar bij het verharen en de overgang naar het stalseizoen. Mijten zijn namelijk niet dol op een gezond paard.
Paardenverzekering vergelijken
Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren. Dat is natuurlijk gunstig als je op jouw budget moet letten. Er kunnen dus nogal wat verschillen tussen de premies van de diverse verzekeraars zijn. Kijk dus nogmaals goed welke verzekering het beste bij jouw wensen en bij jouw behoeften past.