West-Nijl virus bij paarden

West-Nijl virus bij paarden

Het West-Nijl virus is een door muggen overgebracht virus dat ziekte veroorzaakt bij mensen en dieren. Het virus is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, maar inmiddels komt het ook voor in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en in delen van Europa.

Oorzaak

Het West-Nijl Virus (WNV) wordt overgedragen van besmette (trek)vogels op zoogdieren door de beet van verschillende soorten muggen, in het bijzonder muggen van de Culex-soorten. Vooral paarden en mensen zijn gevoelig voor infectie door het West-Nijl virus, dat via de bloedbaan naar de hersenen en het ruggenmerg wordt getransporteerd. De ontstekingen van de hersenen en/of hersenvliezen kunnen ernstige en mogelijk dodelijke zenuwverschijnselen veroorzaken.

Symptomen

Het West-Nijlvirus bij paarden hoeft geen specifieke symptomen te laten zien, maar kan ook algemene symptomen zoals koorts, sloomheid, slechte eetlust of lichte koliek geven. Soms kunnen neurologische symptomen optreden zoals spiertrillingen en gedragsveranderingen.

De spiertrillingen zijn meestal zichtbaar rond de ogen en de neus van het paard. In het ergste geval raken paarden verlamd, komen te overlijden of moeten worden geëuthanaseerd. Van de paarden met klinische symptomen sterft ongeveer 40 procent.

Als er in een gebied een verhoogde sterfte van vogels is, dan kan het duiden op de aanwezigheid van het West-Nijl virus. Deze vogels worden onderzocht en uit dit onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van het virus. De meeste mensen die geïnfecteerd raken met het virus zullen nauwelijks klachten krijgen. Meestal bestaan de klachten uit koorts, hoofdpijn en neurologische klachten. Bij mensen met een verminderde weerstand vormt het virus echter wel een gevaar en kan het hersenvliesontsteking en sterfte veroorzaken.

Diagnose

Het West-Nijl virus kan vastgesteld worden door bloedonderzoek bij de Gezondheidsdienst voor dieren (GD). Hier wordt een screening uitgevoerd op antilichamen tegen het West-Nijl virus. Eventueel kan deze screening ook uitgevoerd worden op hersenvloeistof, dan is het nog betrouwbaarder.

Behandeling

In Europa zijn er sinds enkele jaren drie verschillende WNV-vaccins op de markt. Vaccins worden momenteel voornamelijk gebruikt bij risicodieren, dat wil zeggen bijvoorbeeld bij paarden die regelmatig op internationaal transport gaan naar gebieden waar WNV regelmatig problemen geeft of voor paarden met een grote emotionele en/of commerciële waarde. Van deze vaccins mag een goede klinische bescherming verwacht worden. Voor de eerste keer moeten paarden twee maal gevaccineerd worden met 4-6 weken tussenruimte, gevolgd door jaarlijkse hervaccinaties. Vaccinaties kunnen uiteraard het beste in het voorjaar gegeven worden voordat het vectorseizoen begint. Nederland is officieel vrij van WNV. Dat wil echter niets zeggen. Het virus is namelijk wereldwijd wel in meerdere gebieden stabiel aanwezig. Ook in een aantal Europese landen komt WNV voor.  Gezien het feit dat WNV voorkomt in landen die relatief dicht bij Nederland liggen en dat de verspreiding van het virus erg snel kan gaan is er dus een reële kans op introductie van WNV in Nederland. De kans daarop wordt met name hoger in (zeer) warme zomers en nazomers, wanneer er zowel een hoge dichtheid van vectoren (met name muggen) en als reservoir geschikte vogelsoorten optreedt.

Preventie

Preventieve maatregelen bestaan uit vaccineren en zorg dat het paard niet gebeten wordt door muggen. Het voorkomen van muggenbeten kan bijvoorbeeld door gebruik van insectenwerende middelen en vliegendekens. Voorkom ook dat het paard in contact komt met stilstaand water. Dit is namelijk een broedplaats voor muggen en de kans dat jouw paard dus gebeten wordt is groot. Er bestaat sinds de uitbraak in Amerika een vaccinatie tegen het West Nijl-virus. Paarden die veel naar het buitenland reizen voor wedstrijden wordt in ieder geval aangeraden om van deze vaccinatie gebruik te maken. Het is mogelijk om een individueel paard op een stal te vaccineren. Het is niet noodzakelijk om zoals bij andere entingen tegen bijvoorbeeld influenza de hele stal te vaccineren om zo de infectiedruk laag te houden, omdat de verspreiding zo anders verloopt. Ook in Nederland kan het virus uitbreken. Doordat we steeds meer warme en vochtige zomers hebben, zijn er ook meer muggen. Het virus kan via trekvogels bij onze muggen terecht komen.

Paardenverzekering vergelijken

Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren. Dat is natuurlijk gunstig als je op jouw budget moet letten. Er kunnen dus nogal wat verschillen tussen de premies van de diverse verzekeraars zijn. Kijk dus nogmaals goed welke verzekering het beste bij jouw wensen en bij jouw behoeften past.

 

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Atypische myopathie

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in in de herfst- en wintermaanden optreedt met minder goed weer

COPD bij paarden

COPD bij paarden

Dampigheid of ook wel COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) genaamd komt voort uit een overmaat van slijm in de longen. Hierdoor

Oedeem bij paarden

Oedeem bij paarden

Het kan voorkomen dat je paard last heeft van een vochtophoping, bijvoorbeeld na een flinke trap gekregen te hebben. Deze