Wormen bij het paard is voor iedere paardeneigenaar natuurlijk een bekend fenomeen, maar vaak wordt alleen aan de weide/zomer periode gedacht. Een paardenworm wordt inderdaad pas in het voorjaar actief. Een worm kan echter de winterperiode wel overleven, waarna hij in het voorjaar (ongeveer half april) weer actief wordt.
Oorzaak
Paarden met wormen scheiden met de mest eitjes uit. In het gras en de mest ontwikkelen deze eieren zich tot larven. Deze larven worden door een ander paard weer opgegeten als het graast. De mest is dan allang verdwenen, maar de eieren/larven zijn nog aanwezig op het weiland. Vooral bij jonge paarden vormen de wormen een probleem, oudere paarden hebben meestal minder last van wormen. Tenzij je paard een heftige besmetting heeft.
Symptomen
Vrijwel alle paarden in Nederland zijn in meer of mindere mate besmet met wormen. Deze wormen leggen duizenden eieren die met de mest worden uitgescheiden, waarna ze binnen enkele dagen uitkomen. De wormlarven overbruggen een kleine afstand en worden dan tijdens het grazen weer opgegeten door het paard. De larven maken vervolgens een tocht door het lichaam, waarbij ze op verschillende plaatsen schade kunnen aanrichten. Uiteindelijk nestelen de larven zich in of rond de darm. Daar groeien ze uit tot volwassen wormen. Als deze weer eieren leggen, begint de wormcyclus opnieuw. Door de infectie zien sommige paarden er minder goed uit. Ze hebben een doffe vacht en zijn sloom. Als de infectie groter wordt en langer duurt worden de symptomen ernstiger.
Diagnose
Wanneer we spreken van wormen bij paarden dan bevinden er zich wormeitjes in mest. Ook de aanwezigheid van eitjes met daarin een larfje bevestigt de infectie. Bij mestonderzoek van vooral wat oudere veulens kunnen ook veulenwormeitjes geteld worden. Paarden bouwen snel weerstand op tegen spoelwormen. Spoelwormen worden daarom zelden bij paarden ouder dan 2 jaar gevonden. Het is een infectie van veulens vanaf 4 maanden en éénjarige dieren. Controleer bij veulens vanaf 4 maanden ongeveer elke 2 maanden of er spoelwormeneitjes in de mest aanwezig zijn. Lintwormen leggen pakketjes eieren, hierdoor zitten er niet verspreid door de hele mesthoop eieren (zoals bij de andere wormen) en daardoor is het aantonen van lintwormeieren in de mest erg lastig. Een negatief mestonderzoek op lintwormen duidt dus niet op het feit dat er geen lintwormen aanwezig zijn. Wel kan de eigenaar vaak de afgestoten lichaamssegmenten van de lintworm waarnemen in de mest.
Behandeling
Het behandelen van worminfecties is steeds gecompliceerder geworden en er is geen standaard procedure voor te geven. Vroeger werden paarden volgens een vast schema ontwormd, maar deze behandeling is achterhaald. Het werkt resistentie in de hand en is daardoor zeker niet handig. Ook worden er veel paarden op deze manier onnodig behandeld met ontwormingsmiddelen. Alleen de paarden die eieren uitscheiden in de mest hoeven behandeld te worden. Door drie keer per jaar een mestonderzoek uit te laten voeren en goed op je weidemanagement te letten, hoef je veel minder vaak te ontwormen. Voor het ontwormen van veulens kun je het beste advies vragen aan je dierenarts. Niet ieder middel is immers geschikt voor veulens. Ook drachtige merries kun je het beste in overleg met je dierenarts ontwormen.
Preventie
De meest effectieve maatregelen tegen een spoelwormbesmetting bij paarden zijn:Mest uit het weiland halen, afwisselend paarden en andere dieren (schapen) op de weides laten grazen, geen stalmest op het weiland uitrijden. Verder is het van belang om de stallen regelmatig helemaal leeghalen en te ontsmetten.
Paardenverzekering vergelijken
Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren. Dat is natuurlijk gunstig als je op jouw budget moet letten. Er kunnen dus nogal wat verschillen tussen de premies van de diverse verzekeraars zijn. Kijk dus nogmaals goed welke verzekering het beste bij jouw wensen en bij jouw behoeften past.