Zomereczeem is een erg vervelende aandoening. Het paard heeft ontzettend veel jeuk en daarnaast droomt iedereen toch van een dik pak manen? Gelukkig zijn er tal van manieren om een paard met zomereczeem te helpen, bijvoorbeeld met een vliegendeken, eczeemdeken of medicijnen.
Oorzaak
Zomereczeem kan eigenlijk zomaar ontstaan. Er is geen directe reden waarom het ene paard het wel krijgt en de ander niet. Bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten). Voeding is zeker ook van invloed of jouw paard eczeem krijgt, maar het allerbelangrijkst is dat eczeem door een allergische reactie op het speeksel van bepaalde steekmugjes veroorzaakt wordt. Als jouw paard overgevoelig is voor dit speeksel dan krijgt het jeuk aan de manen en de staartwortel. Het paard gaat schuren en de aandoening wordt steeds erger. De haren verdwijnen en wondjes kunnen ontstaan.
Symptomen
De meeste paarden met zomereczeem hebben jeuk aan manen en staart en gaan daar schuren. De buik kan ook meedoen en soms heeft een paard alleen maar last van jeuk op de buik. In zulke gevallen is het eczeem wat moeilijker te herkennen. Verder treden de symptomen alleen in het voorjaar, de zomer en de herfst op, omdat knutten niet goed gedijen wanneer het koud is. De symptomen worden meestal gezien vanaf dat het paard twee a drie jaar oud is. Sommige paarden beginnen al vroeger en andere later, mogelijk omdat ze dan pas in contact met knutten komen.
Diagnose
Er is nog geen duidelijke test om de diagnose staart- en maneneczeem te stellen dus wordt er gekeken naar de symptomen die een paard vertoont. In de winterperiode is het moeilijker om vast te stellen of het paard de gevoeligheid heeft omdat de klachten dan (gelukkig) vaak verdwijnen.
Behandeling
Er is nog geen goede behandeling tegen zomereczeem. De jeuk kan worden onderdrukt met corticosteroïden, maar deze hormonen geven ook veel nadelen. Zo kunnen paarden en pony’s die daar gevoelig voor zijn hoefbevangenheid ontwikkelen. Het beste is om te voorkomen dat een gevoelig paard door knutten wordt gebeten. Dit kan natuurlijk door het paard binnen te houden, maar dat is niet goed voor het paard. Ook is het lang niet altijd mogelijk het paard op een winderige wei te laten lopen. Daarom is het doorgaans beter om het paard lekker buiten te laten lopen met een goede insectwerende deken. Er zijn uitstekende knuttendekens te koop. Die hebben een halsdeel en een buikdeel, soms is ook een hoofdkap nodig. Paarden die besmet zijn met de aandoening vinden het prettig om zo’n deken te dragen. Je kunt de deken combineren met insectwerende middelen. Het is heel belangrijk om ruim op tijd met de deken te beginnen, want als het paard eenmaal is gebeten en dus veel jeuk heeft wordt een nieuwe deken snel stuk gemaakt. Soms zijn de knutten eind maart of begin april alweer terug. Als je weet of denkt dat jouw paard of pony eczeem heeft, overleg dan vroegtijdig met de dierenarts wat in jouw omstandigheden de beste oplossing is om dit seizoen de problemen voor je paard zo veel mogelijk te voorkomen.
Preventie
Knutten houden van bosrijke gebieden met beschutting en vochtige gebieden om hun eitjes te leggen. Ze houden niet van kou en vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen onder de 5 graden. Hoewel er niet veel onderzoek is, komen na een koude winter de knutten doorgaans in kleine aantallen en pas later in het voorjaar. Knutten kunnen niet goed vliegen en houden dus niet van winderige plekken. De Engelsen zeggen niet voor niets dat je een paard met zomereczeem op een winderige heuvel moet laten grazen. Helaas zijn er in Nederland weinig heuvels en moet er naar een andere oplossing gezocht worden om te voorkomen dat jouw paard gebeten wordt. Knutten zijn het actiefst in de avondschemering, maar alleen dan opstallen is voor een echt gevoelig paard helaas niet voldoende.
Paardenverzekering vergelijken
Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.
Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.