Bek- en vederrot bij vogels

Bek- en vederrot bij vogels

[ez-toc]

Bek- en vederrot wordt veroorzaakt door een circovirus, en komt voor bij papegaaiachtigen. Vogels raken met deze aandoening besmet door het met de snavel opnemen, of inademen van virusdeeltjes. Deze zitten in de mest en veerstof van besmette vogels en zijn erg resistent tegen schoonmaakmiddelen. Alleen een dierenarts kan een juiste diagnose stellen. De dierenarts zal een stukje veer en een paar druppeltjes bloed afnemen en deze voor onderzoek opsturen. Je kunt een besmette vogel herkennen aan: Veren die op onverklaarbare manier uitvallen, veren die afwijkende dikke veerschachten hebben en jonge vogels hebben een lichte groeiachterstand. Verder zien we gestold bloed op de uitgevallen veren en veroorzaken de uitgevallen veren open plekken die rood zijn. De nog aanwezige veren zijn dof. In het jongste stadium van bek- en vederrot ziekte zal bij besmette vogels de snavel glimmend worden door het ontbreken van de poederdons haren. Vervolgens zal bij het verzorgen van de veren de snavel zwart worden in plaats van grijs en treden er beschadigingen op aan de binnenzijde van de bovensnavel (bij jongere vogels werkt het virus sneller als bij oudere). De vogel vermagert doordat zijn eetpatroon verandert. De vogel is minder actief en heeft dunne groene ontlasting. Bedenk goed dat de genoemde kenmerken een indicatie kunnen zijn dat de vogel de aandoening heeft, maar dat hoeft uiteraard niet het geval te zijn. Daarom wordt een bezoek bij de dierenarts aangeraden voor de meest betrouwbare diagnose. Ook bij vogels met een goed afweersysteem, is het aan de buitenkant zeer moeilijk te constateren of ze besmet zijn met het virus. Tegen het virus zelf is geen behandeling mogelijk. Een zieke vogel kan nog een tijd overleven als er geen bijkomend infecties optreden, zoals met een schimmel of een bacterie. Optimale voeding en huisvesting is dus van groots belang.

InShared dierenverzekering voor de hond

Het is ook belangrijk om naast konijnen, katten en paarden je hond te laten verzekeren. Als je eenmaal een hond hebt aangeschaft moet je nu eenmaal ook denken aan een verzekering. Vele hondeneigenaren zijn niet goed verzekerd als er onverwacht iets met hun huisdier gebeurd. Dan komen zij voor grote financiële uitgaven te staan die voorkomen hadden kunnen worden.

Het is ook verstandig om de verschillende verzekeringen voor je huisdier met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke verzekering het beste bij jou past. De dierenverzekering van InShared promoot bijvoorbeeld dat zij goedkope premies hanteren per maand. Zij bieden ook een aanvullende Huisdier & Zorg verzekering aan. Mocht er aan het eind van het jaar nog geld open staan dat je niet hebt opgemaakt, dan keert inShared dat bedrag uit. Het kan namelijk gebeuren dan je de verzekering niet nodig hebt gehad omdat je kat of hond het hele jaar geen klachten heeft gehad. De verzekeraar zegt dan ook niet voor niets dat als we allemaal samen proberen schade te voorkomen, we op die manier de kosten laag kunnen houden. De verzekeringen blijven dan betaalbaar en houden we geld over voor het uitkeren van de jaarbeloning.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw vogel verzekeren?

Beste vogelverzekering
voor papegaaien

Gerelateerde dieren blogs

Mijn papegaai is ziek

Mijn papegaai is ziek

Heb je een papegaai als huisdier? Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen wanneer je gevederde vriend

Coccidiose bij vogels

Coccidiose bij vogels

Coccidiose bij vogels is een ziekte die veel voorkomt bij vogels. Deze aandoening is bij een vroege identificatie goed te

Benieuwd naar de vogelverzekering van Figo Pet?