Hondenverzekering inclusief sterilisatie

Hondenverzekering inclusief sterilisatie

[ez-toc]

Het al dan niet laten steriliseren van de hond is een belangrijke beslissing in het leven van de (jonge) hond. Het is een ingreep die vragen oproept en die helaas ook nog omgeven is door een aantal “indianenverhalen”.

Als je er over nadenkt jouw hond te laten steriliseren, is het verstandig om de kosten van de sterilisatie in kaart te brengen. Bij de kosten van de sterilisatie kunnen nog al uit een lopen en verschillen op basis van het gewicht en leeftijd van jouw teefje. Daarnaast hanteren dierenartsen verschillende tarieven. Informeer dan ook altijd vooraf hoeveel de sterilisatie zal gaan kosten. De verschillen tussen de hoogte van de kosten van sterilisatie zijn bijzonder groot. Naast het gewicht van de hond, hangt de methode van steriliseren af van de totale kosten. Er wordt doorgaans door dierenartsen gebruik gemaakt van een traditionele methode en de sterilisatie via laparoscopie. De kosten hiervan lopen uiteen vanaf ongeveer €180,- tot €650,- inclusief medicatie en nazorg.

Een laparoscopische sterilisatie wordt uitgevoerd via een kijkoperatie. Deze techniek, die steeds vaker wordt toegepast, verschilt wezenlijk ten opzichte van een traditionele sterilisatie. De sterilisatie op zichzelf is echter nóóit een pijnloze ingreep. Over het algemeen verloopt laparoscopische sterilisatie sneller en is de pijn van de hond beperkter dan bij de traditionele sterilisatie. Tevens verloopt het herstel sneller bij deze techniek. Bij een laparoscopische sterilisatie zijn pijnstillers overigens altijd noodzakelijk na de ingreep. Verschillende factoren zijn van invloed op de sterilisatie. Denk hierbij aan het type narcose. De manier waarop jouw hond de narcose ondergaat verschilt per dierenarts en leidt tot hogere of lagere kosten van de sterilisatie. Er bestaat bijvoorbeeld de kans dat er enkel een anesthesie injectie gegeven wordt, maar het kan ook zijn dat er gas anesthesie, inclusief infuus wordt aangebracht. Denk ook aan de certificering van de dierenarts. Er wordt altijd gezegd dat een mens nooit uitgeleerd raakt. Ook bij dierenartsen is dit van toepassing. Er worden diverse cursussen aangeboden om de nieuwste technieken aan te leren. De kosten kunnen verschillen door de faciliteiten binnen de kliniek. Sommige dierenklinieken hebben de modernste medische apparaten, terwijl andere dierenklinieken gebruik maken van relatief oude apparaten. Ook de keuze voor het materiaal is niet bij iedere dierenarts hetzelfde. Een bepaalde dierenarts kan een dure set gebruiken, terwijl de andere een goedkopere set gebruikt.

Vergelijk verschillende verzekeringen wie er sterilisatie aanbiedt

Het is daarom sterk aan te raden om alle hondenverzekeringen te vergelijken om te checken welke verzekeraar sterilisatie bij honden in hun pakket aanbieden. Petsecur,  is de huisdierenverzekeraar van Nederland voor hond en kat. Door de jaren heen hebben zij een flinke groei meegemaakt en daarom bieden zij nu de meest complete basisdekking van huisdierenverzekeringen in Nederland. De belangrijkste zorg – inclusief sterilisatie – is standaard in het basispakket opgenomen.

De voordelen van een dierenverzkering zijn legio en daarom loont het zeer zeker om een verzekering af te sluiten. Het is de meest uitgebreide basis van Nederland. De basisdekking kan uitgebreid worden met vier aanvullende dekkingen. De verzekering geeft de hoogste maximale vergoeding van alle verzekeraars in Nederland. De heupen en ellebogen zijn meeverzekerd in de basisdekking. Vanaf € 500,- hoef je niet meer zelf voor te schieten. Er zijn geen wachttermijnen voor pups en kittens. Je krijgt veertien dagen bedenktijd. In de basisdekking geldt een vergoeding van preventieve zaken zoals bijvoorbeeld de enting tot € 65 per jaar.

Bij OHRA zit sterilisatie alleen in het Top pakket en het Plus pakket. Ook verzekeraar Figo Pet biedt sterilisatie alleen aan bij een jaarpolis plus en een totaal pakket. Het is dus goed kijken welke verzekering jouw de meeste voordelen biedt.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

Wat zijn eigenlijk de voordelen van sterilisatie? Een gesteriliseerde hond kan geen baarmoederhalsontsteking meer krijgen. De kans op suikerziekte wordt kleiner na een sterilisatie. Suikerziekte komt bij honden het meeste voor bij oudere teven die niet gesteriliseerd zijn. Niet drachtige teven produceren het zwangerschapshormoon progesteron, wat kan leiden tot suikerziekte. Schijnzwangerschap wordt uitgesloten en zal nooit meer voorkomen. Sommige honden ontwikkelen namelijk twee maanden na de loopsheid een zogenaamde schijndracht. Deze schijndracht heeft invloed om het gedrag van de hond en leidt vaak tot symptomen als: piepen, graven, rusteloosheid en melk-klierzwelling. Melkkliertumoren komen aanzienlijk minder voor bij gesteriliseerde honden. Op het moment dat je jouw hond jong laat steriliseren is de kans op ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren ontzettend klein. Dit dient dan te gebeuren voor de eerste loopsheid. De eerste loopsheid gebeurt meestal tussen de 6 en 18 maanden.

Top 3
dierenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Bekijk de beste dierenverzekeringen voor uw huisdier.