Konijn ademt snel

Konijn ademt snel

[ez-toc]

In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden, laat een prooidier als een konijn meestal niet duidelijk zien dat het ziek is en pijn heeft. Logisch, want in de natuur valt een konijn dat zich anders gedraagt extra op en zal hij eerder ten prooi vallen. En als je konijn wel duidelijk laat merken dat hij zich niet lekker voelt en ergens pijn heeft, ben je vaak al te laat. Daarentegen is er ook gedrag dat er zeker voor de beginnende konijnenbezitter misschien alarmerend uit zal zien, maar dat helemaal niet is. Normaalgesproken maakt een konijn bijna geen geluid, maar als er iets mis met hem is, dan kun je soms wel wat horen: Hij knarsetandt hard. Hij hikt (als hij dit heel vaak achter elkaar doet.) Hij piept ( soms alleen als een mens of een ander konijn hem benadert). Hij gilt. Hij niest als hij dit heel vaak achter elkaar) doet. Zijn ademhaling is duidelijk waarneembaar, terwijl hij niet slaapt. Je hoort harde darmgeluiden (als dit niet na korte tijd ophoudt en/of het konijn niet keutelt.) Je hoort helemaal geen geluiden als je je oor tegen zijn buik aanlegt. En het konijn kan ook heel snel ademen bijvoor beeld door oververhitting of stress.

Oververhitting

Konijnen hebben moeite met temperaturen hoger dan 26 graden Celsius. Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen. Daarnaast kunnen ze ook niet goed door hun mond ademen; in tegenstelling tot honden kunnen konijnen dus niet hijgen om hun warmte af te voeren. Konijnen kunnen hierdoor snel oververhit raken. Met name konijnen met overgewicht, hele jonge en oude konijnen lopen veel risico. De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen 38 en 39.5 graden Celsius. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur van een konijn 40 graden of hoger is. Symptomen van oververhitting zijn: (snel) ademen met de bek open: dit is bij konijnen een alarmsignaal, te rustig gedrag, uitgestrekt liggen met hun ogen half gesloten, oren voelen warmer aan dan normaal, kwijlen en in zeer ernstige gevallen kan het konijn epileptische toevallen krijgen of in coma raken.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

Zieke konijn

Konijn is ziek

Veel konijneneigenaren twijfelen wel eens of hun pluizige vriendje ziek is of niet. Maar wanneer moet je nu echt ingrijpen?

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?