Een paard op stal of in de manege is niet echt goedkoop. Je moet namelijk een hoop dingen kopen en betalen om er voor te zorgen dat de hengst volop kan rennen, springen en bewegen. Echter is het ook mogelijk om een paardenverzekering te vergelijken en af te sluiten. Een paardenverzekering is namelijk essentieel als u een paard heeft. Een paard is moeilijker te behandelen en minder dierenartsen zijn hierin gespecialiseerd.
De verschillende verzekeringen voor uw paard
Je kan er voor kiezen om een paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld uw trailer te verzekeren, op die manier kan je veel makkelijker een persoonlijke verzekering samenstellen. Misschien wil je namelijk meerder paarden of hengsten verzekeren, in dit geval kan de collectieve verzekering een uitweg bieden. Hierbij ontvang je korting op het verzekeren van meerdere paarden.
Het voordeel van een gedeeltelijke verzekering is wel weer dat je veel minder in de maand kwijt bent, maar dan is natuurlijk uw paard niet helemaal vergoed. Het is dus een afweging die je zal moeten maken voor je zelf. Los van de basisverzekering, staan hieronder enkele verzekeringsopties voor uw paard:
Aanvullende paardenverzekeringen
Daarnaast bestaan er ook aanvullende verzekeringen voor zaken die niet direct met het paard te maken hebben. Denk hierbij aan diefstal of een ongevallenverzekering voor opzittenden. Deze worden vaak als een aanvullende verzekering aangeboden.
Een paard verzekeren, wat is het?
Een verzekering voor een paard is eigenlijk hetzelfde als iedere andere verzekering. Het is een verzekering waarmee je de kosten die je maakt voor uw pony, veulen of paarden kunt verhalen bij de verzekeraar. Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten aanbieders voor diverse paarden en veulens, elke verzekering heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Het is dus altijd een beetje zoeken naar de beste verzekering, er zijn namelijk ook nog verzekeringen die niet geheel maar gedeeltelijk vergoeden.
De verzekering werkt als volgt. Je moet in de maand een bepaald bedrag betalen, dit is ook het bedrag aan premie. Deze premie is voor een hengst natuurlijk wat hoger dan voor een kat of hond, al kun je hem door het verschuiven van het eigen risico een stuk lager brengen dan voorheen. Op die manier kun je dus zelf samenstellen hoeveel je nu zou willen betalen in de maand om een paard te hebben wat verzekerd is.
Wat dekt een verzekering voor het paard?
Niet iedere verzekering vergoed natuurlijk hetzelfde, dat is nu eenmaal bij elke verzekering zo. Er zijn echter wel een paar kosten die door vrijwel iedere aanbieder vergoed worden. Zo is het dat de inentingen die uw paard moet krijgen altijd vergoed worden. Deze kun je dus als het ware verhalen op de verzekering. De kosten voor de jaarlijkse inentingen zijn voor een hengst aardig hoog door het gewicht van de pony, dat is dus mooi meegenomen.
De behandelingen vallen in de meeste gevallen ook onder de verzekering. Dit kan dus bijvoorbeeld zijn voor een behandeling aan de hoef of aan zijn benen. Dit geldt ook zo voor de meeste medicijnen die een paard mogelijk moe nemen. Het kan alleen wel zijn dat je bijvoorbeeld een deel van de kosten voor uw rekening moet nemen. Het hangt heel erg af wat voor soort medicatie je nu moet hebben voor uw paard. Je kunt altijd even op internet kijken of die medicijnen die je nodig hebt wel vergoed zijn, dit zie je altijd bij de premie staan.
De voordelen
Het voordeel van een verzekering is dus dat je de kosten kunt verhalen op de verzekeraar die je maakt voor je pony. Hierdoor ben je op jaarbasis natuurlijk aanzienlijk minder kwijt voor het hebben van een hengst. Je hebt tenslotte allerlei kosten die je terug kunt krijgen op de verzekering. Deze kosten zijn eigenlijk altijd kosten die normaal gesproken best duur zijn, dit is dus handig.
Ook is het zo dat je veel geld kunt besparen als uw paard die door het uitoefenen van bijvoorbeeld rensport vaak naar de kliniek moet. Dit zorgt er dus eigenlijk voor dat je een pony kunt nemen waar je mee kunt rennen zonder dat je bang hoeft te zijn voor de hoge kosten. Zo is het dus helemaal niet meer zo eng om een hengst te nemen, de kosten zijn dan echt niet meer zo hoog.
De nadelen
Er zitten natuurlijk ook wel nadelen aan het nemen van een verzekering voor je paard. Zo moet je wel de maandelijkse premie voldoen. Als u een paard hebt die eigenlijk alleen maar in stal staat is het een beetje overbodig om een verzekering te nemen omdat de kans klein is dat deze iets overkomt
Een ander nadeel is dat je alsnog het eigen risico moet betalen. Voor sommige operaties ben je dus alsnog enkele duizenden euro’s kwijt om het te laten doen, voor een paard is de operatie namelijk altijd vrij hoog. Ook moet je weer op zoek gaan naar een goede verzekering, je zult dus aardig wat belletjes en websites moeten raadplegen voordat je klaar bent. Maar dan heb je ook wat!
Wie in het bezit is van een paard, weet wat voor gekkigheid zich vaak kan voordoen. Onderstaand filmpje laat maar weer eens zien waarom paarden erg geliefd zijn!
In eerste instantie kwam Ohra het sterkst naar voren, op het laatste moment toch nog voor Inshared gekozen! Mijn keuze is dan ook gebaseerd op de kosten!
Een paard hebben betekend grote verantwoordelijkheden. Daarom vond ik het noodzakelijk om zo nauwkeurig mogelijk een verzekering af te sluiten voor mijn paard Bliksem. Gelukkig heb ik makkelijk kunnen vergelijken en ben ik tot een besluit gekomen. Ik raad aan om goed te kijken naar wat je precies zoekt voor je paard.
Paardrijden is een grote passie waar ik mee ben opgegroeid. Mijn paard Jewel is letterlijk het duurste wat ik bezit en wilde daarvoor natuurlijk de beste verzekering ervoor hebben. Ik wist niet zeker welke verzekering ik moest kiezen, maar gelukkig bestaan vergelijking sites waar ik duidelijk kan zien wat het beste bij mijn paard pas!