Legnood bij vogels

Legnood bij vogels

[ez-toc]

We spreken van legnood als de vrouwelijke vogel haar ei niet kan leggen. Als er sprake is van legnood verlaat de pop het nest en gaat met opgezette veren op de bodem zitten. Legnood treedt op bij te jonge popjes en bij popjes die te intensief moeten broeden (meer dan 3 broedronden). Hevige wisselingen in de temperatuur alsmede strenge kou kan eveneens legnood veroorzaken. Legnood is – wanneer het niet binnen 12-20 uur ontdekt word – vrijwel altijd dodelijk, zeker bij kleinere vogels die een hogere ei productie hebben. Het behandelen van legnood moet heel voorzichtig gebeuren. Probeer de pop met de hand te pakken en was je handen voortijdig. Een pop die al langer legnood heeft kan ernstige verwondingen krijgen rond haar cloaca als de legnood te lang aanhoud. Je kunt het volgende zelf proberen. Probeer de pop voorzichtig te vangen. Als je de pop voorzichtig gevangen hebt kun je de legnood proberen op te heffen door de pop in een vochtige warme doek (handwarm, niet al te heet!) te wikkelen. De cloaca word iets ingesmeerd met slaolie en hierna moet je haar cloaca boven de stoom van een kokende pan water houden. Door de stoom zal de cloaca iets uitzetten, en de stoom zal als een soort smeerolie de cloaca iets kunnen binnentreden. Het is mogelijk dat de pop op eigen kracht het ei gelegd krijgt. Ook het voorzichtig masseren van de cloaca kan helpen, want door het reflex gaan de spieren van de eileider persen om het ei te leggen. Het leggen van een ei is een heel karwei voor een vogel. Voor het maken van een ei zijn veel bouwstoffen nodig, met name calcium (kalk). Die voedingsstoffen moet de vogel halen uit zijn voeding. Wanneer de vogel te weinig kalk in het voer heeft zitten kan dit leiden tot kalk tekorten waardoor windeieren of legnood kunnen ontstaan. Overigens treedt legnood niet alleen op door kalktekort in het voer: ook wanneer de behoefte aan kalk verhoogd is, bijvoorbeeld doordat de vogel overmatig veel eieren legt, kan legnood optreden.

Goed verzekerd bij de dierenarts

Nu zijn er vele mogelijkheden en vele verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past. Bij Aegon snappen ze dat jouw huisdier jouw beste maatje is. Zij bieden de beste zorg in het geval van ziekte of een ongeluk. Als je niet voor onverwachte uitgaven wilt komen te staan en zelf je dierenarts wilt kiezen zijn zij de ideale verzekeraar voor jou. Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken bij onverhoopte gebeurtenissen. Je kiest zelf naar welke dierenarts je in Nederland gaat. De rekening stuurt je naar de verzekeraar. Zij vergoeden tot maar liefst 3500 euro per jaar. Met slechts één keer een eigen risico van 50 euro als je de declaraties eenmaal per kalenderjaar indient.

 

Blog delen op Social Media :

Waarom uw vogel verzekeren?

Beste vogelverzekering
voor papegaaien

Gerelateerde dieren blogs

Hoe oud wordt een papegaai blog banner

Hoe oud wordt een papegaai?

Papegaaien zijn geliefde huisdieren vanwege hun kleurrijke veren, intelligentie en het vermogen om geluiden, inclusief menselijke spraak, na te bootsen.

Mijn papegaai is ziek

Mijn papegaai is ziek

Heb je een papegaai als huisdier? Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen wanneer je gevederde vriend

Benieuwd naar de vogelverzekering van Figo Pet?