Een konijn is een erg zindelijk dier: het maakt in zijn hok ruimte voor een toilet plaats en plast en poept alleen daar. Als een konijn een blaasprobleem heeft wordt hij of zij vaak onzindelijk, plast door het hele hok en soms zelfs buiten het hok. Ook heeft de urine dan vaak een afwijkende kleur als gevolg van bloedbijmenging.
Oorzaken rode urine
Urine kan bij konijnen een rode of bruine kleur krijgen wanneer er pigmenten (kleurstoffen) in de urine aanwezig zijn. Deze kleurstoffen kunnen uit de voeding afkomstig zijn, of kunnen door het lichaam zelf gevormd worden. Naast pigmenten zijn er ook andere oorzaken van rode urine bij het konijn. Het kan zijn dat er daadwerkelijk bloed in de urine aanwezig is. Dit bloed kan afkomstig zijn uit de urinewegen, zoals de nieren of de blaas, maar kan bij niet-gesteriliseerde vrouwtjes konijnen ook afkomstig zijn uit de baarmoeder. De oorzaak van bloed in de urine kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van een blaasontsteking, met eventueel ook blaasgruis en blaasstenen, een baarmoederontsteking of een tumor. Als er geen afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een blaassteen, op een röntgenfoto te zien zijn dan is een tumor ook goed mogelijk als achterliggende oorzaak. Door middel van een echo of een kijkoperatie kan een tumor aangetoond worden. Om te voorkomen dat een voedster (vrouwtjes konijn) op latere leeftijd baarmoedertumoren krijgt adviseren wij een voedster (op jonge leeftijd) al te laten castreren.
Het kan ook zijn dat er hemoglobine in de urine aanwezig is. Dit is de rode kleurstof uit rode bloedcellen. Wanneer het lichaam zijn eigen gezonde rode bloedcellen afbreekt kan dit in de urine zichtbaar worden. Dit laatste zien we echter weinig bij konijnen en vaak zien we dan ook tekenen van bloedarmoede.
Diagnose baarmoederkanker uitgelegd
Veel mensen zijn hierover onwetend, maar baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij konijnen. Hoe ouder een vrouwtjes konijn wordt, hoe groter de kans op baarmoederkanker (meer dan 50 procent van de voedsters ouder dan vier jaar heeft baarmoederkanker). Meestal valt als eerste op dat het konijn bloed verliest uit de vagina of vers bloed heeft als het konijn klaar is met plassen. Soms verliest een voedster helemaal geen bloed, maar wordt ze steeds dunner en slomer en een enkele keer treft een eigenaar het konijn plotseling dood aan in het hok. Als je er op tijd bij bent kan het konijn gered worden met een operatie maar deze operatie is niet geheel risicoloos omdat de konijnen er vaak slecht aan toe zijn op het moment dat de ziekte ontdekt wordt.
InShared dierenverzekering voor de hond
Het is ook belangrijk om naast konijnen, katten en paarden je hond te laten verzekeren. Als je eenmaal een hond hebt aangeschaft moet je nu eenmaal ook denken aan een verzekering. Voor jezelf of jouw gezin heb je diverse verzekeringen afgesloten in geval van ziekte of overlijden. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als er zich onverhoopt iets voordoet. Echter vele hondeneigenaren zijn niet goed verzekerd als er onverwacht iets met hun huisdier gebeurd. Dan komen zij voor grote financiële uitgaven te staan die voorkomen hadden kunnen worden.
Het is ook verstandig om de verschillende verzekeringen voor je huisdier met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke verzekering het beste bij jou past. De dierenverzekering van InShared promoot bijvoorbeeld dat zij goedkope premies hanteren per maand. Zij bieden ook een aanvullende Huisdier & Zorg verzekering aan. Mocht er aan het eind van het jaar nog geld open staan dat je niet hebt opgemaakt, dan keert inShared dat bedrag uit. Het kan namelijk gebeuren dan je de verzekering niet nodig hebt gehad omdat je kat of hond het hele jaar geen klachten heeft gehad. Mocht dit het geval zijn dan stort InShared dit bedrag weer terug op jouw rekening. De verzekeraar zegt dan ook niet voor niets dat als we allemaal samen proberen schade te voorkomen, we op die manier de kosten laag kunnen houden. De verzekeringen blijven dan betaalbaar en houden we geld over voor het uitkeren van de jaarbeloning.