Aansprakelijkheid botsing huisdier
Als eigenaar kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die een huisdier in het verkeer heeft aangericht. Eigenaren zijn namelijk verantwoordelijk voor hun dieren. Wel moet er dan kunnen worden aangetoond dat het dier de schade heeft veroorzaakt, dit heet bewijslast. Het aantonen van die schuld is vaak niet makkelijk. Met een rechtsbijstandsverzekering krijg je hulp bij het verhalen van schade. Dit betekent niet dat de verzekerde in z’n gelijk wordt gesteld, maar deze staat wel sterker. Het baasje kan op zijn of haar beurt weer proberen aan te tonen dat de schade niet door het huisdier is veroorzaakt.
Bij botsingen met katten is vaak onbekend van wie een kat is. Daarbij komt dat aanrijdingen met katten vaak voor de beestjes zelf, helaas, niet goed aflopen. Bij schade zal een bestuurder niet snel denken aan het verhalen van schade op een baasje van zo’n dier. Ontstaat schade door een hond, dan is er waarschijnlijk vaak een eigenaar in de buurt. De eigenaar van een dier dat verongelukt of gewond raakt door een aanrijding, kan de bestuurder van de auto eigenlijk bijna nooit aansprakelijk stellen. Dit door de aansprakelijkheid die een eigenaar heeft over het dier. Heeft een persoon een dier moedwillig aangereden, dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Honden- en kattenverzekering
Is jouw huisdier aangereden tijdens het veroorzaken van het ongeval, dan is het als eerst hopen dat er niks ernstigs aan de hand is. Helaas zorgt dier vs. auto vaak niet voor leuke gevolgen voor het dier. Is het dier wel in leven, maar is wel duidelijk dat er een bezoek aan de dierenarts nodig is? Dan heb je wat aan de kattenverzekering of de hondenverzekering.
Hiermee kun je je, afhankelijk van hoe uitgebreid het pakket is dat je kiest, verzekeren voor veel zorg. Zoals geneesmiddelen, operaties, röntgenonderzoek, bloedonderzoek en ook euthanasie. Aan de honden- en kattenverzekering heb je niets met het oog op schade die het dier zelf heeft aangericht. Hiervoor wordt je als baasje altijd aansprakelijk gesteld.
Over botsing met een wild dier
Krijgt een autobestuurder een botsing met een dier dat plots voor de auto springt? Dan wordt er voor het claimen van de schade gekeken naar twee soorten dieren: wilde en gedomesticeerde (dus huis)dieren. Is er sprake van een botsing met een wild dier, dan kan de bestuurder een beroep doen op de autoverzekering, tenzij deze persoon slechts een WA-verzekering heeft. Een verzekeringsnemer met een WA + beperkt casco- of allriskverzekering kan de schadekosten die zijn ontstaan door een botsing met een wild dier verhalen op de autoverzekering. Met een WA-verzekering, waarbij alleen schade die je anderen aandoet wordt vergoed, is dit niet het geval. Rij je groot wild aan, dan moet je dit melden bij de politie. Deze zet faunabeheer in om het dier te zoeken, te helpen, op te ruimen of uit z’n lijden te verlossen.