Hond uit asiel

Dementie bij honden

[ez-toc]

Je hond wordt een dagje ouder en je ziet zijn gedrag langzaam maar zeker veranderen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals pijn, blindheid of doofheid. Bij honden kan echter ook een soort dementie voorkomen. Dit noemen we het Cognitieve Disfunctie Syndroom (CDS).

Hoe ontstaat het?

CDS lijkt op Alzheimer bij mensen. Doordat amyloïde eiwitten zich in de bloedvaten ophopen, krijgen de hersenen op den duur minder zuurstof. Het lichaam zal de bloedvaten verwijden en zuurstofrijker bloed richting de hersenen laten stromen. Dit bloed bevat echter veel geladen zuurstofmoleculen, ook wel bekend als radicalen. Deze beschadigen de hersenen, waardoor gedragsverandering optreedt.

Symptomen

Vermoed je dat je hond dement aan het worden is? CDS is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • De hond staart doelloos voor zich uit.
  • De hond is minder sociaal of juist socialer.
  • Soms herkent de hond zijn eigenaar niet meer.
  • Het slaappatroon verandert, de hond dolt bijvoorbeeld ’s nachts in de rondte.
  • De hond is verward, toont mogelijk agressie.
  • De hond heeft last van waanbeelden.
  • De hond is angstig en/of depressief.

Sommige van deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door fysieke problemen, zoals pijn of staar. Ga daarom altijd naar de dierenarts toe voor de juiste diagnose.

Behandeling

Hoewel CDS niet te genezen is, kan de dierenarts wel medicijnen voorschrijven om het proces te vertragen. Medicijnen worden meestal gedekt door je hondenverzekering (als je die hebt), maar ga dit altijd na. Ook kan een speciaal dieet een uitkomst bieden, doordat antioxidanten de aanmaak van radicalen kunnen afremmen. Hills Prescription Diet Canine B/D is een voorbeeld van dieetvoeding die speciaal is samengesteld voor dementerende honden. Zelf kun je je hond ook helder houden door spelletjes met hem te spelen die hem mentaal scherp houden. Speel verstoppertje of bestel een leuke hondenpuzzel of een voerbal.

Wees geduldig

Het allerbelangrijkste is dat je geduldig blijft. Misschien begint je hond ’s nachts plots te blaffen omdat hij in de war is, is hij incontinent geworden of reageert hij anders op jou? Spendeer veel tijd met je hond zodat hij zich niet alleen voelt. Speel spelletjes, maar geef hem ook voldoende rust. Houd er rekening mee dat je hond uiteindelijk zeer onvoorspelbaar kan worden door de verwarring die kan optreden. Je hond kan bijvoorbeeld plots de buurman willen bijten, terwijl ze altijd beste vriendjes waren. Het kan verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Houd de veranderingen in het gedrag van je hond goed in de gaten om veiligheid van de hond en zijn omgeving te waarborgen.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

kanker bij honden blog banner

Kanker bij honden

Kanker is een ernstige ziekte die niet alleen mensen, maar ook onze geliefde huisdieren treft. Bij honden is kanker een