Er zijn ontzettend veel mensen met een hond in Nederland. Mensen vinden het nu eenmaal een gezellig beestje om in huis te hebben. Vaak is dit ook zo, er zijn echter ook sommige honden die last blijken te hebben van epilepsie. Dit kan dan ook wel eens voor wat problemen of spanning zorgen in huis, niet echt prettig dus. De kans is aanwezig dat jouw hond het misschien ook wel heeft, ook al weet je dit nog niet. In dit artikel gaan we dieper in op de epilepsie die we bij honden zien, zo kan je gelijk zien wat nu eigenlijk de oorzaken en de mogelijk oplossingen zijn voor deze vervelende aandoening bij de hond.
Wat is epilepsie?
Waarschijnlijk heb je wel eens van de term epilepsie gehoord. Het is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij mensen, maar dieren kunnen er dus wel degelijk ook last van hebben. Alles wat je op een dag doet en ziet wordt verwerkt in de hersenen. Dit is dan ook het gebied wat het lichaam eigenlijk aanstuurt. De cellen in brein zijn echt ontelbaar, iedere mens of dier heeft om en nabij de miljarden grijze cellen in het brein zitten. Deze cellen werken aan de hand van bepaalde netwerken, deze zitten allemaal verbonden aan elkaar in het brein. Ieder netwerkje heeft zo zijn eigen taak. Het kan alleen zijn dat iemand een kortsluiting krijgt in één van die netwerkjes, dit is dan ook precies wat epilepsie eigenlijk is. Een kortsluiting gaat gepaard met een aanval, de aanval zal geheel afhangen van het netwerkje wat kortsluiting heeft gekregen. Zo zijn er mensen die kunnen gaan schokken, anderen maken gekke bewegingen en weer anderen raken bewusteloos.
Oorzaken van epilepsie
Meestal zijn er wel bepaalde triggers als het ware aan te wijzen voor een epileptische aanval. Dit zijn voornamelijk triggers die te maken hebben met harde geluiden, felle flitsen of veel kabaal. Je brein krijgt op die manier een hele informatie binnen, te veel om allemaal te verwerken. Hierdoor krijgen mensen dus een aanval. Zo heb je wel eens aan het begin van een film staan: ‘kan epileptische aanvallen veroorzaken’. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een epileptische hond. Zo kan hij misschien een tumor hebben, of hij kan een bepaald defect hebben in één van de andere organen. De dierenarts zal het verschil kunnen vaststellen. Het is dus vrij lastig om er mee om te gaan, gelukkig zijn er wel oplossingen voor gevonden. Hier komen we straks nog even op terug.
Secundaire epilepsie
Bij secundaire epilepsie is het soms mogelijk om de onderliggende oorzaak te behandelen, waardoor de epilepsie stopt. Als dit niet meer mogelijk is worden bij de ernstiger vormen van epilepsie dezelfde medicaties ingezet als bij primaire epilepsie.
Primaire epilepsie
Bij de primaire vorm van epilepsie gaat er door een aangeboren oorzaak iets verkeerd in de hersenen en ontstaat er door abnormale activiteit in hersencellen een epileptiforme aanval. Hier zijn ook medicatie middelen voor te halen bij de dierenarts.
Hoe behandel je epilepsie bij een hond?
Goed, er zijn dus verschillende oplossingen voor het laten behandelen van epilepsie bij een hond. Zo kan er als er iets mis is in het lichaam een operatie gepleegd worden. Een epileptische aanval kan bijvoorbeeld komen door een defect aan de lever bij de hond, als de dierenarts iets aan de lever doet dan zal de hond geen last meer hebben van de aanvallen. Maar er zijn ook verschillende geneesmiddelen op de markt die bijdragen aan het herstel van de hond, deze zijn veel minder ingrijpend natuurlijk dan één of andere operatie. Dat is dan ook de optie die veel mensen kiezen.
Medicatie
Je kunt er dus voor kiezen om naar de dierenarts te gaan om medicatie te krijgen voor de epileptische aanvallen van jouw hond. Er zijn verschillende soorten medicatie te verkrijgen. Voor de primaire epilepsie zal er sneller een zwaarder middel gegeven worden, de aanvallen zijn in dit geval ook vele malen zwaarder dan bij de secundaire vorm. Echter komt er een ding overeen tussen de medicijnen, dat is dat ze aardig wat geld kosten. Medicijnen die je alleen bij de dierenkliniek kan halen zijn altijd een stuk duurder dan de medicijnen die je gewoon in de stad kan kopen. Maar wat nu als je aardig wat geld kan besparen op je medicijnen voor je hond?
Door een hondenverzekering af te sluiten bij een verzekeraar die de medicatie vergoed kun je een aanzienlijk bedrag besparen. Mocht jouw hond epilepsie hebben dan is dit een goede manier om de kosten te beperken, vaak moet je hond namelijk toch een tijdje een bepaalde kuur volgen. Door hier te klikken kun je een overzicht vinden van de beste en de meest goedkope dierenverzekeringen, zo hoef je in ieder geval niet meer te veel te betalen.