honden haaruitval

Haaruitval bij de hond

[ez-toc]

Een hond in huis is altijd wel gezellig, tenminste dat zou je zeggen. Het is niet meer zo leuk als je een hond hebt die om de zoveel meter een hoopje haren achterlaat. Haaruitval is voor veel honden een probleem. De ene hond heeft er natuurlijk meer last van dan de ander, maar het is iets wat we bij eigenlijk ieder ras wel zien. Laten we eens kijken waarom dit dan gebeurt en wat je er tegen kan doen.

Welke oorzaken zijn er voor haaruitval bij de hond?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor haaruitval bij de hond. De eerste oorzaak is dat een hond op een dag altijd een paar haren zal kwijtraken. Dit is nu eenmaal het verhaar proces bij de hond, hier komen we straks nog even op terug. Maar het kan ook zo zijn dat de oorzaak iets dieper ligt dan dat, het is namelijk zo dat haaruitval ook een bijkomend fenomeen is bij honden die ziek zijn.

Zo kan de hond een infectie hebben aan zijn vacht. Hij zal hier jeuk van krijgen, door de jeuk zal hij gaan krabben en dit heeft als gevolg dat de haren alleen nog maar sneller zullen uitvallen. Ook kan het zijn dat de hond mogelijk luizen heeft. Deze zorgen er ook voor dat hij jeuk zal krijgen waardoor hij weer meer gaat krabben.

Los hiervan kan het zijn dat de hond ergens een normale irritatie heeft aan zijn vacht, denk bijvoorbeeld aan kleine takjes die zijn vastgeklit. Meestaal ligt de hond toch wel flink te rollen in het bos, hierdoor kan een takje of steentje in de vacht verwikkeld raken. Je kunt dit zien aan het feit dat de hond op een centrale plek zal gaan lopen krabben, als dit zo is haal het dan even weg voor hem.

Start met vergelijken

Haaruitval tegen gaan

Het is mogelijk om haaruitval deels te beperken voor de hond. Dit kun je doen door de vacht van de hond in een schone toestand te houden. Als je dus buiten hebt gelopen met de hond is het een goed idee om de vacht even flink door te kammen en om hem mogelijk te wassen als hij heel vies is. Zo voorkom je dat de huis geïrriteerd zal raken, de hond zal zo veel minder gaan krabben aan zijn huid. Zo ligt in ieder geval niet heel je huis vol met die lange hondenharen.

Ook kan je hem tijdens de ruiperioden wat vaker naar buiten laten gaan. Door de hond wat vaker te laten rennen buiten kunnen de haren worden losgeschud. Over het verhaarproces van de hond lees je straks meer. Speel dus wat meer in het zonnetje en laat de hond eens goed bewegen, de kans is groot dat aanzienlijk veel haren al door de wind zullen zijn meegevoerd.

haaruitval bij de hond

Verharen of haaruitval?

Het is belangrijk om het verschil in te zien tussen het normale proces van verharen van de hond en haaruitval. Iedere hond zal op een dag een bepaald aantal haren verliezen, dit is het verharen. Ben er maar blij om dat dit gebeurt, zo heeft de hond altijd een heerlijke vacht die je kunt aaien. We spreken van haaruitval wanneer de hond op een korte termijn ontzettend veel haren verliest. Je ziet hierbij echt hoopjes haren liggen in een huishouden, deze zijn door de hond losgekrabd.

Het proces van verharen bij de hond

Het is heel normaal dat honden twee ruiperioden hebben in het jaar. In het voorjaar wordt de wintervacht naar buiten gebracht om plaats te maken voor een mooie wintervacht. In het najaar zal de zomervacht weggaan, hier komt de dikkere wintervacht voor in de plaats. Bij dieren die het hele jaar buiten te vinden zijn, is dit iets wat goed te zien is. De gehele vacht laat in een paar weken los en zal plaatsmaken voor de nieuwe vacht.

Wat kan ik doen tegen het verharen?

Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om het verharen van de hond tegen te gaan, we hebben voor jou enkele bekende middeltjes en methodes op een rij gezet. Let op, het is nooit zeker of deze methodes gegarandeerd zullen werken:

  1. Voedingsmiddelen met goede verzuren kopen
  2. De vacht van de hond regelmatig doorkammen
  3. Speciale haarshampoo kopen voor de hond

Wat kan ik doen tegen veel hondenharen in huis?

Het is niet altijd even makkelijk om iets te doen tegen al die losse hondenharen die je in huis zal vinden. Je kunt wel heel de tijd gaan stofzuigen, maar na een aantal uur is het huis toch weer bezaaid met al die losse haren. Het is dus belangrijk dat je eerst gaat kijken naar de oorzaak van de haaruitval. Als het er dus aanzienlijk veel zijn is het aan te raden om toch even naar de dierenarts te gaan, deze kan kijken of er iets speciaals aan de hand is met de hond.

Mocht er niets aan de hand zijn dan kan je met een stofzuiger even goed over de vacht van de hond heengaan. Wel op een lage stand natuurlijk, anders doet het zeer. Ook kan je een kam kopen die speciaal gemaakt is voor het haaruitval. Door de losse haren er uit te kammen zullen de aantallen haren veel minder zijn dan voorheen. Deze kammen kun je kopen in de dierenspeciaalzaken.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs