hond met huidproblemen blog banner

Hond met huidproblemen behandelen

[ez-toc]

Huidproblemen bij honden komen vaak voor en kunnen zorgen voor veel ongemak voor je viervoeter. Jeuk, bultjes, eczeem of kale plekken kunnen tekenen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

In dit blog lees je alles over de symptomen, oorzaken en behandelingen van huidproblemen bij honden, hoe je ze kunt voorkomen en wanneer het slim is om naar een dierenarts of dermatoloog te gaan.

Symptomen van huidproblemen bij honden

Een hond met huidproblemen laat vaak duidelijke signalen zien. Zo kan je hond last krijgen van overmatige jeuk, waarbij hij zichzelf voortdurend krabt, likt of bijt. De huid kan rood en geïrriteerd raken, en soms ontstaan er bultjes of kleine puistjes. In veel gevallen zie je ook korsten of schilfers op de huid, wat wijst op een verstoorde huidbarrière of genezende wondjes.

Andere veelvoorkomende symptomen zijn haaruitval en kale plekken op het lichaam, een droge huid die zichtbaar is door schilfering of een doffe vacht, en eczeem dat zich kan uiten in natte of juist droge, ontstoken plekken. Daarnaast kun je merken dat je hond sterker gaat ruiken of ander gedrag gaat vertonen, zoals onrust of teruggetrokkenheid – signalen dat hij zich niet prettig voelt door de huidklachten.

Oorzaken van huidproblemen bij honden

Huidproblemen bij honden kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt:

1. Voedselallergieën of -intoleranties

Een veelvoorkomende oorzaak is een overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten in het voer, zoals rund, kip, granen of zuivel. Dit kan leiden tot jeuk, rode huid of chronisch eczeem.

2. Parasieten

Vlooien, teken en mijten kunnen veel jeuk en huidproblemen veroorzaken. Vooral vlooienallergie is berucht: één beet kan al voor een allergische reactie zorgen.

3. Omgevingsallergieën (atopie)

Stoffen zoals pollen, huisstofmijt of schimmels kunnen bij sommige honden allergieën veroorzaken die zich uiten via de huid.

4. Schimmels of bacteriën

Infecties door bacteriën (zoals stafylokokken) of gisten (zoals Malassezia) komen regelmatig voor bij honden met een verstoorde huidbarrière.

5. Hormonale disbalans of interne ziektes

Schildklieraandoeningen of andere hormonale problemen kunnen ook huid- en vachtproblemen veroorzaken.

vormen van huidproblemen hond

Vormen van huidproblemen bij honden

Er zijn verschillende soorten huidproblemen. Hieronder de meest voorkomende vormen:

  • Jeuk (pruritus): de meest voorkomende klacht.
  • Bultjes of puistjes: vaak ontstekingsreacties.
  • Eczeem: natte of droge geïrriteerde plekken.
  • Droge huid en schilfers: komt voor bij een slechte vachtconditie of verkeerde voeding.
  • Korsten: wijzen vaak op een infectie of wondgenezing.
  • Kale huid of haaruitval: kan wijzen op parasieten, schimmels of stress.
  • Huidirritatie tussen de tenen of op de buik: vaak bij allergieën of atopie.

Huidproblemen bij honden voorkomen

1. Goede voeding

Voeding speelt een grote rol in de gezondheid van de huid. Kies bij voorkeur voor:

  • Hondenvoer met omega-3- en omega-6-vetzuren (bijv. zalmolie of lijnzaadolie).
  • Hypoallergene voeding bij voedselallergieën.
  • Voeding zonder kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen.
  • Supplementen zoals zalmolie of probiotica kunnen de huidbarrière versterken.

2. Vlooienpreventie

Voorkom vlooienbeten door het gebruik van anti-vlooienmiddelen, zoals pipetten, tabletten of halsbanden.

3. Regelmatig wassen met speciale hondenshampoo

Gebruik geen mensen-shampoo! Die is niet afgestemd op de zuurgraad van de hondenhuid.

4. Vachtverzorging

Regelmatig borstelen helpt dode haren, schilfers en vuil te verwijderen.

5. Vermijd stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op de weerstand en huidgezondheid van je hond.

Wanneer naar de dierenarts of dermatoloog?

Het is verstandig om een dierenarts te raadplegen zodra je merkt dat de huidklachten van je hond langer dan een paar dagen aanhouden of wanneer de jeuk steeds heftiger wordt. Ook als je hond wondjes of bloedende plekken op zijn huid krijgt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Keert het huidprobleem regelmatig terug of heb je het vermoeden dat je hond een allergie of voedselintolerantie heeft, dan is nader onderzoek noodzakelijk. Een dierenarts kan je doorverwijzen naar een specialist, zoals een dierenarts-dermatoloog.

Deze voert vaak aanvullende onderzoeken uit, zoals allergietesten via bloedonderzoek of huidtesten, huidafkrabsels om parasieten of schimmels vast te stellen, biopten bij hardnekkige klachten of een eliminatiedieet om voedingsallergieën op te sporen. Hoe eerder je weet wat de oorzaak is, hoe sneller je hond verlichting kan krijgen.

Een gezondheidscontrole voor uw hond is uiteraard altijd goed om te doen.

Behandeling van huidproblemen bij honden

De juiste behandeling van huidproblemen bij honden hangt af van de oorzaak. Bij jeuk kunnen medicijnen worden ingezet, zoals antihistaminica of jeukremmers als oclacitinib. Bij infecties worden antibiotica of antischimmelmiddelen voorgeschreven, vaak gecombineerd met medicinale shampoos die de huid kalmeren en reinigen.

Als voeding een rol speelt, kan een eliminatiedieet of hypoallergeen voer uitkomst bieden. Goed hondenvoer is altijd van belang. Ook supplementen zoals omega 3-vetzuren van PUUR helpen om de huid te ondersteunen. Bij parasieten is een gerichte behandeling nodig voor zowel hond als omgeving.

PUUR omega 3 capsules voor hond

Een combinatie van therapieën is vaak nodig, en begeleiding door de dierenarts is essentieel om terugkeer van klachten te voorkomen. Stop nooit zomaar met medicatie of dieet zonder overleg.

Waarom een hondenverzekering voor huidproblemen?

Een hond met terugkerende huidproblemen kan flinke kosten met zich meebrengen. Met een goede honden verzekering kun je (een groot deel van) deze kosten vergoed krijgen. Niet elke verzekering dekt echter allergietesten of dieetvoeding. Daarom is het belangrijk om hondenverzekeringen goed te vergelijken.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

Fietsen met huisdier

Fietsen met huisdieren

Nederland staat bekend om zijn sterke fietscultuur, met fietspaden die door pittoreske steden en het schilderachtige platteland slingeren. Voor huisdiereigenaren

Bekijk de beste dierenverzekeringen voor uw huisdier.