Een konijn dat niet eet, komt zeer vaak voor en kan erg gevaarlijk zijn. Natuurlijk is deze anorexie geen ziekte op zichzelf; het kan veroorzaakt worden door een groot aantal omstandigheden, vooral als daarbij pijn optreedt. Het huiskonijn is lichamelijk en geestelijk een prooidier, en zal hetzelfde op pijn en stress reageren als zijn voorouders. Een zeer gestresst konijn kan een daling van zijn lichaamstemperatuur krijgen, een slechte zuurstofvoorziening van de nieren, en een toename van de catecholamineproductie. Dat zijn stresshormonen, denk aan adrenaline. Het achterhalen van de oorzaak van de anorexie vereist een goede anamnese, een uitgebreid lichamelijk onderzoek en diverse aanvullende onderzoeken.
De meest voorkomende oorzaken van anorexie bij konijnen zijn tandaandoeningen, aandoeningen van het spijsverteringsstelsel (stasis in de maag, ileus, complete obstructie), aandoeningen van urinewegen en geslachtsorganen, leveraandoeningen, nieraandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen, ernstige pododermatitis, artritis, botbreuken en het eten van giftige stoffen. Het is van groot belang om het konijn qua voeding te ondersteunen, om leververvetting te voorkomen of te verminderen, en om een goede functie van het spijsverteringsstelsel in stand te houden.
Het is belangrijk dat jouw konijn goed eet, niet eten kan een verstoring in de spijsvertering geven, wat snel voor grote problemen kan zorgen. Jouw konijn kan bijvoorbeeld minder eten als hij: zijn voeding niet lekker vindt, ergens pijn heeft en/of enorme stress heeft. Soms wil het konijn wel eten, maar kan hij het niet meer. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij haarballen en bij gebitsproblemen.
Als het konijn nog wel eet, maar minder dan normaal of anders eet dan normaal (bijvoorbeeld minder snel), dan kan dat op de langere termijn voor problemen zorgen. Aan de hoeveelheid en de grootte van de keuteltjes kun je ook zien of een konijn minder eet. Het is verstandig bij de dierenarts langs te gaan in een vroeg stadium om verdere problemen te voorkomen.
Niet meer drinken
Een konijn heeft naast vers groenvoer ook elke dag vers drinkwater nodig. Hoeveel hij hiervan drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag, het andere konijn drinkt 100 ml per kg lichaamsgewicht. Dit hangt vooral samen met hoeveelheid groenvoer hij krijgt (daar haalt hij vocht uit) en met bijvoorbeeld de temperatuur. Mocht jouw konijn dus niet drinken? Dan kan er ook iets aan de hand zijn. Houdt dit goed in de gaten en kijk ook naar andere ziekteverschijnselen. Raadpleeg bij twijfel over het drinkgedrag van het konijn de dierenarts. Hoewel vooral het stoppen met eten al snel levensbedreigend is voor een konijn, moet hij uiteraard ook drinken. Als je ziet dat jouw konijn plotseling niet meer drinkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Komt hij lusteloos over en zit hij veel in een hoekje van zijn kooi? Dan kan hij ziek zijn. Als hij ook niet meer eet en amper nog keutels produceert, drinkt hij niet door een darmprobleem. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen als jouw konijn niet drinkt, zodat je tijdig stappen kunt ondernemen.