Hondenverzekering

Kosten van blaasontsteking bij de hond

[ez-toc]

Blaasontstekingen (of urineweginfecties) zijn vaak een voorkomend probleem bij honden. De urinewegen, waaronder de blaas, zijn dan geïnfecteerd geraakt door een bacterie. Teefjes hebben een kortere plasbuis die ook vaak wijder is dan die van een reu. Dit zorgt ervoor dat bacteriën eenvoudiger bij de blaas kunnen komen. Daardoor zijn teefjes veel vatbaarder voor een infectie dan de reutjes.

Oorzaak van de blaasontsteking

Wanneer jouw hond vaker dan normaal steeds maar kleine beetjes plast dan is er een grote kans dat hij of zij blaasontsteking heeft. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Het kan ook zo zijn dat er een blaasontsteking is ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren.

Symptomen van een blaasontsteking bij jouw hond

Een blaasontsteking kun je herkennen aan een aantal symptomen. Je hond doet erg vaak kleine plasjes. Er zit bloed in de urine of de urine is troebel. Je hond vertoont incontinentie verschijnselen. En jouw hond is erg dorstig en wil veel en vaak drinken. Verder heeft jouw hond veel pijn en ongemak en perst op een lege blaas.

Blaasontsteking bij honden

Diagnose van een blaasontsteking bij jouw hond

De verschijnselen van een blaasontsteking zijn vrij duidelijk waarneembaar. Het is echter ook belangrijk om andere zaken uit te sluiten. Tijdens het consult bij de dierenarts wordt gevraagd naar de wijze van plassen. Daar kan al veel informatie uit gehaald worden. Heeft de hond moeite met plassen of is er sprake van incontinentie? Ook wordt er gekeken naar de buik en voelt de dierenarts aan de buik of de blaas en nieren in orde zijn.

De diagnose blaasontsteking kan ook gesteld worden aan de hand van een urineonderzoek. De urine mag dan niet ouder zijn dan vier uur. Het urinemonster wordt afgedraaid en het sediment wordt onder een microscoop bekeken. Helaas is een urineonderzoek vaak niet voldoende om de exacte oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Er wordt dan nog verder onderzoek gedaan door middel van een urinekweek na een blaaspunctie, een röntgenfoto en/of een echo.

Behandeling van blaasontsteking bij een hond

Als er inderdaad een blaasontsteking wordt geconstateerd dan volgt er vaak een behandeling door middel van een antibioticakuur. Hoe lang de antibioticakuur duurt hangt af van de ernst en de plek waar de blaasontsteking zit. Soms is het ook nodig om blaasstenen of een blaastumor uit te sluiten, de dierenarts kan dit doen op basis van een echografie. Sommige blaasstenen zijn met een aangepast dieet op te lossen. Goedaardige poliepen zijn vaak operatief te verwijderen. Als een blaasontsteking al langer aanwezig is en de bacteriën de nieren hebben bereikt kan er wel blijvende schade aan de nieren optreden. Het is dus belangrijk om op tijd de dierenarts te raadplegen als je twijfels hebt over de gezondheid van je hond. Zorg er altijd voor dat je hond genoeg water kan drinken zodat de urinewegen regelmatig schoongespoeld worden.

De kosten van een blaasontsteking bij uw hond

Wanneer jouw trouwe viervoeter last heeft van een blaasontsteking, kunnen de kosten voor diagnose, behandeling en zorg snel oplopen. Blaasontsteking bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals bacteriële infecties, blaasstenen, poliepen, afwijkende blaasanatomie en zelfs tumoren. De symptomen omvatten onder andere frequent urineren en ongemak voor je harige metgezel.

De medische zorg die nodig is voor een hond met een blaasontsteking kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandelmethode. Dit kan onder andere bestaan uit urineonderzoek, antibiotica, pijnstillers en mogelijk zelfs chirurgische ingrepen.

Honden bij dierenarts wachtruimte

Het goede nieuws is dat je deze kosten kunt verminderen met een hondenverzekering. Bij Dierenverzekering-Vergelijken.nl kun je eenvoudig de juiste verzekering voor jouw hond vinden, zodat je voorbereid bent op onverwachte medische kosten. Met een hondenverzekering hoef je je geen zorgen te maken over de financiële lasten van de behandeling van blaasontsteking en andere gezondheidsproblemen bij je huisdier.

Bescherm de gezondheid van je hond en je portemonnee. Vergelijk nu verschillende hondenverzekeringen op Dierenverzekering-Vergelijken.nl en kies de beste dekking voor jouw harige vriend!”

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

kanker bij honden blog banner

Kanker bij honden

Kanker is een ernstige ziekte die niet alleen mensen, maar ook onze geliefde huisdieren treft. Bij honden is kanker een