Het is natuurlijk elke dag weer gezellig wakker worden als jouw hond door de kamer heen rent. Het is alleen wel zo dat oudere honden last kunnen krijgen van een mank loopje, en zelfs jonge honden hebben dit nog wel eens. Veel mensen zijn gelijk een beetje bang als ze zien dat hij mank loopt, ze denken dan dat hij wel iets gebroken moet hebben. Dit is natuurlijk lang niet altijd zo.
Er zijn diverse redenen te benoemen waarom een hond last zou kunnen hebben van een mank loopje. In dit artikel gaan we kijken naar diverse oorzaken waarom jouw hond mank loopt, zo weet je gelijk wat er aan de hand kan zijn. Als je meer wilt leren over honden dan kun je altijd eens door onze hondenblog kijken, staan veel leuke artikelen op!
Symptomen van mank lopen
Het klinkt voor de hand liggend maar dit is het zeker niet, het is namelijk niet altijd zo dat een hond die mank loopt ook echt gelijk een probleem heeft. Zo kan het zijn dat de hond alleen iets verstapt of verstrekt heeft tijdens het rennen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de symptomen van het mank lopen. Goed, je ziet dus dat jouw hond mank loopt. Kijk eerst of het aan één of aan twee poten is.
Wanneer hij met een poot mank loopt is de kans groot dat er iets inzit of dat er iets aan de hand is met zijn poot. Echter kan het ook zijn dat de hond last heeft van zijn tenen, kramp komt nu eenmaal ook bij honden voor. Kijk vervolgens of de hond met een bepaald wiebelig loopje de kamer doorloopt. Wanneer je ziet dat de hond echt geen druk wilt zetten op zijn poot dan is het tijd om het in de gaten te houden. Naar de dierenarts gaan is nog niet gelijk nodig, dit zou wel erg snel zijn natuurlijk.
Als de hond langer dan 24 uur mank loopt dan is het wel weer tijd om de dierenarts in te schakelen, deze kan kijken wat er aan de hand is. Ook kan je gelijk naar de dierenarts gaan als de hond alleen maar loopt te kermen van de pijn, in deze gevallen kan spoedhulp dan ook echt nodig zijn wegens kans op ernstige schade aan zijn poot.
Slechte botten
Een hond die ouder wordt zal last krijgen van slechte botten, zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Hier kun je niets tegen doen, het is alleen wel zo dat de dokter soms een behandeling kan plegen om een kapot of slecht bot te versterken met een plaatje. Op die manier kun je dus de botten die fragiel zijn weer een beetje aansterken, zo kan jouw hond weer gewoon de dag door komen.
Het kan ook zo zijn dat jouw hond last heeft van een aandoening aan zijn gewrichten, dit zien we ook vaak bij oudere honden. Zo kan de knieschijf van een hond los liggen in de kom, dit is natuurlijk niet fijn voor de hond. Als de schijf los schiet dan kan de hond mank gaan lopen van de pijn. Ook dit is te behandelen bij de dierenarts.
LPC
LPC is een aandoening aan de gewrichten van de hond. Het is een aandoening die bij bepaalde hondenrassen veel voorkomt, de ene soort heeft er nu eenmaal meer last van dan de andere. Je kunt bij de dierenarts een foto laten maken om te kijken of jouw hond hier last van heef. Vaak zien we dit toch wel bij de oudere honden, jonge honden krijgen het niet heel vaak.
Voorwerp in poot
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw hond een voorwerp in zijn poot heeft zitten. Zo kan het zijn dat er een stukje glas in zit, je loopt nu eenmaal wel eens op straat. Bekijk dus eens of je iets ziet zitten, als je het niet durft dan kun je natuurlijk ook altijd naar de dierenarts gaan als je het weg wilt halen. Dit komt vaker voor, vaak is het een scherp stukje wat zorgt voor de pijn.
Ontsteking aan de poot
Het kan ook zijn dat de hond last heeft van een ontsteking aan de poot. Dit is vrij lastig te zien omdat dit binnen in de huid zelf plaatsvindt, je kan vanaf buiten niet zien dat de hond er last van heeft. Deze ontsteking kan gaan knellen op de gewrichten van de hond, hierdoor kan het gewricht niet meer vrij in de kom bewegen. Dit heeft dan ook weer als gevolg dat de hond mank zal gaan lopen, hij kan de knik niet meer maken met het gewricht.
Groeipijn
Mocht je een puppy in huis hebben dan kan het ook zomaar zo zijn dat de pup last heeft van groeipijn. Hier kan je echt niets aan doen, dit is nu eenmaal iets wat voorkomt bij dieren die snel groot worden. Je ziet dan vaak dat de pup in bepaalde periodes last heeft van pijn aan de poot, het volgende moment staat hij er wel weer gewoon op. In dit geval is een bezoekje aan de arts echt niet nodig.
Wat kan je er zelf aan doen?
Het is niet altijd makkelijk om het probleem van de kreupelheid bij de hond zelf te verhelpen. Het is belangrijk dat je eerst dus even wacht voordat je zomaar naar de dierenarts gaat. Als de hond gewoon ligt en niet al te veel pijn heeft dan is het verstandig om altijd 24 uur te wachten met het contacteren van een arts.
Kijk ook even of de hond toevallig niet iets onder zijn voeten heeft. Zo kan je in het voetzooltje nog wel eens een scherp steentje of een stukje glas zien zitten, hier kan hij mank van gaan lopen. Haar heter voorzichtig uit en laat zijn pootje wassen in de badedas. Zo zorg je er voor dat al het vuil naar buiten zal komen, je wilt immers geen ontsteking. Let er goed op dat je jouw hond nooit medicijnen zoals Paracetamol of Asprine heeft. De hond kan hier niet tegen, in het ergste geval heeft dit dan ook de dood als gevolg!
Hond laten verzekeren
Het is lang niet altijd goedkoop om een hond te laten behandelen. Als jouw hond een gebroken pootje heeft dan kan het zomaar eens zijn dat je enkele honderden tot wel duizenden euro’s kwijt bent om het op te lossen! Niet iedereen heeft dit zomaar liggen natuurlijk, vandaar dat het voor deze mensen handig is om een hondenverzekering te nemen.
Door middel van een verzekering voor jouw hond kun je de kosten die je maakt verhalen op de aanbieder van deze verzekering. In sommige gevallen valt ook een groot deel van de kosten van de behandeling er onder. Neem nu de verzekering van de OHRA, deze vergoed aardig wat kosten!