Myiasis

Myiasis (maden) bij een konijn

[ez-toc]

Maden, ook wel myasis genomed, komen veelvuldig voor bij het konijn. Het is een ziekte waarbij de maden van vliegen in de vacht en de huid van het konijn komen. Deze maden veroorzaken grote ontstekingen van de huid en van het onderliggend weefsel. Indien dit niet op tijd opgemerkt en behandeld wordt, kunnen konijnen zeer ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden aan deze ziekte.

Oorzaak

Eén van de bekendere ziektes onder de konijnen is Myiasis, oftewel madenziekte. Deze aandoening komt vooral voor tijdens warmere dagen en is daarom vaak aanwezig tijdens de lente- en zomerperiode. Myiasis wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg die eitjes legt in de aangekoekte uitwerpselen die vastzitten in de vacht van het konijn. Deze vliegen zijn in de zomer actief en komen dan in grote getallen voor. Een konijn dat last heeft van Myiasis ondervindt hier zeker hinder van. Maar hoe herken je de symptomen van Myiasis bij jouw konijn?

Symptomen

Myiasis treedt zoals gezegd op in de warme maanden van het jaar. De eitjes worden voornamelijk gelegd in de streek rondom de anus en liezen. Nadat de vlieg de eitjes heeft gelegd kunnen er al binnen enkele uren maden uit komen. Het speeksel van de larven zorgt voor de weefselafsterving en er ontstaat een ontsteking van de huid en het onderliggend weefsel. Ook dit kan erg snel gaan. De larven eten zich als het waren een weg door de huid naar dieper gelegen weefsels. Dit veroorzaakt heel veel jeuk en pijn, het konijn kan uitdrogen en in shock raken. Snel ingrijpen is cruciaal, want door myiasis kan het konijn al binnen 24 tot 48 uur overlijden. Volgende symptomen kunnen optreden: roodheid, zweren, gaatjes en maden in de huid, voornamelijk rondom de anus en in de liesstreek. Onderhuidse verdikkingen. Pijn, jeuk, sloomheid en verminderde eetlust. Daarna shock en sterfte.

Diagnose

Het konijn met myiasis kan een nat en vuil achterwerk hebben. Het konijn kan erg naar ruiken. Verder kun je de maden vaak (niet altijd) zien als je het konijn optilt en onder de haren gaat kijken. Het kan ook opvallen dat je rond het konijn groene vliegen ziet. Als de myiasis zich uitbreid kun je merken dat het konijn echt goed ziek wordt, hij wordt sloom en suf. Wanneer je myiasis bij jouw konijn vermoedt, is dit een spoedsituatie en kun je het beste zo spoedig mogelijk contact opnemen met dierenartsenpraktijk (ook in het weekend). De dierenarts zal dan beoordelen hoe uitgebreid de myiasis al gevorderd is. Vaak kan het konijn nog gered worden als je er op tijd bij bent. De levende maden worden dan zo snel mogelijk verwijderd door het konijn te wassen en iets in te spuiten waar de maden van dood gaan. Hiernaast heeft het konijn vaak antibiotica en pijnstillers nodig om de geïnfecteerde wond te laten genezen. Ook de wond die ontstaan is door de maden heeft verzorging nodig.

Behandeling

De dierenarts zal, afhankelijk van de toestand, het konijn zo snel mogelijk behandelen. De achterkant wordt geschoren en gewassen. Het konijn zal helemaal nagekeken worden op wondjes waar de maden ook in kunnen zitten. De maden worden één voor één met een pincet verwijderd. De dierenarts kan een injectie geven met een parasietdodend middel. Het konijn zal pijnstilling en antibiotica krijgen en indien nodig een infuus en dwangvoeding. Verder moet je zelf thuis regelmatig controleren of er nog maden aanwezig zijn. Deze moeten verwijderd worden en het konijn moet regelmatig worden gewassen. De dierenarts zal jouw konijn nog controleren op andere mogelijk aanwezige aandoeningen, zoals gebitsproblemen, verkeerde voeding, diarree en dergelijke.

Preventie

Houd het hok goed droog en schoon en controleer het konijn iedere dag onder de staart op aangekoekte ontlasting, natte vacht en wondjes over het gehele lichaam. Indien de achterkant vies is, kun je deze schoonmaken met lauwwarm water. Konijnen hebben een gevoelige huid, dus gebruik alleen water of een speciale konijnenshampoo. Belangrijk is om daarna de achterkant weer heel goed droog te maken. De juiste voeding voor jouw konijn bestaat voornamelijk uit hooi. Een gezond konijn eet hier de hele dag van. Bedenk dat een regelmatig vuil achterwerk meestal wijst op problemen met het maagdarmkanaal. Dit kan het gevolg zijn van een slecht gebit, voedingsfouten, ziekte of een verstoorde darmflora. Uitwendige middelen die door veehouders en hobbyboeren worden gebruikt tegen de vliegen en maden bij schapen zijn voor konijnen niet veilig en veroorzaken in veel gevallen versuffing of zelfs verlamming. Het is daarom niet aantreden om deze te gebruiken.

Konijnnverzekering vergelijken

Alle konijneneigenaren weten dat het houden van een konijn op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je konijn de verzorging te geven die nodig is. Voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een konijnenverzekering af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om je konijn gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. Op onze site kunt u met de konijnenverzekering vergelijkingsmodule, verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het konijn jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je konijn moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het konijn te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een konijn valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar Figo Pet bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw konijn bij te laten verzekeren.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw konijn verzekeren?

Beste konijnenverzekering

Gerelateerde dieren blogs

Zieke konijn

Konijn is ziek

Veel konijneneigenaren twijfelen wel eens of hun pluizige vriendje ziek is of niet. Maar wanneer moet je nu echt ingrijpen?

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?