Myxomatose

Myxomatose bij een konijn

[ez-toc]

Myxomatose is een serieus ernstige ziekte. Konijnen worden hier heel ziek van en het merendeel overleeft de ziekte niet. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus, dat behoort tot de pokkenvirussen. Er zijn verschillende stammen van dit virus en deze stammen kunnen een verschillend ziektebeeld geven. Het konijn krijgt bij besmetting zwellingen (myxomen) aan met name de kop. Daarnaast krijgt het konijn koorts en wil het niet meer eten.

Oorzaak

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Voorkom dus dat wilde konijnen in de tuin bij jouw konijnen kunnen komen.

Symptomen van myxomatose

Myxomatose is een ziekte met een lange incubatietijd. Dit houdt in dat het vrij lang kan duren tot het moment van besmetting en de eerste symptomen zichtbaar zijn. De incubatietijd ligt tussen enkele dagen tot twee weken. Een konijn die last heeft van myxomatose zal de volgende symptomen hebben: Zwelling van de oogleden, zwelling van de bek, zwelling van de anus, knobbels in de huid bij de oren, bek en op de rug en longontsteking. Het konijn krijgt dus last van veel zwellingen op verschillende plekken op het lichaam. Door de zwellingen van de oogleden zal het konijn ook niet meer kunnen kijken. Hierdoor zijn konijnen die in het wild leven en deze aandoening hebben een gemakkelijke prooi voor roofdieren. In het wild overleeft maar uiterlijk 10 procent van alle besmette konijnen deze ziekte.

Diagnose

De laatste jaren heeft de ziekte een ander karakter aangenomen, veel minder typisch en minder dodelijk. Omdat het ook minder herkenbaar is wordt er vaak te laat gereageerd op de aandoening. De eerste week vertonen de aangetaste konijnen alle tekenen van een soort van snot, een pasteurellabesmetting. Het begint met rood-omrande, maar niet-tranende ogen. Daarna begint het konijn te niezen waardoor men denkt aan snot. Pas de tweede week beginnen de myxomatose-tumoren zich te ontwikkelen. Deze vorm van de ziekte, ook wel de wildvorm genoemd, is ook overdraagbaar van konijn op konijn zonder de tussenkomst van stekende insecten. Hazen zijn resistent voor de ziekte, maar zijn wel dragers van de ziekte. Doordat de ziekte minder dodelijk werd, maar ook omdat de konijnen resistentie tegen de ziekte ontwikkelden daalden de sterftecijfers.

Behandeling

Bij de behandeling van een konijn met myxomatose is het belangrijk om het dier zo goed mogelijk te helpen. Maar hoe kun je jouw konijn het beste ondersteunen? Zorg voor een comfortabele warme omgeving, eventueel met kruik of warmtelamp. Als het konijn niet zelf eet, moet je meerdere keren per dag voeding toedienen. Dit kan door middel van zachte voeding. denk hier aan een poeder waarvan met water een dikke pap wordt gemaakt. Dit kan op een schaaltje gegeven worden, maar meestal is het nodig om dit met een voederspuit in de mond toe te dienen. Een konijn is heel stressgevoelig, dus laat het konijn niet schrikken en wees voorzichtig met het toedienen zodat het konijn zich niet kan verslikken. Je kunt ook een infuus toedienen: ter ondersteuning wordt een onderhuids (of beter intraveneus) infuus gegeven. Of geef het konijn een antibioticakuur: in de meeste gevallen zijn er bijkomende infecties aanwezig en ontstaat er een longontsteking die behandeld moeten worden met antibiotica, pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen. Ook andere medicatie is aan te raden: medicatie voor het maagdarmstelsel, oogzalf, vitamines.

Preventie

Vaccineer het konijn in het voorjaar om zo een optimale bescherming te bieden.
Als het konijn dit jaar nog niet gevaccineerd is, laat het dan zo spoedig mogelijk vaccineren. Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas. Hang eventueel ’s avonds en ’s nachts een klamboe over de hokken buiten. Zorg ook dat wilde konijnen geen contact met jouw konijnen in de tuin hebben. Jouw konijnen kunnen namelijk door deze wilde konijnen besmet worden met myxomatose. Voorkom contact met egels, konijnen uit het wild deze kunnen ook de vlooien overbrengen. Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als je meerdere konijnen in verschillende hokken hebt. Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling contact hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voerbak en drinkfles.

Konijnenverzekering vergelijken

Ben je in het bezit van een konijn, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een konijn kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het konijn ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je konijn gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. Met de konijnenverzekering vergelijkingsmodule, kun je verschillende aanbieders bekijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het konijn te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een konijn valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar Figo Pet bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw konijn bij te laten verzekeren. Dat is natuurlijk gunstig als je op jouw budget moet letten. Er kunnen dus nogal wat verschillen tussen de premies van de diverse verzekeraars zijn. Kijk dus nogmaals goed welke verzekering het beste bij jouw wensen en bij jouw behoeften past.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw konijn verzekeren?

Beste konijnenverzekering

Gerelateerde dieren blogs

Zieke konijn

Konijn is ziek

Veel konijneneigenaren twijfelen wel eens of hun pluizige vriendje ziek is of niet. Maar wanneer moet je nu echt ingrijpen?

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?