parkiet is ziek

Parkiet is ziek

[ez-toc]

Het is voor vogelhouders soms moeilijk om een zieke vogel te herkennen.  Vogels zullen van nature altijd proberen te verbergen dat zij een aandoening hebben of ziek zijn. Een ziek of zwak dier is immers een makkelijke prooi voor roofdieren. Pas als de vogel erg ziek is zult je als verzorger merken dat er iets aan de hand is. Als je jouw parkiet krachteloos op de bodem van de kooi aantreft, moet je onmiddellijk naar de dierenarts. Een zieke parkiet geeft echter wel een paar alarmerende signalen af, die je in een beginnend ziektestadium op het juiste spoor kunnen zetten. Let daarbij met name op de volgende verschijnselen: De parkiet eet en/of drinkt niet of nauwelijks, hij zit met opgezette veren op beide pootjes. De parkiet slaapt op twee pootjes, de parkiet praat en/of kwettert niet meer. De ontlasting is waterig en er is sprake van “staartwippen”. Ook zijn de kopveren van de parkiet bevuild door slijm. De parkiet verliest vaak zijn evenwicht en ook is de bevedering niet meer mooi. De snavel en/of neusdop zien er “poreus” uit, de vogel slaapt meer dan normaal en heeft geen interesse meer voor zijn omgeving.

behandeling

Indien je er zeker van bent dat jouw parkiet ziek is dien je deze direct uit te vangen en apart te zetten. Dit kan bijvoorbeeld in een zogenaamde ziekenkooi waar de temperatuur aangenaam gemaakt kan worden voor de vogel. Gezien de meeste parkieten een vrij snelle hartslag en een hogere lichaamstemperatuur hebben kost het hun veel energie om dit op pijl te houden. Door de omgevingstemperatuur te verhogen voor de zieke vogel kost het de zieke vogel minder energie om zijn lichaam op temperatuur te houden en kan het natuurlijke afweersysteem beter de ziekte aanpakken. Als je de zieke vogel apart hebt gezet is het belangrijk zo spoedig mogelijk een (vogel)dierenarts in te schakelen om tot eventuele behandeling over te gaan. Ook kan een (vogel)dierenarts bekijken of de overige populatie gezond is. Door een slechte ventilatie in het vogelverblijf ontstaan naast onjuiste voeding en vies drinkwater de meeste ziektes bij vogels.

Goed verzekerd bij de dierenarts

Nu zijn er vele mogelijkheden en vele verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past. Bij Figo Pet snappen ze dat jouw huisdier jouw beste maatje is. Zij bieden de beste zorg in het geval van ziekte of een ongeluk. Als je niet voor onverwachte uitgaven wilt komen te staan en zelf je dierenarts wilt kiezen zijn zij de ideale verzekeraar voor jou. Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken bij onverhoopte gebeurtenissen. Je kiest zelf naar welke dierenarts je in Nederland gaat. De rekening stuurt je naar de verzekeraar. Zij vergoeden tot maar liefst 3500 euro per jaar. Met slechts één keer een eigen risico van 50 euro als je de declaraties eenmaal per kalenderjaar indient.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw vogel verzekeren?

Beste vogelverzekering
voor papegaaien

Gerelateerde dieren blogs

Hoe oud wordt een papegaai

Hoe oud wordt een papegaai?

Papegaaien zijn geliefde huisdieren vanwege hun kleurrijke veren, intelligentie en het vermogen om geluiden, inclusief menselijke spraak, na te bootsen.

Mijn papegaai is ziek

Mijn papegaai is ziek

Heb je een papegaai als huisdier? Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen wanneer je gevederde vriend

Benieuwd naar de vogelverzekering van Figo Pet?