Hond bij dierenarts vanwege rotte tanden

Rotte tanden bij een hond

[ez-toc]

Heb je wel eens gemerkt dat je hond niet meer zo graag zijn speeltjes kauwt? Of dat hij moeite heeft met eten? Dit kan een teken zijn van een probleem dat veel honden treft: rotte tanden. Net als bij mensen, is een goede gebitshygiëne bij honden erg belangrijk voor hun algehele gezondheid.

In deze blog gaan we het hebben over de symptomen van gebitsproblemen bij honden. Ook bespreken we hoe deze problemen behandeld kunnen worden. We zullen ook tips delen over hoe je kunt voorkomen dat je hond last krijgt van rotte tanden.

Zo kan je ervoor zorgen dat je viervoeter gezond en blij blijft. Lees verder om meer te leren over dit belangrijke onderwerp en hoe je de beste zorg voor het gebit van je hond kunt bieden.

Symptomen gebitsproblemen

Rotte tanden bij honden kunnen pijnlijk zijn. Als je niet oplet, merk je misschien niet meteen dat er iets mis is. Hier zijn enkele meest voorkomende gebitsproblemen en symptomen die kunnen wijzen op rotte tanden bij je hond:

  1. Slechte adem: Een van de eerste dingen die je misschien opvalt, is dat de adem van je hond niet fris ruikt. Een slechte adem kan een teken zijn van bacteriën die zich in de mond ophopen.
  2. Moeite met kauwen: Kijk of je hond moeite heeft met kauwen of eten. Misschien kauwt hij aan één kant van zijn mond of laat hij zijn eten vallen.
  3. Bloedend tandvlees: Als je bloed ziet tijdens het poetsen van zijn tanden of op zijn speelgoed, kan dit wijzen op een infectie of ontsteking.
  4. Terugtrekkend tandvlees: Het tandvlees kan zich terugtrekken en de wortels van de tanden blootleggen, wat pijnlijk is.
  5. Losse of ontbrekende tanden: Als tanden los zitten of uitvallen, is dat een duidelijk teken van ernstige tandproblemen.

Vaak heeft een oude hond rotte tanden, maar ook bij jonge honden kan het voorkomen.

Symptomen gebitsproblemen hond

Wat kan je doen om je tanden van jouw hond gezond te houden?

Om de tanden van je hond gezond te houden, kan je een aantal dingen doen:

1. Tanden poetsen

Begin met het poetsen van de tanden van je hond door een speciale hondentandpasta en tandenborstel. Het is ideaal om dit dagelijks te doen om de opbouw van tandplak en tandsteen te voorkomen.

Als elke dag poetsen niet haalbaar is, streef dan naar minstens een paar keer per week. Laat je hond geleidelijk wennen aan het gevoel van een tandenborstel in zijn mond. Beloon je hond na elke poetsbeurt, zodat hij het associeert met een positieve ervaring.

2. Gezond hondenvoer

Kies voor droog hondenvoer dat specifiek ontworpen is om tandplak en tandsteen te verminderen. Deze voeders zijn vaak harder en vereisen meer kauwactiviteit. Dit helpt bij het schoonhouden van de tanden.

Er zijn ook speciale dieetvoeders die essentiële voedingsstoffen bevatten om het gebit gezond te houden. Vraag advies aan je dierenarts over het beste voer voor jouw hond.

3. Kauwspeeltjes en -snacks

Geef je hond kauwspeeltjes en snacks die gemaakt zijn om de tanden schoon te houden. Deze producten zijn niet alleen leuk voor je hond om mee te spelen, maar ze hebben ook een praktisch nut. Ze helpen om tandplak mechanisch van de tanden te schrapen en stimuleren het tandvlees.

De algemene mondgezondheid komt hierdoor ten goede. Let erop dat je kiest voor veilige, duurzame materialen die geschikt zijn voor de kauwkracht van je hond.

4. Regelmatige controles bij de dierenarts

Het is belangrijk om je hond regelmatig naar de dierenarts te brengen voor een gebitscontrole. Tijdens zo’n controle kan de dierenarts het gebit grondig inspecteren en vroegtijdige tekenen van tandheelkundige problemen opsporen en aanpakken. De dierenarts kan indien nodig een professionele gebitsreiniging aanbevelen. Dit kan helpen om ernstige gebitsproblemen te voorkomen en de algehele gezondheid van je hond te beschermen.

Rotte tanden bij hond die kauwt

Gebitsbehandeling

Gebitsbehandeling bij honden is belangrijk als je hond last heeft van rotte tanden. Dit proces begint meestal met een grondige controle door de dierenarts. Als de dierenarts problemen ziet, zoals rotte tanden of ontstoken tandvlees, zal hij een professionele gebitsreiniging aanbevelen.

Tijdens een gebitsreiniging wordt je hond onder narcose gebracht om pijn en stress te voorkomen. De dierenarts maakt dan de tanden schoon door tandplak en tandsteen te verwijderen.

Dit helpt om infecties en verdere schade aan het gebit te voorkomen. Als tanden te rot zijn, moeten ze soms getrokken worden. De kosten van een gebitsreiniging verschillen met wat de dierenarts gaat doen.

Deze behandeling helpt om de mond van je hond gezond te houden en pijn te verminderen. Ook kan het zelfs helpen om zijn algehele gezondheid te verbeteren. Na de behandeling zal de dierenarts tips geven over hoe je de tanden van je hond thuis kunt verzorgen. Dit om toekomstige problemen te voorkomen.

Neem een hondenverzekering

Als je hond last heeft van rotte tanden, kan een hondenverzekering echt een uitkomst bieden. Behandelingen voor het gebit van je hond kunnen duur zijn. Vooral als er tanden getrokken moeten worden of als er een uitgebreide gebitsreiniging nodig is. Met een goede hondenverzekering kun je een groot deel van deze kosten dekken.

Bij Dierenverzekering Vergelijken bieden we een breed aanbod aan verzekeringen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van jou en je hond. Hierdoor kun je flink besparen op de medische kosten en geef je je hond de zorg die hij nodig heeft. En dat zonder je zorgen te maken over hoge rekeningen.

Het is een slimme manier om voorbereid te zijn op onverwachte gezondheidsproblemen bij je hond en zorgt voor gemoedsrust wetende dat je financieel gedekt bent. Dus, overweeg het afsluiten van een hondenverzekering om je beste vriend de beste zorg te bieden.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Honden acupuctuur

Acupunctuur bij honden

Acupunctuur is een behandeling die al duizenden jaren wordt gebruikt om mensen te helpen zich beter te voelen. Tegenwoordig wordt