Hond eet niet

Hond eet niet

[ez-toc]

Elke dag zet jij jouw trouwe viervoeter een lekkere bak met voer voor zijn of haar neus. En elke dag eet de hond het eten gulzig op. Maar dan komt er een dag dat jouw hond niet wil eten. Wat kan er aan de hand zijn? Puur het verschijnsel zelf geeft je belangrijke informatie over de ernst van de situatie. Je bekijkt hierbij namelijk de verandering ten opzichte van het normale gedrag van je hond. Is jouw hond altijd een grote eter geweest of kijkt hij wel vaker zeer kieskeurig in zijn bak. Beide versies geven je informatie over wat er aan de hand kan zijn. Misschien was je hond al een tijdje niet zo enthousiast over zijn (nieuwe) dieet. Of heeft hij stiekem tijdens de wandeling een onverantwoord hapje genomen? Soms is het moeilijk de oorzaak van een gedragsverandering te achterhalen. Wanneer is het tijd om de dierenarts te bezoeken? En wat kun je zelf doen? Je maakt je toch zorgen als jouw hond niet meer wilt eten. Volgens de dierenarts is dit echter geen reden voor paniek. Dierenartspraktijken geven zelfs aan, dat dit één van de meest gehoorde klachten op hun spreekuur is. Honden kunnen namelijk enorm efficiënt met hun energie omgaan. Hierdoor kunnen ze dagen, soms weken prima functioneren zonder te eten. Ook kunnen ze tijdelijk een verlaagde energiebehoefte hebben, zoals voorkomt tijdens warm weer. Dus oogt je hond energiek, is hij attent en vertoont hij geen afwijkend gedrag? Dan kan hij best een maaltijd overslaan. Is je viervoeter echter lusteloos, trillerig of slaapt hij de hele dag? Dan kan er iets mis zijn.

Zelf actie ondernemen als je hond niet wilt eten

Zelf kun je ook actie ondernemen als jouw hond niet meer wilt eten. Denk eens na over de dieetkeuze die je gemaakt hebt. En wat doet jouw hond zoal de gehele dag aan activiteiten. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen. Vindt mijn hond zijn voer misschien niet lekker (meer)? Is hij toe aan een andere manier van voeren? Voer ik mijn hond teveel? Heeft mijn hond pijn? Voer je de hond altijd hetzelfde? Dan kan verveling of overgewicht op de loer liggen. Dan is het tijd om zijn voer aan te passen of te wisselen van voer. Hiernaast kunnen lichamelijke veranderingen zoals castratie of loopsheid de energiebehoefte beïnvloeden. Net als bij mensen, gaan sommige honden slecht eten door spanning en stress. Een verhuizing, een baby, vuurwerk, alleen thuis zijn. Iedere hond heeft wel iets wat hem in de war kan maken. Weigering van eten kan ook voorkomen na een ingrijpende gebeurtenis zoals een operatie, waarbij de hond onder narcose is geweest. Het lichaam is flink ontregeld en je hond voelt zich wat ontheemd. Daarom zal hij niet direct na de operatie willen eten en hoef je je daar niet zorgen over te maken. Na het ontwaken uit de narcose is het verdovende effect niet gelijk uit het lichaam verdwenen. Vaak moeten de laatste restjes van de verdoving nog uitwerken. Hoe lang dit kan duren, is per dier verschillend.

Gedragsveranderingen bij je hond kunnen leiden tot het niet eten

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan dit verschijnsel. Kijk daarom goed naar het gedrag van jouw hond om de situatie in te schatten. Is je hond nog vrolijk en levendig? Dan is hij misschien te jolig om in de ochtend rustig te eten en leegt hij later, op een onbewaakt moment, toch met enthousiasme de voerbak. Eet je hond helemaal niet? Of stopt hij steeds na een paar happen? Sommige honden eten hun voer niet direct op en doen dat later, maar dit kan ook een aanwijzing zijn van lichamelijke klachten. Stoppen met eten kan ook een aanwijzing voor ziekte zijn. Is jouw hond sloom? Lusteloos? Geïrriteerd? Dan kan het zijn dat hij ziek is. Dan is het verstandig om de lichaamstemperatuur van je hond te controleren. Deze ligt normaliter tussen de 38 °C en 39 °C. Is de temperatuur hoger dan 39,2 °C? Dan spreken we van koorts. Andere symptomen kunnen een ergere oorzaak verraden. Denk hierbij aan: Bleke slijmvliezen, (loos) braken, diarree, harde, dikke buik, hijgen, hoesten, kwijlen, moeite met lopen of bewegen, piepen of janken, veel drinken en vreemde geur in de adem. Stopt je hond met eten, terwijl hij een harde buik heeft en (loos) braakt? Dan is de kans op een dodelijke maagtorsie (kanteling van de maag) sterk aanwezig!

Goed verzekerd bij de dierenarts

Nu zijn er vele mogelijkheden en vele verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien welke verzekering het beste bij je past. Bij Aegon snappen ze dat jouw huisdier jouw beste maatje is. Zij bieden de beste zorg in het geval van ziekte of een ongeluk. Als je niet voor onverwachte uitgaven wilt komen te staan en zelf je dierenarts wilt kiezen zijn zij de ideale verzekeraar voor jou. Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken bij onverhoopte gebeurtenissen. Je kiest zelf naar welke dierenarts je in Nederland gaat. De rekening stuurt je naar de verzekeraar. Zij vergoeden tot maar liefst 3500 euro per jaar. Met slechts één keer een eigen risico van 50 euro als je de declaraties eenmaal per kalenderjaar indient.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

kanker bij honden blog banner

Kanker bij honden

Kanker is een ernstige ziekte die niet alleen mensen, maar ook onze geliefde huisdieren treft. Bij honden is kanker een