Een hond in huis, erg leuk en gezellig. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten honden, iedere hond heeft zo wel weer zijn eigen unieke uitstraling en gedrag. Er is echter één ding bij alle honden hetzelfde, dat is dat een hond last kan hebben van een hoge temperatuur. Veel mensen schieten dan gelijk in de stress, ze denken dan dat de hond ernstig ziek is. Dit hoeft alleen niet altijd zo te zijn, er zijn namelijk verschillende oorzaken aan te wijzen die kunnen leiden tot een hogere temperatuur bij de hond. In dit artikel gaan we jou precies duidelijk maken wat een hoge temperatuur bij een hond nu precies betekent en wat je hier tegen kan doen.
Wat betekent een hoge temperatuur bij een hond?
Wist je dat honden niet net als mensen kunnen zweten? Het gevolg is dan ook dat een hond oververhit kan raken op een dag. Je begrijpt wel dat een hond het ook warm krijgt als hij veel loopt te rennen in de zon. De mens die zweet dan alles gewoon uit, een hond kan dit dus niet. Een manier van het lichaam van de hond om toch de temperatuur te verlagen is door de hond veel te laten ademen en puffen. Nu gaat dit vanzelf over, de temperatuur die ontstaat door beweging en stress is dan ook niet gevaarlijk voor een hond.
Echter is het ook mogelijk dat je hond toch koorts heeft. Net als bij mensen is dit een reactie van het lichaam om de temperatuur weer te verlagen, dit is af en toe nu eenmaal nodig. Of het kan komen door een infectie, hierdoor kan er namelijk ook koorts ontstaan bij een hond. Het is belangrijk dat je bij deze vorm van koorts wel naar de dokter gaat. Maak je geen zorgen, vaak is het heel eenvoudig om op te lossen. Er zijn dus twee soorten verhoging, één door het bewegen en de zon en de ander door een infectie of koorts. Houdt die laatste categorie dus goed in de gaten!
Mijn hond heeft een te hoge temperatuur, wat nu?
Begin eerst met het opnemen van de temperatuur. Hiervoor kan je eigenlijk iedere thermometer wel gebruiken. Steek de thermometer voldoende diep in de anus (liefst 1-2 cm) en wacht wel even een tijdje. Als duidelijk is geworden dat de hond inderdaad koorts heeft probeer dan eerst de oorzaak te herkennen. Is het erg warm buiten, ademt de hond zwaar en is het ineens ontstaan dan komt het door oververhitting. De makkelijkste methode om een hond af te laten koelen is door hem of haar af onder lauw water te zetten. Koud water is niet goed, je hond kan dan onderkoeld raken. Neem bij twijfel liever altijd contact op met de huisarts Als het geen oververhitting is probeer dan of je andere symptomen ziet. De symptomen van koorts: mank lopen, hoesten of moeizaam, ademen, diarree, een stinkende mondlucht en een ontstoken huid.
Verzeker je hond
Mocht je hond nu inderdaad koorts hebben dan is het dus handig om naar de dierenarts te gaan. Een nadeel is wel weer dat dit altijd aardig wat geld kan gaan kosten. Je moet namelijk de behandeling en de kosten van de medicijnen zelf betalen. Dit is natuurlijk niet zo heel prettig, gelukkig is hier een oplossing voor gemaakt. Door en verzekering voor je hond af te sluiten kan je namelijk aardig wat geld besparen op de verschillende kosten die je maakt voor je hond. De kosten die je maakt worden namelijk vrijwel altijd vergoed door de verzekering. Het maandbedrag wat je betaalt is dan ook eigenlijk altijd lager dan de kosten die je bespaart. Wil je nu de goedkoopste hondenverzekering afsluiten? Neem dan eens een kijkje bij onze vergelijker, zo weet je in een ogenblik wat de goedkoopste en beste hondenverzekeringen zijn!