Kat die lekker ligt te slapen

Mijn kat plast bloed: wat nu?

[ez-toc]

Als je merkt dat je kat bloed plast, is dat best schrikken. In deze blog gaan we kijken naar waarom dit kan gebeuren. We bespreken verschillende meest voorkomende oorzaken, zoals problemen met de blaas of zelfs stress. Het is heel belangrijk om te weten wanneer je met je kat naar de dierenarts moet.

Daarom vertellen we je ook over de signalen waar je op moet letten. De dierenarts kan helpen, maar je kunt ook zelf dingen doen om je kat te helpen. Er zijn manieren om je kat thuis te helpen zich beter te voelen. Zo zorgen we samen voor het welzijn van jouw kat

Kat plast bloed

Wat kunnen oorzaken zijn?

Blaasontsteking

Wanneer een kat blaasontsteking heeft, is de binnenkant van zijn blaas geïrriteerd en ontstoken. Dit kan erg pijnlijk zijn voor je kat.

Het kan ervoor zorgen dat er bloed in de urine van je kat terechtkomt. Je kat kan daardoor vaker proberen te plassen en weinig urine produceren. Ook kan het pijnlijk voor hem zijn om te plassen.

Je kunt merken dat je kat ongemakkelijk is en misschien miauwt bij de kattenbak. Dit komt omdat het plassen pijn doet. Blaasontsteking bij de kat kan verschillende voorkomende oorzaken hebben, waaronder bacteriën. Ook stress kan een rol spelen.

Blaasstenen

Blaasstenen zijn harde stukjes materiaal die zich vormen in de blaas van je kat. Deze steentjes kunnen de blaas irriteren en zelfs beschadigen, wat kan leiden tot bloedingen tijdens het plassen. Je kat kan last hebben van pijn en kan zelfs moeite hebben met plassen. Deze steentjes moeten soms operatief worden verwijderd, afhankelijk van hun grootte en de ernst van de symptomen.

Stress

Stress is niet alleen iets dat mensen ervaren; katten kunnen er ook last van hebben. Stressvolle situaties, zoals veranderingen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals blaasontsteking. Dit type blaasprobleem noemen we ‘idiopathische cystitis’, wat betekent dat het door stress veroorzaakt wordt. Het kan leiden tot bloed in de urine omdat het de blaas irriteert.

Tumoren

Tumoren in de blaas of urinewegen zijn minder gebruikelijk, maar ze kunnen voorkomen bij katten. Deze tumoren kunnen bloedingen veroorzaken en de gezondheid van je kat ernstig beïnvloeden. Het is belangrijk om dit bij een dierenarts consult te laten onderzoeken, omdat tumoren specifieke behandelingen nodig hebben, zoals operatie of medicatie.

Verwondingen

Als je kat een verwonding heeft opgelopen door bijvoorbeeld een val of een botsing, kan dit interne schade veroorzaken. Dit kan leiden tot bloed in de urine als de urinewegen of andere interne organen zijn beschadigd. Bij dergelijke verwondingen is snelle medische aandacht cruciaal om verdere complicaties te voorkomen.

Hoe ziet de ontlasting eruit?

Als je kat bloed plast, kan dit soms ook invloed hebben op hoe zijn ontlasting eruitziet. Maar dat is niet altijd het geval.

Over het algemeen ziet de ontlasting van je kat er normaal uit. Tenzij er ook andere gezondheidsproblemen zijn. Het belangrijkste waar je op moet letten is of er bloed aanwezig is in of rond de ontlasting.

Bloed in de ontlasting kan eruitzien als rode vlekken of het kan donkerder zijn. Dit betekent dat bloed al een tijdje in het lichaam is. Dit wordt ‘teerachtige’ ontlasting genoemd en kan wijzen op interne bloedingen. Het is dan heel belangrijk om je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.

In de meeste gevallen van katers die bloed plassen, zal de ontlasting normaal lijken. Tenzij er bij sommige katten specifieke problemen zijn zoals darmproblemen of infecties die ook de ontlasting beïnvloeden.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Hier zijn een paar situaties wanneer je zeker naar de dierenarts moet:

  1. Als je bloed in de urine ziet: Zelfs een kleine hoeveelheid bloed is een teken om de dierenarts te bezoeken.
  2. Als je kat pijn lijkt te hebben: Als je kat miauwt of ongemakkelijk lijkt tijdens het plassen, is dit een teken van pijn.
  3. Verandering in plasgedrag: Gaat je kat vaker dan normaal, of probeert hij te plassen zonder dat er veel uitkomt? Dit zijn alarmtekens.
  4. Lethargie of niet eten: Als je kat minder energie heeft of stopt met eten, kan dit duiden op een onderliggend probleem.

De behandeling van de dierenarts

Als je met je kat naar de dierenarts gaat, zal hij eerst onderzoek doen om te achterhalen wat er aan de hand is.

Dit kan beginnen met een gesprek waarbij je vragen moet beantwoorden over wat je hebt opgemerkt aan je kat.

Daarna zal de dierenarts waarschijnlijk een urineonderzoek doen. Dit helpt om te kijken of er infecties zijn of tekenen van blaasstenen. Soms kan er ook een bloedonderzoek of een echo nodig zijn om de gezondheid van de organen van je kat te checken.

Afhankelijk van wat de dierenarts vindt, kan de behandeling variëren. Dit kan medicijnen zijn voor infecties of pijn. Of soms zelfs een operatie als er blaasstenen verwijderd moeten worden.

Hoe kan ik mijn kat zelf helpen?

Naast het bezoeken van de dierenarts, zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen. Hier zijn enkele tips:

  1. Zorg voor voldoende water: Zet op meerdere plekken in huis schone, frisse waterbakjes neer om je kat aan te moedigen meer te drinken. Dit helpt de urinewegen te spoelen.
  2. Rustige omgeving: Stress kan bijdragen aan urinewegproblemen. Probeer een rustige en veilige plek te creëren waar je kat zich kan ontspannen.
  3. Let op het dieet: Soms kan de dierenarts speciaal voer aanbevelen dat helpt de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen. Volg het advies over voeding goed op.
  4. Houd de kattenbak schoon: Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is, omdat een vieze bak extra stress kan veroorzaken en je kat kan ontmoedigen deze te gebruiken.
  5. Observeer je kat: Blijf letten op hoe vaak je kat plast en of er veranderingen zijn. Neem contact op met je dierenarts als je meer ongewone symptomen ziet.

Sluit een kattenverzekering af

Als je kat bloed plast, kan dit wijzen op gezondheidsproblemen die soms dure behandelingen vereisen. Daarom is het een slim idee om een kattenverzekering af te sluiten. Met een verzekering kun je de kosten van de dierenarts dekken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over hoge rekeningen en je volledig kunt concentreren op de zorg voor je kat.

Op onze website hebben we een ruim aanbod van verzekeringen die passen bij verschillende behoeften en budgetten.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw kat verzekeren?

Beste
kattenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs