Konijn is ziek

Konijn is ziek

[ez-toc]

Veel mensen zijn dikwijls onzeker over de vraag of hun konijn ziek si ja of nee. Wanneer moet je afwachten, wanneer moet je juist actie ondernemen?.Wanneer een konijn 24 uur of langer niet gegeten heeft, dan is er maar één ding te doen: met haastige spoed naar een konijnkundige dierenarts. Een prooidier geeft zeer weinig signalen af wanneer het zich ziek voelt of pijn heeft. Bij een konijn moet je daarom op subtiele dingen letten. Het is namelijk zo dat als je jouw konijn van haver tot gort kent, je makkelijk kan detecteren of hij iets mankeert. Gedragsverandering, ook al is het weinig, kan op een gezondheidsprobleem wijzen. Komt je konijn altijd blij naar je toe rennen als het je ziet, en doet hij dat niet meer, dan is dat een signaal. Laat het zich altijd graag aaien, maar vlucht het nu voor je weg, is dat ook een signaal. Valt het dier boos en agressief naar je hand uit terwijl het altijd graag geaaid wordt, kan dit een signaal van pijn zijn. Wanneer vermoed wordt dat het konijn iets mankeert moet het dier direct binnenshuis gehuisvest worden, ongeacht het jaargetijde en temperatuursverschillen tussen buiten en binnen. Een ziek konijn heeft een deken nodig en een kruik om warm te worden gehouden. Onderkoeling van een konijn is nog gevaarlijker dan koorts, en kan het einde van het dier betekenen. De lichaamstemperatuur van een konijn mag niet lager worden dan 38°C. Hoger dan 39,8°C betekent koorts, en ook dan mag een konijn beslist niet in een buitenhok blijven.

Symptomen die duiden op ziekte

Algemene signalen die wijzen op een gezondheidsprobleem zijn: Moeilijk kunnen ademen of een piepend geluid bij het ademen ook al is er nog eetlust. Met het hoofd achterover zitten (vaak teken van benauwdheid). Met de rug naar je toe naar een hoek zitten kijken en niet op de omgeving reageren. Het hoofd scheef houden. Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden. Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is. Regelmatig aan een een oor krabben. Zich omrollen bij het zich wassen en een sterk verminderde eetlust.
Een gerichte behandeling en verlichting van de pijn kan erger helpen voorkomen. Ontdek je pas laat dat het konijn ziek is of wacht je te lang met een bezoek aan de dierenarts, dan kan de situatie snel verergeren. De lichamelijke veranderingen bij ziekte kunnen meer medische problemen veroorzaken.Een konijn dat pijn heeft zal minder goed gaan eten en drinken, het immuunsysteem verzwakt, wondgenezing vertraagt, darmwerking en doorbloeding kunnen verslechteren. Het dier reageert daardoor ook minder goed op een behandeling. In het ergste konijn natuurlijk door en door. Dit sluit niet uit dat je een vergissing kunt maken door te denken dat je dier niks mankeert. Ook in deze situaties kan je dier ongemak of pijn voelen, hoewel dat misschien minder opvalt.

Reaal Dier & Zorg

Je zorgt ongetwijfeld goed voor uw huisdier. Gezonde voeding, voldoende beweging, alle inentingen worden op tijd gegeven en jouw dier is uiteraard geregistreerd.
Toch kun je niet voorkomen dat je zo nu en dan bij de dierenarts terecht komt. Daardoor kun je onverwacht geconfronteerd worden met hoge rekeningen. Om dit te voorkomen is er nu de dierenverzekering van Reaal Dier & Zorg (Voorheen Proteq Dier & Zorg). Maar waarom zou ik eigenlijk mijn huisdier verzekeren? Een logische vraag, maar… een ongeluk zit in een klein hoekje en een ziekte komt altijd onverwachts! Jouw dierenarts kan de hond of kat vaak weer volledig genezen, maar rekeningen van € 800,- zijn echt geen uitzondering meer. Je moet dat geld dan wel hebben. Als je voor jouw huisdier een verzekering afsluit, hoef je je over onverwachte medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte geen zorgen meer te maken. Een prettige zekerheid, voor jou en voor jouw huisdier! Wat zijn de voordelen van Reaal Dier & Zorg? De voordelen zijn legio en daarom loont het zeer zeker om een verzekering af te sluiten. Het is de meest uitgebreide basis van Nederland, inclusief Castratie / Sterilisatie. De basisdekking kan uitgebreid worden met vier aanvullende dekkingen. De verzekering geeft de hoogste maximale vergoeding van alle verzekeraars in Nederland. De heupen en ellebogen zijn meeverzekerd in de basisdekking. Vanaf € 500,- hoef je niet meer zelf voor te schieten. Er zijn geen wachttermijnen voor pups en kittens. Je krijgt veertien dagen bedenktijd. In de basisdekking geldt een vergoeding van preventieve zaken zoals bijvoorbeeld de enting tot € 65 per jaar

 

 

Blog delen op Social Media :

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?