Kosten baarmoeder verwijderen kat

Kosten baarmoeder verwijderen kat

[ez-toc]

Als katteneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je huisdier. Soms kan het gebeuren dat je kat gezondheidsproblemen krijgt die een operatie vereisen, zoals het verwijderen van de baarmoeder. Dit kan nodig zijn door verschillende oorzaken, zoals infecties of tumoren.

In deze blog leg ik uit hoe zulke problemen ontstaan, welke symptomen je kat kan vertonen, wat er tijdens de operatie gebeurt en wat de kosten ongeveer zullen zijn. Deze informatie helpt je om beter voorbereid te zijn en de juiste zorg voor je kat te kiezen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Zodat je samen met je dierenarts de beste beslissingen kunt nemen voor de gezondheid van je kat.

Hoe ontstaat een baarmoederontsteking?

Baarmoederontsteking bij katten, ook bekend als pyometra, is een serieuze gezondheidsprobleem dat vaak voorkomt bij niet-gesteriliseerde vrouwtjeskatten. Deze aandoening ontstaat wanneer de baarmoeder van de kat zich vult met pus, een dikke, infectieuze vloeistof. Maar hoe ontstaat dit eigenlijk?

Na elke loopsheid waarbij de kat niet bevrucht wordt, blijft er een hormoon actief dat de baarmoeder voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Dit hormoon kan soms zorgen dat er te veel slijm in de baarmoeder wordt geproduceerd. Als dit gebeurt, kan de baarmoeder een ideale plek worden voor bacteriën om te groeien, vooral als er een opening is voor deze bacteriën om binnen te dringen.

De symptomen van een baarmoederontsteking kunnen zijn: niet willen eten, lusteloosheid, een opgezette buik, en soms zie je pus of een vies ruikende afscheiding uit de vagina. Het is belangrijk om je kat snel naar de dierenarts te brengen als je deze tekenen opmerkt, omdat pyometra levensbedreigend kan zijn als het niet behandeld wordt.

Kat ligt op de grond door baarmoederontsteking

De symptomen van een baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking bij een kat, ook bekend als pyometra, is een ernstige aandoening die je snel kunt herkennen aan een paar duidelijke symptomen. Let op de volgende tekenen bij je kat:

 1. Lusteloosheid: Je kat is minder actief dan normaal en lijkt moe of uitgeput.
 2. Weinig tot geen eetlust: Je merkt misschien dat je kat niet veel eet of helemaal niet geïnteresseerd is in haar voer.
 3. Opgezette buik: De buik van je kat kan opgezwollen lijken, wat een teken kan zijn dat de baarmoeder gevuld is met pus.
 4. Vaginale afscheiding: Er kan een vieze, pusachtige of bloederige afscheiding uit de vagina komen. Soms heeft deze afscheiding een erg nare geur.
 5. Koorts: Hoewel dit moeilijker te merken is, kan je kat een verhoogde lichaamstemperatuur hebben.

Als je een van deze symptomen bij je kat ziet, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Een baarmoederontsteking is een spoedgeval dat snel behandeld moet worden om ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood te voorkomen.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Wanneer een kat een baarmoederontsteking heeft en geopereerd moet worden, noemen we dat een baarmoederverwijdering of een “sterilisatie”. Hier is hoe zo’n operatie meestal gaat:

 1. Voorbereiding: Eerst krijgt de kat een narcose zodat ze slaapt en geen pijn voelt tijdens de operatie.
 2. De operatie: De dierenarts maakt een kleine snede in de buik van de kat. Via deze snede kan de dierenarts de baarmoeder en soms ook de eierstokken zien en bereiken.
 3. Verwijderen: De dierenarts verwijdert de baarmoeder en eventuele eierstokken die ook geïnfecteerd zijn of problemen kunnen veroorzaken. Dit helpt om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt.
 4. Hechten: Na het verwijderen van de baarmoeder, hecht de dierenarts de snede zorgvuldig dicht.
 5. Herstel: Na de operatie blijft de kat nog even bij de dierenarts om te herstellen van de narcose. Ze krijgt pijnstillers en moet rustig aan doen totdat ze helemaal hersteld is.

Deze operatie helpt je kat om weer gezond te worden en voorkomt verdere ernstige gezondheidsproblemen.

Kat bij dierenarts door baarmoederontsteking

De kosten van een baarmoeder verwijdering?

De kosten voor het verwijderen van de baarmoeder bij een kat, wat we een sterilisatie noemen, kunnen variëren afhankelijk van waar je woont en naar welke dierenarts je gaat. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs ergens tussen de 200 en 600 euro ligt. Deze prijs kan verschillen door een paar factoren:

 1. Type kliniek: Een operatie bij een gewone dierenarts is meestal goedkoper dan bij een specialist of een dierenziekenhuis.
 2. Complexiteit: Als de baarmoederontsteking erg ernstig is, kan de operatie ingewikkelder zijn en meer tijd kosten. Dit kan de kosten verhogen.
 3. Locatie: In sommige steden of gebieden kunnen de kosten hoger zijn vanwege de algemene levenskosten.
 4. Nabehandeling: Soms zijn er extra kosten voor medicijnen, nazorg of controlebezoeken na de operatie.

Het is een goed idee om vooraf bij verschillende dierenartsen prijsopgaven te vragen zodat je een idee hebt van wat de operatie zal kosten. Vergeet ook niet dat dit een belangrijke operatie is die de gezondheid en het welzijn van je kat kan verbeteren. Benieuwd naar de kosten voor een baarmoeder verwijdering bij een hond? Lees dan de blog kosten van een baarmoeder ontsteking bij een hond.

Neem een dierenverzekering

Heb je een huisdier, zoals een kat of een hond? Dan is het slim om na te denken over een dierenverzekering. Bij Dierenverzekering Vergelijken bieden we een breed assortiment aan dierenverzekeringen aan. Zo kun je altijd een verzekering vinden die past bij jouw huisdier en jouw budget.

Een dierenverzekering helpt je met de kosten voor de dierenarts als je huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dit kan gaan om een simpele behandeling, maar ook om een grote operatie zoals een baarmoeder verwijdering. Zonder verzekering kunnen deze kosten hoog oplopen, en met een verzekering ben je hiervoor gedekt.

Bij ons kun je verschillende verzekeringen vergelijken. Zo zie je snel welke verzekering de beste dekking biedt voor de beste prijs. Denk aan je huisdier en je portemonnee, en kies voor een dierenverzekering. Neem een kijkje op onze kattenverzekering pagina en vind de verzekering die bij jou en je huisdier past.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw kat verzekeren?

Beste
kattenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs