Vachtmijt

Vachtmijt

[ez-toc]

Konijnen kunnen door diverse mijten besmet worden, een daarvan is de vachtmijt. De mijt wordt in het Latijn Cheyletiella parasitovorax genoemd. De volwassen mijten worden doorgegeven door direct contact tussen dieren. Ze kunnen echter ook een aantal dagen in de omgeving overleven en kunnen dus ook op deze manier van dier naar dier gaan. Honden, katten en ook mensen kunnen besmet worden. Bij laatstgenoemden kan dit aanleiding geven tot een jeukende huidirritatie.

Oorzaak

Konijnen besmetten zich met vachtmijt door aanraking met besmette konijnen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat gezonde konijnen drager kunnen zijn van de vachtmijt zonder daar last van te hebben. Pas waneer er een immuniteitsdaling optreedt door bijvoorbeeld onvoldoende voer, te kort aan vitamines of een het optreden van een andere ziekte kan de vachtmijtinfectie tot klinische klachten leiden. Cheyletiella leeft in de keratine laag van de huid en graaft zich niet in. De verschillende stadia van ei tot volwassen mijt vinden plaats op één en hetzelfde konijn. De vrouwtjes leggen eieren en deze eieren kleven zich vast aan een haar, ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich eerst tot poppen en daarna tot volwassen mijt. Deze hele cyclus duurt ongeveer 5 weken.

Symptomen

Vachtmijt is vaak te herkennen aan de kale plekken en losse haren die erg gemakkelijk loslaten. Niet ieder konijn met kale plekken heeft vachtmijt, het is dus belangrijk om met je konijn naar de dierenarts te gaan mocht hij/zij ineens kale plekken hebben. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn waardoor je konijn zijn/haar vacht minder goed onderhoud. Bijvoorbeeld tandproblemen of pijn.
Vaak hebben de konijnen last van jeuk en krabben ze zichzelf open. Door het krabben ontstaan er wonden en kunnen de kale plekken steeds groter worden. Door het krabben komen er schilfers los en het zal lijken alsof je konijn roos heeft. Daarnaast kan de vacht ook bleker worden op de plekken waar de mijt zich bevindt. In sommige gevallen is geen sprake van Cheyletiella als veroorzaker van de kale plekken, maar is er een andere mijt de oorzaak. Deze mijt zorgt voor een kale huid zonder schilfers. Deze mijt zorgt ervoor dat de haarzakjes aangetast worden, met als gevolg dat de haren uitvallen. Deze mijt zit vooral op de nek, rug en buik. De huid van je konijn is kaal en de haren vallen met bosjes uit. Er kan jeuk zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een infectie van mijt is zeer besmettelijk. Behandel daarom alle dieren in huis, ook als ze nog niet allemaal symptomen vertonen. Daarnaast is het heel belangrijk het verblijf zeer goed te reinigen (minimaal twee keer per week), de bodembe­dekking te vervangen en de bodem en wanden van het verblijf en het speel­goed en de voer- en drinkbakjes erin heel goed schoon te maken. Houten speelgoed kun je het beste weggooien en er nieuw speelgoed voor in de plaats kopen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door de combinatie van de vachtverschijnselen en microscopisch onderzoek. De vachtmijt is een hardnekkige huidbewoner, die langere tijd behandeld moet worden voordat het probleem volledig weg is. Verder moet de omgeving ook behandeld worden om herbesmetting vanuit bijvoorbeeld het hok te voorkomen.

Behandeling

Door je konijn goed te kammen, kun je de mijten tevoorschijn brengen uit de vacht. De mijten zijn net aan te zien met het blote oog. Het zal niet in alle gevallen mogelijk zijn om de mijten uit de vacht te kammen, soms is het nodig om de haren onder de microscoop te bekijken. Onder de microscoop kunnen eventuele mijten beter zichtbaar gemaakt worden, maar ook eieren van de mijten kunnen onder de microscoop te zien zijn. Als behandeling is het beste om je konijn te kammen, op die manier haal je alle schilfers uit de vacht. Daarnaast moet je konijn behandeld worden met een mijt dodend middel. Er bestaan pipetten die je in de nek leeg kan drukken, die de mijten doden. Deze behandeling moet je na circa twee weken nog eens herhalen.

Preventie

Nadat je konijn behandelt is dien je ook de omgeving te behandelen. Mijten vallen namelijk tijdens de besmetting van je konijn af en kunnen nog een tijdje in de omgeving verder leven. Wanneer je niet weet waar de vachtmijt vandaan is gekomen, koop dan allereerst een nieuw pak stro, zaagsel en/of hooi. Een goed middel om het hok mee te ontsmetten is Veip halamid-d. Textiel dient gewassen te worden op minimaal 70 graden.

InShared dierenverzekering voor de hond

Het is ook belangrijk om naast konijnen, katten en paarden je hond te laten verzekeren. Als je eenmaal een hond hebt aangeschaft moet je nu eenmaal ook denken aan een verzekering. Voor jezelf of jouw gezin heb je diverse verzekeringen afgesloten in geval van ziekte of overlijden. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als er zich onverhoopt iets voordoet. Echter vele hondeneigenaren zijn niet goed verzekerd als er onverwacht iets met hun huisdier gebeurd. Dan komen zij voor grote financiële uitgaven te staan die voorkomen hadden kunnen worden.

Het is ook verstandig om de verschillende verzekeringen voor je huisdier met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke verzekering het beste bij jou past. De dierenverzekering van InShared promoot bijvoorbeeld dat zij goedkope premies hanteren per maand. Zij bieden ook een aanvullende Huisdier & Zorg verzekering aan. Mocht er aan het eind van het jaar nog geld open staan dat je niet hebt opgemaakt, dan keert inShared dat bedrag uit. Het kan namelijk gebeuren dan je de verzekering niet nodig hebt gehad omdat je kat of hond het hele jaar geen klachten heeft gehad. Mocht dit het geval zijn dan stort InShared dit bedrag weer terug op jouw rekening. De verzekeraar zegt dan ook niet voor niets dat als we allemaal samen proberen schade te voorkomen, we op die manier de kosten laag kunnen houden. De verzekeringen blijven dan betaalbaar en houden we geld over voor het uitkeren van de jaarbeloning.

 

 

 

Blog delen op Social Media :

Waarom uw konijn verzekeren?

Beste konijnenverzekering

Gerelateerde dieren blogs

Zieke konijn

Konijn is ziek

Veel konijneneigenaren twijfelen wel eens of hun pluizige vriendje ziek is of niet. Maar wanneer moet je nu echt ingrijpen?

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?