Een hond in huis, altijd wel gezellig. Totdat je ineens thuis zit met ontzettend veel puppy’s. Het kan namelijk altijd voorkomen dat een hond zwanger is geworden. Op dat moment is het wel je goed te werk gaat, je wilt er namelijk wel voor zorgen dat jouw hond de nieuwe puppy’s goed ter wereld brengt. Er zijn enkele dingen die je wel goed moet beheersen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. In dit artikel gaan we kijken wat nu eigenlijk de gepaste wijze is om een hond te verzorgen tijdens de zwangerschap. Je moet namelijk alles er aan doen om te zorgen voor een goede bevalling, na afloop heb je dan super schattige nieuwe puppy’s in huis!
Mijn hond is zwanger, wat nu?
Je hond is dus zwanger, je zal een keuze moeten maken over of je wel of geen puppy’s wilt hebben. Er is een ding wel heel belangrijk, dat is dat je de hond goed blijft verzorgen. Zo moet je bijvoorbeeld letten op het voer van de hond. In het begin van de zwangerschap heeft een drachtige hond nog geen extra eten of drinken nodig. Afhankelijk van het aantal pups die de moeder in zich heeft zal de voederbehoefte steeds meer toenemen als de zwangerschap langer wordt. Vanaf ongeveer het laatste derde deel van de dracht heeft een zwangere hond pas echt aanzienlijk meer eten nodig. Een goede puppyvoeding is vergelijkbare soort voeding voor een zwangere hond.
Hoe zorg ik voor mijn zwangere hond?
Een zwangere hond kan gedurende de zwangerschap nog gewoon mee naar buiten en alles doen wat een hond normaal ook kan. Aan het einde van de zwangerschap neemt de buikomvang aanzienlijk toe en is het aan te raden haar om niet meer te vaak te gaan rennen met de hond. Het is het beste haar een apart plek te geven waar ze de bevalling kan houden. Dit kan haar mand zijn in een speciaal uitgezocht hoekje van het huis. Het is wel belangrijk dat dit een afgebakende plek is, zo kunnen de pups niet zomaar weg kruipen.
Daarnaast is het belangrijk de plek niet te koud is. Net na de geboorte kan een pup zijn of haar lichaamstemperatuur niet zo goed beheersen. De beste omgevingstemperatuur voor een nieuwe pup is 25 graden in huis. Vaak wordt er een warmtelamp in de woning gezet voor een lekker warme temperatuur. Let er echter wel op dat deze niet te dicht op moeder en pups, anders is er kans op brandplekken. De grond kan worden afgedekt met kranten zodat je het net iets makkelijk kan schoonmaken.
Draagtijd van een hond
Gemiddeld is na de eerste dekking is de draagtijd van je hond om en nabij de 63 dagen, maar deze kan altijd fluctueren tussen de 57 en 72 dagen. De totale draagtijd is vooral afhankelijk van de grootte van het toekomstige aantal hondjes. Hoe groter het nest is, hoe sneller de pups in ‘foetale nood’ komen en hoe korter de draagtijd dan zal zijn. Kleinere nesten hebben vaak een langere dracht, terwijl grotere nesten vaak een korte draagtijd hebben. We spreken van een lange draagtijd al er sprake is van een dracht van 1 tot 2 pups de zwangerschap langer dan 76 dagen duurt. Bij een dracht van 3 of meer pups is een draagtijd van meer dan 71 dagen over het algemeen te classificeren als te lang.
Keizersede
Het kan voorkomen dat een hond ook een keizersnede nodig heeft bij de bevalling, dit is dan ook niet zo raar. Bij hondenrassen met een relatief grote kop en smalle heupbeenderen leidt de bevalling bijvoorbeeld mogelijk al tot geboorteproblemen. Vandaar dat de pups bij deze rassen meestal via een keizersnede worden geboren, natuurlijk door een arts. Het moment van de keizersnede wordt door de dierenarts het liefst zo dicht mogelijk bij het moment van de natuurlijke bevalling gepland, zo is er de minste kans op mogelijke complicaties bij de bevalling.
Nieuwe puppy’s in huis
Je krijgt dus nieuwe puppy’s in huis, gefeliciteerd! Een paar nieuwe puppy’s in huis is natuurlijk ontzettend leuk. Door hun kleine en schattige uiterlijk heb je altijd weer iets om op te verheugen als je thuis komt. Het is alleen wel zo dat het opvoeden van puppy’s nog best wel eens wat geld kan gaan kosten. Zo moet je weer allerlei medicijnen halen, je moet de behandelingen betalen en ook de castratie kost weer geld. Wil je geld besparen? Kies dan voor een puppy verzekering via onze verzekering vergelijker, wel zo handig! Zo weet je gelijk wat de voordelen zijn van een bepaalde verzekering, vervolgens hoef je hem alleen maar af te sluiten.