Puppy zindelijk

Hooikoorts bij de hond

[ez-toc]

Het is weer lekker weer aan het worden, dit betekent dat iedereen buiten zal gaan zitten. Dit is dan ook de periode dat jij lekker een eind kan gaan wandelen met de hond. Tenminste, dat zou je zeggen. Er zijn echter honden in Nederland die last hebben van hooikoorts. Hierdoor wordt het voor deze groep honden toch wel lastig om zomaar buiten uitgelaten te worden in de zomer. Hoe komt het nu eigenlijk dat sommige honden last hebben van hooikoorts? En wat is hooikoorts nu precies? Voor het antwoord moet je snel verder lezen, dan leggen we het jou allemaal uit!

Start met vergelijken

Wat is hooikoorts nu precies?

Eerst moeten we even een mythe de wereld uit helpen, dit is dat hooikoorts iets te maken heeft met hooi. Hooikoorts heeft niets te maken met hooi, de naam slaat alleen terug op het feit dat deze allergie vooral voorkomt in het seizoen dat het hooi normaal gesproken op de velden staat. Eigenlijk is het niets meer dan een allergie. Vaak zie je ze bij mensen, maar ook honden en katten kunnen last krijgen van deze allergie. Als jouw hond deze allergie heeft, de hooikoorts dus, dan is hij heel erg gevoelig voor stoffen uit de natuur. Zo kan hij veel gaan niezen als hij stuifmeel of gras ruikt, maar ook pollen kunnen zorgen voor een reactie.

Je kan de symptomen vrijwel over heel het lichaam van de hond zien. Zo krijgt de hond veel jeuk als hij last heeft van een allergische reactie, dit komt dus door de pollen. Zo krijg hij vacht of huid problemen en gaat hij vaak krabben. Ook kan er huiduitslag ontstaan op zijn huid, niet zo prettig natuurlijk. Haarverlies, geïrriteerde ogen, ooguitvloeiing en ontstekingen kunnen ook voorkomen wanneer hij in aanraking komt met de pollen.

Wat zijn de oorzaken van hooikoorts

Hooikoorts is dus eigenlijk een pollenallergie, maar ook andere planten kunnen zorgen voor een reactie. Je hond reageert hierop door deze stoffen in te ademen of als het in contact komt met het de vacht of met de huid van jouw dier. Hooikoorts is over het algemeen iets erfelijks en kan dus vaker voorkomen als je meerdere honden thuis hebt. Hooikoorts is altijd afhankelijk van het seizoen, in de winter zal het eigenlijk nooit voorkomen. Hooikoorts is dus erfelijk, je kunt het niet voorkomen. Je kan er wel voor zorgen dat de symptomen minder erg worden. dit kan  door het contact te vermijden, of door medicatie aan te schaffen.

hooikoorts 2

De behandeling van hooikoorts

Het is handig als je hond van de klachten hierboven om contact op te nemen met een arts of een dierenkliniek. Hij kan je hond laten onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van hooikoorts. Als blijkt dat je hond echt de allergie heeft, dan kun je samen met je dierenarts kijken naar een medicijn of een behandeling. Het kan zijn dat je hond een kuur moet volgen die het probleem op kan lossen of die de symptomen kan verminderen.

De prijs van de behandelingen is niet echt makkelijk vast te stellen. Dit heeft namelijk allemaal te maken met het soort hond, de leeftijd van de hond en het gewicht van de hond. Het is niet het meest dure om te laten doen bij een dierenarts, maar als je ieder jaar de kuur moet kopen dan ben je aardig wat geld kwijt. Je kunt natuurlijk altijd even naar een dierenkliniek in de buurt bellen om te kijken wat de kosten gemiddeld zouden zijn. Zo heb je in ieder geval een beetje een generaal beeld.

Hond verzekeren

Het is natuurlijk niet gratis om jouw hond te laten behandelen, je moet namelijk altijd weer de behandeling of de medicijnen betalen. Hier kom je nu eenmaal niet onderuit. Als jij een hond hebt die de allergie heeft dan kan het dus zomaar zijn dat je voor de rest van je leven de kuur moet blijven kopen. Over de jaren heen ben je dus veel geld kwijt. Een manier om dit op te lossen is door een hondenverzekering af te sluiten. Wat is hier nu het voordeel van?

Met een hondenverzekering, of een puppyverzekering voor het geval je een kleintje heb, kun je de kosten die je gemaakt hebt vergoed krijgen van de verzekering. Hier valt over het algemeen ook de medicatie en de behandeling onder, als is dit natuurlijk afhankelijk van de aanbieder. Neem dus zeker eens een kijkje bij onze vergelijker op de site, zo kan je gelijk de voordelen en nadelen zien van iedere verzekering.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs