Huidschilfers

Huidschilfers bij de hond

[ez-toc]

Iedereen heeft natuurlijk dat liefst zijn of haar hond helemaal gezond is. Dat is alleen niet altijd zo, sommige honden worden zieken, andere honden hebben last van diverse kwaaltjes. Zo kan het voorkomen dat jouw hond last heeft van huidschilfers. De meeste mensen vinden dit toch altijd een beetje eng, ze zijn bang dat het iets ernstigs is. Maar is deze zorg wel terecht? Is het wel zo dat huidschilfers echt iets zijn waar je je druk om moet maken? Om daar antwoord op te krijgen moet je snel verder lezen!

Wat zijn huidschilfers bij de hond?

De vacht van de hond, het is iets wat toch wel een beetje voor problemen kan zorgen. De vacht laat meestal zien of de hond gezond is of niet, het is namelijk het grootste orgaan. Wanneer je hond last heeft van iets, bijvoorbeeld van huidschilfers dan weer je dat dit niet helemaal in de haak is. Het kan dan ook komen door jeuken of krabben, de hond zit dan iedere keer aan zijn vacht. Als dit te lang duurt dan kan het zelfs zijn dat de vacht gaat stinken, dit is vooral zo als je veel witte schilfers ziet wanneer je hem aait.

Je ziet  bij honden wel vaker haaruitval en huidschilfers, het is dus niet zo dat het altijd zo is dat de hond ziek is. Je kunt het vaak wel zien aan de soort schilfers. Als het kleine schilfertjes zijn, en het zijn er niet zo veel, dan is de kans vrij klein dat de hond ook daadwerkelijk ziek is. Zo verharen sommige honden nu eenmaal sneller dan anderen, andere honden hebben weer sneller last van huidschilfers. Dit is nu eenmaal iets waar je niets aan kunt veranderen. Er zijn ook bepaalde periodes waarin honden sneller last hebben van haaruitval en andere huidschilfers. Dit is bijvoorbeeld in het voorjaar en in het najaar, voornamelijk wanneer de vacht vervangen wordt door een andere vacht.

Oorzaak van haaruitval en huidschilfers

Je kunt jouw hond natuurlijk wassen, dit mag 2 keer per jaar. Je moet dan wel speciale honden shampoo gebruiken. Als je het te vaak doet dan gaat de water afstotende laag van de vacht verdwijnen, hierdoor wordt de huid erg droog en gaat hij jeuken. Als de hond dan gaat krabben dan krijg je last van de huidschilfers. Dit is dan ook waar veel mensen de mist mee ingaan. Ze denken dat het goed is om de huid te wassen als hij last heeft van huidschilfers. Maar dit is dus niet zo, je kunt het dan zelfs erger maken!

Het kan echter ook zijn dat de hond ziek is, dit komt echter wel minder vaak voor. Haaruitval en afgebroken haren kunnen een gevolg zijn van parasieten, infecties, allergieën, huidschimmel, huidontstekingen of lokale tumoren. Dit kan weer zorgen voor een overmatige productie van huidschilfers. Als jouw hond normaal verhaart dan zal je nooit kale plekken zien, echter als jouw hond veel kale plekken heeft dan kan het zijn dat hij ziek is.

Start met vergelijken

De behandeling van huidschilfers

Het kan zijn dat je naar de dierenarts moet gaan om een middeltje te halen tegen de jeuk. Deze kan je jouw hond dan een bepaalde kuur voorschrijven, als hij deze gevolgd heeft dan zou het over moeten zijn als alles volgens plan verloopt. Het kan echter ook zo zijn dat hij een behandeling moet uitvoeren om de hond te verlossen van bijvoorbeeld een ontsteking of een beestje in de darmen.

Voeding is echter ook hier van groot belang. Van een aantal aandoeningen is bekend dat ze minder zullen worden als de voeding beter is dan voorheen. Van vitaminen (vitamine A en B), mineralen (zink) en essentiële vetzuren (Omega 6 en Omega 3) is dit zo. Ook moet je hond voldoende bewegen en buiten komen, zo zorg je er voor dat de hond zijn vacht goed voldoende lucht krijgt.

Hond verzekeren

Mocht jouw hond medicijnen nodig hebben om de uitslag en de huidschilfers weg te halen dan kan dit nog best wel eens wat geld gaan kosten. Dit komt door het feit dat je de medicijnen zelf moet betalen, vaak zijn deze niet zo heel goedkoop. Als je een hond hebt die vaak last heeft van zijn huid dan kunnen de kosten dus aardig op gaan lopen. Hier zit niemand op te wachten, gelukkig is er dan ook een oplossing voor dit probleem. Je kunt namelijk er voor kiezen om een hondenverzekering af te sluiten, hiermee worden vele kosten die je maakt voor de hond vergoed. Wil je nu ook een dierenverzekering voor jouw huisdier afsluiten? Klik dan hier om onze vergelijking te bekijken van de verschillende aanbieders, zo weet je precies wat voor mogelijkheden er zijn.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Honden acupuctuur

Acupunctuur bij honden

Acupunctuur is een behandeling die al duizenden jaren wordt gebruikt om mensen te helpen zich beter te voelen. Tegenwoordig wordt