Encephalitozoon cuniculi

Encephalitozoon cuniculi bij een konijn

[ez-toc]

Encephalitozoon cuniculi is een protozoaire ziekte. Deze ziekte is in 1922 voor het eerst beschreven. Een protozoa is een heel klein organisme dat net iets groter is dan een bacterie en kleiner dan een meercellig organisme. Het is een ééncellig organisme en deze kun je niet met het blote oog zien en alleen aantonen met behulp van een microscoop of elektronen microscoop. Om zich te vermeerderen heeft het een gastheer (het konijn) nodig. Het kan overleven buiten het lichaam in de vorm van een spore, bij 4 graden celsius minder dan 1 week. Bij warmere omstandigheden (22 graden) en vochtige weer wel een paar weken.

Oorzaak

Besmette konijnen scheiden de E. cuniculi uit via hun urine. Hierdoor kan de bodembedekking, het voer, drinkwater of de bakjes besmet worden. Als er dan niet goed schoongemaakt wordt, blijven de sporen aanwezig en kunnen dan een ander konijn infecteren. Deze manier van infectie overdracht vindt vooral plaats op plekken waar er veel konijnen in gescheiden hokken zitten. Dus denk bijvoorbeeld aan fokkers of hele grote dierenwinkels. Maar ook als je zelf meer dan één konijn hebt, maar ze zitten gescheiden van elkaar, kun je E. cuniculi op deze manier overbrengen. Bij konijnen die hobby-matig gehouden worden, komt de overdracht veel vaker vanuit de moeder. Al tijdens de dracht wordt het jonge konijn geïnfecteerd. Meestal krijgen ze pas op latere leeftijd de aandoening, vaak na een moment van stress, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Bij stress kun je denken aan bijvoorbeeld een operatie, een verhuizing of het doormaken van een andere ziekte.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de parasiet zich vermenigvuldigt. Hersenverschijnselen kunnen zich uiten in een scheve kopstand soms tot omrollen aan toe, epileptische aanvallen en heen en weer bewegende en draaiende ogen. Verder kan er verlamming of verzwakking van de achterhand optreden. Vermenigvuldiging in de urinewegen kan leiden tot urineverlies en/of veel drinken en plassen. Soms ontstaan oogproblemen. Daarnaast kan het konijn gewicht verliezen of slecht eten zonder dat er verder zichtbare klachten zijn. Verschillende van deze symptomen kunnen gelijktijdig zichtbaar zijn.

Diagnose

Er zijn bloedtesten voor het konijn beschikbaar die antilichamen ten aanzien van deze ziekte kunnen aantonen. Of deze bloedonderzoeken echt betrouwbaar zijn is nog maar de vraag. De antilichamen werden bij 71 procent van de zieke konijnen, maar ook bij 46 procent van de gezonde konijnen gevonden. In de urine werden sporen aangetoond, echter deze worden maar af en toe uitgescheiden. Als het konijn is overleden en er wordt sectie op verricht dan kan er specifiek op de parasiet gezocht worden. Er moet wel een ontstekingshaard om de parasieten in de hersenen of het ruggenmerg gevonden worden om er vanuit te kunnen gaan dat E. cuniculi de oorzaak van de problemen was. Het alleen aantonen van de parasiet zonder ontstekingshaarder om heen is niet genoeg om te concluderen dat de dit de oorzaak van de symptomen is, want de parasiet kan ook latent of symptoomloos aanwezig zijn. Als levende konijnen verdacht worden van een infectie met E. cuniculi dan wordt er uitgegaan van een infectie met deze ziekte tot het tegendeel bewezen is. Een positieve bloedtiter (IgM en IgG) en/of positieve antigeen PCR in bloed en/of urine is weer een aanknopingspunt dat het om E. cuniculi kan gaan, echter het is geen hard bewijs. Het beste is als je dit onderzoek na een paar weken herhaalt.

Behandeling

De therapie bestaat uit twee componenten. Ten eerste moet je de de parasiet bestrijden. Dit kan  met behulp van fenbendazole, dit dient 28 dagen te worden gegeven. Dit bestrijdt tijdelijk de acute fase van de parasiet maar laat deze niet geheel verdwijnen. Of door ondersteunende therapie zoals: Antibiotica, pijnstillers, corticosteroïden bij ernstige neurologische klachten, dwangvoeding, onderhuids vocht en het toedienen van vitamine B. De meeste konijnen herstellen goed. Echter de ziekte kan weer terugkomen. Sommigen houden restverschijnselen zoals een scheve kop over aan de ziekte, maar kunnen verder prima functioneren. Let echter wel op. Hoewel het zeer zeldzaam is, is E. cuniculi een zoönose, en dus overdraagbaar op de mens. Neem daarom zeer goede hygiëne maatregelen.

Preventie

Omdat je niet weet of en hoe lang jouw konijn al besmet is met e-cuniculi, kan hij het met zich meedragen zonder dat je het in de gaten hebt. Wat wel belangrijk is om deze ziekte te voorkomen is om stress zo veel mogelijk te vermijden en om een goed schone omgeving voor je konijnen te creëren. Maak dus wekelijks het hok schoon en gebruik bij voorkeur een konijnentoilet en verschoon deze dagelijks. Het is helaas niet mogelijk om 100% te voorkomen dat je konijn e-cuniculi krijgt.

Konijn verzekeren tegen e cuniculi kosten

Je vindt op de konijnenverzekering vergelijken pagina ook de dierenverzekering van Figo Pet. Meer dan tienduizend huisdieren in Nederland zijn verzekerd bij deze verzekeraar. Of je nu voor een eenvoudige controle naar de dierenarts gaat, of er is een operatie nodig: met de huisdierenverzekering van Figo Pet ben je vrijwel altijd gedekt. Dat geldt ook voor veel kostbare medicijnen. Je kunt zelf kiezen wat je gedekt wilt hebben. Kies je voor een basispakket of neem je geen enkel risico met een toppakket. Uiteraard kun je ook voor ergens in het midden qua dekkingen kiezen. Het is helemaal aan jou. Meestal hoef je niet meer dan 1 keer per jaar langs de dierenarts. En de kosten, ach, die zijn dan nog wel te overzien. Maar stel dat je hond onverwachts een operatie moet ondergaan. Of last krijgt van een langdurige kwaal. Dan zijn met een hondenverzekering de kosten voor medische zorg goed gedekt.

Je hebt de keus uit drie ziektekostenpakketten voor veel voorkomende medische behandelingen en vier aanvullende dekkingen voor crematie, reis, vaccinaties & gebit, sterilisatie of castratie en therapieën. Ook aan de konijn is bij Figo Pet gedacht. Je wilt natuurlijk niet zuinig doen als het om de gezondheid van je konijn gaat. En moeten sparen voor een behandeling is ook geen fijn idee. Voor een vast bedrag per maand is jouw konijn altijd verzekerd van de beste medische zorg. Bij Figo Pet kun je ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Hoe lief je poes ook is, en hoeveel kopjes ze ook geeft, ook zij kan wel voor schade zorgen bij iemand anders. Als ze bijvoorbeeld iets te enthousiast ergens haar nagels in zet. Met de aansprakelijkheidsverzekering levert dat geen problemen op: je konijn is meteen meeverzekerd. Dit geldt uiteraard ook voor de hond. Zelfs die lieve viervoeter maakt per ongeluk weleens brokken bij anderen. Bijvoorbeeld als je hond iets te vrolijk op iemands dure jurk springt. Met zijn modderige poten. Gelukkig is bij de aansprakelijkheidsverzekering van Figo Pet naast je hele gezin ook je huisdier meteen meeverzekerd.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

Zieke konijn

Konijn is ziek

Veel konijneneigenaren twijfelen wel eens of hun pluizige vriendje ziek is of niet. Maar wanneer moet je nu echt ingrijpen?

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?