Temperatuur hond

Het verwijderen van een teek bij je hond of kat

[ez-toc]

Heb je een hond of kat als huisdier en kom je een teek tegen op de huid? Dat is geen spoedgeval, maar toch is het belangrijk om een teek zo snel mogelijk op de juiste manier te verwijderen. Een teek kan namelijk ziektes overbrengen op je huisdier. Wanneer een teek ongeveer 24 uur vastgezogen zit op de huid van je hond of kat dan is het mogelijk dat deze ziektes overbrengt. Zo kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en daarom is het belangrijk om de teek tijdig te verwijderen. Het is vrij eenvoudig om een teek te verwijderen, maar het is wel belangrijk dat je de onderstaande tips in de gaten houdt.

Start met vergelijken

Tips voor het verwijderen van teken

Het gebeurt regelmatig dat mensen een teek die zit vastgezogen op de huid proberen te verwijderen met de hand. Dat is echter niet aan te raden. Wanneer de teek met de vingers wordt verwijderd gebeurt het vaak dat de kop van de teek afbreekt en vast blijft zitten in de huid. Dit kan slechte gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond of kat. Ook mag de teek van tevoren niet worden verdoofd met alcohol. Wanneer teken worden verdoofd met alcohol dan kunnen zij de maaginhoud juist uitbraken op de huid van de hond.

Om de teek wel op de juiste manier te verwijderen dien je gebruik te maken van een tekenpincet. Aangeraden wordt om te zorgen dat je altijd een tekenpincet in huis hebt wanneer je een hond of een kat hebt. Zodoende kun je de tekenpincet altijd per direct gebruiken wanneer je een teek tegenkomt.

teek hond

Wanneer je gebruik maakt van een tekenpincet dan pak je de teek zo dicht mogelijk op de huid van de hond of van de kat. Vervolgens is het de bedoeling dat je het pincet ronddraait totdat de teek vanzelf loskomt van de huid. Het maakt geen verschil of je dit links of rechts omdraait. Is de teek verwijderd uit de huid van je huisdier? Controleer dan altijd of de kop van de teek nog aan het lichaam in de tekenpincet zit en niet achter is gebleven in de huid. Is de kop wel in de huid blijven zitten? Maak dan gebruik van een splinter om deze alsnog te verwijderen.

Na het verwijderen

Nadat een teek is verwijderd dan kan het zijn dat er een bult ontstaat op de plek waar de teek heeft gezeten. Dit is geen probleem. De bult gaat na verloop van tijd vanzelf weer weg. In de periode nadat de teek is verwijderd is het even goed opletten bij je hond of kat wanneer deze symptomen laat zien. Is je hond of kat erg sloom, misselijk of andere verschijnselen van ziekten? Dan kun je het beste contact opnemen met een dierenarts.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

Zieke Hond verzekeren

Zieke hond verzekeren

Het kan een hartverscheurende ervaring zijn om te zien dat je hond ziek wordt. Naast de emotionele zorgen kunnen de