WA-verzekering voor dieren

WA-verzekering voor dieren

[ez-toc]

Iedereen die een huisdier in zijn of haar bezit heeft, kan er mee te maken krijgen: huisdieren die een ander schade berokkenen. Als jouw hond schade maakt, dan is volgens de wet de eigenaar van het huisdier aansprakelijk voor de schade. Met andere woorden, als jouw huisdier schade veroorzaakt, dien jij als eigenaar jouw aansprakelijkheidsverzekering aan te spreken. Zelfs als jij niet degenen bent die op dat moment de hond uitlaat, kun je alsnog aansprakelijk zijn als jouw hond een andere hond bijt. Dat is wettelijk zo geregeld. Als dierenbezitter ben je nu eenmaal aansprakelijk als jouw hond of kat schade veroorzaakt. Dat je aansprakelijk bent hoeft echter niet per definitie te betekenen dat je ook ‘schuld’ hebt. Ook als jouw hond of kat of konijn bijvoorbeeld per ongeluk iets stuk maakt, zonder dat jij dit had kunnen voorkomen, ben je volgens de wet aansprakelijk.

Wat betekent aansprakelijkheid bij dieren?

De term aansprakelijk betekent dus dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor de aangerichte schade. Je bent daarmee dus ook verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade. Daarvoor kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Hierbij is in de meeste gevallen hetzelfde eigen risico van toepassing als bij overige schades. Wanneer jouw huisdier iets stuk maakt van iemand anders dan maakt het niet uit of het om materiële of letselschade gaat. Jij bent hoe dan ook verantwoordelijk voor het vergoeden van de geleden schade. Mocht jouw hond iemand ernstig verwonden dan kunnen de medische kosten aardig in de papieren lopen. Ook om deze reden is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mocht je namelijk geen aansprakelijkheidsverzekering hebben, dan draai je namelijk zelf op voor deze kosten. Als jouw huisdier schade aanricht door jouw schuld, dan bent je doorgaans niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren. Je bent in een dergelijk geval niet alleen aansprakelijk voor de schade – je hebt ook schuld.

Wanneer degene die schade lijdt ook ‘eigen schuld’ heeft, wil dat niet meteen zeggen dat je niet aansprakelijk bent. Ook hier geldt de hoofdregel dat jij als eigenaar aansprakelijk bent voor de schade die jouw dier aanricht. Zelfs als de zaak voor de rechter komt, is de kans klein dat je niet aansprakelijk wordt gesteld. Als je aansprakelijk wordt gesteld zul je bovendien zelf het tegendeel moeten bewijzen. Een andere mogelijkheid is dat de kosten van de schade worden verdeeld over jou en degene die de schade heeft geleden. Dit gebeurt doorgaans alleen in gevallen waarbij degene die schade heeft geleden ook zelf op de hoogte was van het risico.

Ben je ook WA-aansprakelijk bij een professionele dienst?

Iets gecompliceerder ligt het als je gebruik maakt van een professionele dienst zoals een uitlaatdienst of dierenhotel. In principe blijf je als eigenaar hoofdaansprakelijk voor schade die door jouw dier wordt aangericht. Echter, omdat je gebruik maakt van een professionele dienst, mag er ook tot op zekere hoogte iets worden verwacht. Je gaat er immers van uit dat jouw hond in handen is van mensen die op professionele wijze met dieren omgaan. Het zal sterk van de omstandigheden afhangen hoe een dergelijke situatie uitpakt. In de meeste gevallen zal jouw verzekeraar de geleden schade gewoon vergoeden, mits je daarvoor verzekerd bent. Steeds meer mensen nemen hun hond mee op vakantie. Het is daarom zeer belangrijk dat je goed verzekerd bent. Hoewel er speciale (aanvullende) reisverzekeringen voor dieren bestaan, richten deze verzekeringen zich meestal alleen op medische kosten (dierenartskosten) in het buitenland. Wanneer jouw hond schade aanricht, wordt dit dus niet altijd gedekt door de reisverzekering. Zeker op nieuwe, onbekende plekken kan een hond zich onvoorspelbaar gedragen. Het is daarom belangrijk om je goed te verzekeren voor schade die wordt aangericht door jouw viervoeter. Bovendien is het in sommige landen zelfs verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren te hebben. Steeds meer landen in Europa stellen de aansprakelijkheidsverzekering voor honden verplicht. Het is dus belangrijk dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit voordat je naar deze landen gaat. In heel Frankrijk, Spanje, Denemarken en Italië is deze aansprakelijkheidsverzekering voor honden verplicht. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is de verzekering in steeds meer regio’s wel verplicht, maar nog niet in elke. Ook zijn er landen waar de verzekering niet verplicht is, zoals in België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Top 3
dierenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs

Bekijk de beste dierenverzekeringen voor uw huisdier.