Einschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard krijgt een zogenaamd ‘olifantsbeen’. Het been van het paard begint ontzettend te zwellen en het paard heeft koorts. Doordat de lymfevaten ontstoken zijn begint het been van het paard enorm op te zwellen. Deze lymfevaten voeren normaal gesproken vocht uit het been af, maar doordat ze ontsteken zijn gaat dat niet meer en wordt het been heel dik.

Oorzaak

Kleine huidwondjes zijn hier vaak de oorzaak van, waarbij bacteriën (meestal streptokokken, zelden stafylokokken) in deze wonden binnendringen en zich vervolgens via de lymfevaten snel kunnen vermenigvuldigen en verspreiden in de luchtarme omgeving onder de huid (net als bij rotstraal), beginnend bij de onderhuid en zich verspreidend naar het diepere weefsel. Er is geen uitzondering, elk lichaamsdeel kan hierdoor worden getroffen. Einschuss treedt echter meestal op in de (achter)benen. Dit heeft er onder andere ook mee te maken dat de afvalstoffen die afgevoerd moeten worden een hele lang weg af te leggen hebben om uiteindelijk via de grote lymfeknoop die zich voor in het hals gebied bevindt gezuiverd te worden (je kunt het zien als een file in de lymfevaten). Paarden die eerder zijn getroffen door Einschuss, zijn er vatbaarder voor. Oudere paarden worden vaker getroffen omdat hun stofwisseling wat trager werkt en of hun weerstand lager is.

Symptomen

Wat zijn precies de symptomen van deze ziekte? Het paard heeft bij Einschuss een rode huid en verhoogde temperatuur. Ook zie je algemene ontstekingssymptomen en zwellingen in het getroffen lichaamsgebied. Het paard heeft pijn en is op de betreffende plaats zeer gevoelig voor aanrakingen. Ook zal het paard een verminderde eetlust vertonen evenals lusteloosheid, abcesvorming en heeft het paard koorts. Ook kreupelheid en weefselspanning zijn symptomen die duiden op de ziekte van Einschuss.

Diagnose

Samengevat kun je zeggen dat de diagnose van Einschuss kan worden vastgesteld als het been dik is en warm aanvoelt. Het paard heeft pijn aan het dikke been. Het paard voelt zich ziek en heeft weinig eetlust, heeft last van koorts en is kreupel.

Behandeling

Het is van belang dat je gelijk de dierenarts erbij haalt als je vermoedt dat jouw paard Einschuss heeft. Meet de temperatuur, ademhaling en hartslag van het paard en informeer de dierenarts/ behandelaar over de gemeten waarden en het verloop hiervan (bij koorts mag er nooit manuele lymfedrainage of compressietherapie worden gegeven!). Geef het paard rust: geen lichaamsbeweging, niet berijden. Later – volgens de instructies van de dierenarts/ behandelaar – kan de lymfevloeistof uit het gezwollen gebied worden afgevoerd in combinatie met gerichte lichaamsbeweging. Bij verwondingen aan het been van het paard is de hoefpomp een belangrijke factor bij het afvoeren van de lymfevloeistof die de opzwelling van het paardenbeen veroorzaakt. De hoefpomp wordt door beweging geactiveerd. Indien er ijzers aanwezig zijn bij voorkeur verwijderen. (indien het mogelijk is i.v.m. mogelijke pijn aan het been). Verder is het belangrijk om het getroffen gebied te voorzien van lauwe wisselbaden. De veearts zal doorgaans aanraden om het paard een antibioticakuur te geven om de ontsteking tegen te gaan. Wanneer de zwelling afneemt gaat de druk wat van het been af en heeft het paard minder pijn. Het is raadzaam om meerdere malen per dag een korte periode met het paard te stappen, dit stimuleert de bloedsomloop. Wanneer het wondje zichtbaar is, dient deze goed schoongemaakt te worden. Wanneer het wondje niet te zien is, is het afspuiten van het been een oplossing. Gelukkig kan het paard goed herstellen van deze ziekte. Hoe sneller de behandeling gestart wordt, hoe kleiner de kans op permanente schade. Wanneer er te laat wordt begonnen met therapie, of wanneer de therapie niet aanslaat bestaat de kans dat het paard altijd een dik been zal houden. Een paard kan in principe prima leven met een dik been, als het been de bewegingsvrijheid van het paard maar niet belemmert.

Paardenverzekering vergelijken

Alle paardeneigenaren weten dat het houden van een paard op stal of in een manage niet goedkoop is. Het kost namelijk een hoop geld om je paard de verzorging te geven die nodig is. Het paard moet tenslotte kunnen springen, rennen, bewegen. Ook voer en de hoefsmid moeten betaald worden. Al met al geen goedkope liefhebberij. Het is daarom zeer verstandig om een paardenverzekering af te sluiten. Dat is echt van essentieel belang als je eigenaar bent van een paard. Een paard is moeilijker te behandelen en niet elke dierenarts is hierin gespecialiseerd. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken/paardenverzekering vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Een aantal kosten worden bijna door elke verzekeraar vergoedt. Denk hierbij aan inentingen die het paard jaarlijks moet krijgen. Deze inentingen zijn vrij kostbaar en kun je als het ware verhalen op je verzekering. De behandelingen hiervoor – bijvoorbeeld aan de hoef of benen – vallen in de meeste gevallen ook onder de afgesloten verzekering. Ook geldt voor bijna alle verzekeringen dat de meeste medicijnen die je paard moet nemen vergoed worden. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat je zelf ook een gedeelte van de kosten voor deze medicijnen voor je rekening moet nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af wat voor een soort medicijn het is. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook aanvullende verzekeringen. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past.

Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.