De konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease of RHD genoemd, wordt veroorzaakt door een virus, het RHD-virus. Een konijn dat erg stil is en niet meer eet, zou wel eens VHD kunnen hebben. De ziekte werd voor het eerst waargenomen in China, maar komt sinds ongeveer 15 jaar ook voor in Europa. De wilde konijnenpopulatie is in 2004 door deze ziekte dramatisch teruggelopen tot ongeveer 40%.
Oorzaak
Het virus verspreidt zich door direct contact tussen konijnen, maar ook via ontlasting, insecten (als muggen en vliegen), en besmet materiaal (als kooien en drinkflesjes). Ook vers geplukt gras uit besmet milieu kan virus bevatten! Deze ziekte is zeer besmettelijk. Stekende insecten kunnen eveneens een rol spelen in de verspreiding.
Symptomen
Na besmetting gaan er één tot drie dagen voorbij voordat een konijn ziekteverschijnselen vertoont. Hoe kan je zien dat je konijn besmet is geraakt met het VHD virus? Wees alert op: Benauwdheid; verminderde tot geen eetlust; diarree; verstoppingen; koorts; bloedneus; verlammingsverschijnselen en kermen van pijn. Let echter wel op. Soms vertoont het konijn helemaal geen symptomen en is het dus lastig aan te tonen dat het VHD heeft.
Diagnose
Op basis van de klinische verschijnselen, het verhaal van de eigenaar en door het uitsluiten van andere ziekten kan de waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden.
Behandeling
Er is helaas nog geen therapie voor VHD. Het is slechts mogelijk het zieke konijn symptomatisch te behandelen met warm houden, het inbrengen van vochtinfusen en het geven van pijnstillers en vitamines. Helaas verloopt de ziekte, ondanks deze behandeling, in bijna alle gevallen dodelijk af. Een ziek konijn moet afgezonderd worden van de andere konijnen en het hok, de vloeren, voerbakjes en drinkflesjes dienen goed gereinigd en ontsmet te worden.
Preventie
Je kunt je konijn tegen dit virus vaccineren. Sinds 2012 is er een vaccinatie die je konijn ook beschermt tegen een andere dodelijke konijnenziekte: myxomatose. Deze vaccinatie is een jaar werkzaam. Je kunt je konijn laten vaccineren vanaf een leeftijd van vijf weken. Je konijn dient op het moment van enten helemaal gezond te zijn, ook mag het konijn niet zwanger zijn.
Paardenverzekering vergelijken
Ben je in het bezit van een paard, dan is het zeer aan te raden om een verzekering af te sluiten. Het onderhouden van een paard kost veel tijd, maar ook een hoop geld. Denk aan voer, de hoefsmid en aan eventuele behandelingen en medicijnen als het paard ziek wordt. Je kunt er voor kiezen om je paard gedeeltelijk te laten verzekeren of om bijvoorbeeld alleen de trailer te verzekeren. Niet elke verzekering is uiteraard hetzelfde. De site dierenverzekering-vergelijken.nl/paardenverzekering/vergelijkt verschillende aanbieders waarbij je kunt kijken welke het beste bij je past. Niet elke verzekeraar vergoedt dezelfde kosten. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld maar een gedeelte van de kosten dus het is zeer verstandig om daar goed op te letten. Ook kun je denken aan een aanvullende verzekering. Deze hoeven niet direct iets met het paard te maken hebben, Je kunt bij een aanvullende verzekering denken aan diefstal of aan een ongevallenverzekering voor opzittenden. Je kunt immers lelijk terecht komen als je van een paard valt. Vaak worden diefstal en een ongevallenverzekering aangeboden als aanvullende verzekering. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke voorkeuren en laat je goed adviseren welke verzekering het beste bij jou past. Verzekeraar OHRA bijvoorbeeld wordt getipt als een van de goedkopere verzekeringen om jouw paard bij te laten verzekeren.
InShared dierenverzekering voor de hond
Het is ook belangrijk om naast konijnen, katten en paarden je hond te laten verzekeren. Als je eenmaal een hond hebt aangeschaft moet je nu eenmaal ook denken aan een verzekering. Voor jezelf of jouw gezin heb je diverse verzekeringen afgesloten in geval van ziekte of overlijden. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als er zich onverhoopt iets voordoet. Echter vele hondeneigenaren zijn niet goed verzekerd als er onverwacht iets met hun huisdier gebeurd. Dan komen zij voor grote financiële uitgaven te staan die voorkomen hadden kunnen worden.
Het is ook verstandig om de verschillende verzekeringen voor je huisdier met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke verzekering het beste bij jou past. De dierenverzekering van InShared promoot bijvoorbeeld dat zij goedkope premies hanteren per maand. Zij bieden ook een aanvullende Huisdier & Zorg verzekering aan. Mocht er aan het eind van het jaar nog geld open staan dat je niet hebt opgemaakt, dan keert inShared dat bedrag uit. Het kan namelijk gebeuren dan je de verzekering niet nodig hebt gehad omdat je kat of hond het hele jaar geen klachten heeft gehad. Mocht dit het geval zijn dan stort InShared dit bedrag weer terug op jouw rekening. De verzekeraar zegt dan ook niet voor niets dat als we allemaal samen proberen schade te voorkomen, we op die manier de kosten laag kunnen houden. De verzekeringen blijven dan betaalbaar en houden we geld over voor het uitkeren van de jaarbeloning.