Hond uit asiel

Teek bij de hond

[ez-toc]

Het is weer lekker weer aan het worden. Dit houdt in dat veel mensen er weer op uit gaan om lekker een stuk te wandelen. Zo ook de mensen met honden natuurlijk, er is namelijk niets leukers dan er met jouw huisdier even op uit gaan. Er zit alleen een klein nadeeltje aan het wandelen met jouw hond. Dat is het feit dat je sneller een teek kan vinden op de vacht van de hond, al helemaal als je veel in het bos loopt. Nu lijkt zo’n beestje misschien niet zo schuldig maar vergis je niet. Een teek is namelijk een klein maar vervelend beestje wat aanzienlijk wat schade aan kan brengen aan jouw hond. Lees verder om er achter te komen waarom dit nu precies zo is.

Wat is een teek?

Een teek is een klein beestje wat over het algemeen in de struiken en bomen zit. Je vindt ze in Nederland vooral als het weer lekker weer is, net als deze maand dus. In het buitenland zien we de teek nog veel vaker, zo zijn ze in Frankrijk altijd wel in het bos te vinden. Deze teken zijn niet altijd gevaarlijk, ze leven van het bloed van de hond en blijven net zo lang zitten tot ze genoeg hebben. Het grootste probleem is alleen dat sommige teken een ziekte met zich mee dragen. De meest voorkomende ziekte die een teek kan hebben is de ziekte van Lyme. Waarschijnlijk heb je wel eens van deze ziekte gehoord. Deze ziekte zorgt er voor dat de hond erg moe zal zijn. De energie van de hond zal erg snel naar beneden gaan, hierdoor kun je niet meer echt vaak met hem gaan spelen of wandelen. Dit kun je dus het beste voorkomen, spelen met de hond is namelijk wel ontzettend leuk te doen.

Teek bij hond

Voorkomen van teken bij de hond

Er zijn verschillende manieren om een beet van een teek te voorkomen. Je moet eerst kijken naar het individuele infectie risico. Aan de hand hiervan kun je de gepaste voorkomingswijze bepalen die je toe kunt passen om er voor te zorgen dat jouw hond niet ziek wordt. Er bestaan verschillende soorten categorieën als we kijken naar het infectie risico. Je hebt een hoog risico en een gemiddeld risico, voor iedere soort is er weer een andere voorkoming vereist. We spreken van een gemiddeld risico als het gaat om een hond die vaak buiten komt. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in het bos. Hier kun je beter een preventieve techniek toepassen. Let dus een beetje op waar je loopt en ga niet te diep het bos in maar blijf op de paden. Ook moet je de hond vaak controleren door middel van een tekenkam. Je kunt dan zien of de hond last heeft van een teek of dat hij gebeten is. Als dit het geval is dan kun je naar de dierenarts voor een anti teken middeltje of hij kan hem er af halen.

Er is sprake van een hoog risico als jouw hond leeft in en gebied waar vaak teken voorkomen. Er zit dus eigenlijk niet zo veel verschil tussen de verschillende soorten risico’s. Je moet bij allebei de soorten risico’s even kijken of jouw hond daadwerkelijk last heeft van een teek. Dit doe je door goed door de vacht heen te kammen of door de vacht uit elkaar te halen met je hand.

Start met vergelijken

Zijn teken gevaarlijk voor de hond?

Veel baasjes vragen zich af of een teek dan eigenlijk gevaarlijk is voor een hond. Dit is natuurlijk een normale vraag, het is namelijk zo dat een teek voor mensen wel degelijk gevaarlijk kan zijn. Ook voor honden is er sprake van een risico wanneer de hond een teek heeft. Een teek kan namelijk diverse ziektes bij zich dragen, door de beet komen deze vervolgens ook bij de hond terecht. En laten we jou duidelijk maken, dit zijn niet de meest simpele ziektes.

Zo kan het zijn dat de hond de ziekte van Lyme zal oplopen. Deze ziekte is ontzettend naar voor ieder mens of beest die het oploopt. De ziekte zorgt er namelijk voor dat je de hele dag moe zal zijn. Het bloed kan minder makkelijk door het lichaam pompen en je bent vaak buiten adem. Voor een mens is er een rolstoel, voor een hond is deze er uiteraard niet. Als jij dus een hond hebt die de ziekte van Lyme heeft zal je voor de keuze komen te staan om de hond te houden met het gevolg dat hij altijd moe zal zijn, of je kunt er voor kiezen om de hond in te laten slapen. Het is dus van belang dat je deze tekenbeten en ziektes ten alle tijden moet voorkomen!

Het beste middel tegen teken voor de hond

Er zijn heel wat middeltjes op de markt die beloven dat zij de beste bescherming zijn tegen de teken. Het is alleen zo dat een groot deel van deze middeltjes zijn werk niet echt goed doet. Een middel waar iedereen wel weer positief over is, is Advantix. De pipetten van Advantix moeten op de huid van de hond worden aangebracht. Het middel zorgt er voor dat de huid van de hond niet aantrekkelijk zal zijn voor teken en vlooien, dit heeft te maken met de geur. Wees niet bang, als baasje ruik je er niets van. Wel moet je altijd nog even goed kammen en wassen, je weet namelijk nooit of het middel voor de volle honderd procent werkt. Door goed te kammen zorg je voor een werking die wel volledig preventief is!

Hond laten verzekeren

Het kan dus zijn dat jouw hond daadwerkelijk een teek heeft. Mocht hij besmet zijn dan kan je naar de dierenarts gaan om te kijken wat er gedaan kan worden voor jouw hond. Het is natuurlijk wel zo dat je hier aardig wat geld aan kwijt bent, de dokter moet immers ook betaald worden. Eén van de manieren waarop je geld kunt besparen is door een hondenverzekering af te sluiten. Middels deze verzekering kan je vele kosten die je maakt verhalen op de verzekering. Zo zijn er verzekeraars die alle behandelingen en medicijnen voor een teek bij de hond betalen.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

kanker bij honden blog banner

Kanker bij honden

Kanker is een ernstige ziekte die niet alleen mensen, maar ook onze geliefde huisdieren treft. Bij honden is kanker een