Vlooien preventie

Vlooien en Teken Preventie: Tips voor Effectieve Toepassing

[ez-toc]

Producten ter voorkoming of behandeling van teken- en vlooienbesmetting zijn een essentieel onderdeel van hondenverzorging. Ze zijn in verschillende vormen beschikbaar, zoals tabletten, spot-on behandelingen en halsbanden. Maar wat zijn teken en vlooien en welk product is het meest geschikt voor uw huisdier? Waar dient u rekening mee te houden bij het gebruik van deze producten?

De Wereld van Teken en Vlooien: Een Kort Overzicht

Teken en vlooien behoren tot de groep van ectoparasieten, omdat ze op de huid van andere levende wezens leven. Ze voeden zichzelf uitsluitend met het bloed van hun gastheer, waaronder honden en zelfs mensen. Teken beginnen in hele kleine vorm te eten en kunnen tot een grootte van een centimeter groeien na eten. Ze zijn vaak moeilijk te ontdekken in de dikke vacht van honden en katten, maar ze groeien aanzienlijk als ze eenmaal vol gegeten zijn. In tegenstelling tot teken leven vlooien niet alleen op hun gastheer, maar ook in zijn omgeving. Ze zijn vaak slechts een paar millimeters groot en moeilijk te zien met het blote oog.

Waarom is bescherming tegen teken en vlooien zo belangrijk? Teken en vlooien zijn niet alleen onplezierig, maar kunnen ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. De beten van deze parasieten kunnen tot pijnlijke lokale reacties, ernstige jeuk en in het ergste geval overdracht van ziekte leiden. Teken kunnen bijvoorbeeld pathogenen overdragen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Lyme, anaplasmose, babesiosis, hartworm en tekenencefalitis. Vlooien kunnen lintwormen en calici virussen overdragen. Sommige honden kunnen zelfs allergieën voor vlooienspeeksel ontwikkelen waarbij ze al ernstige symptomen vertonen bij een lichte vlooienbesmetting.

Mensen zijn ook niet immuun voor een vlooienbesmetting. Als uw hond vlooien heeft, kunt u misschien ook snel die kriebelende beestjes bij uzelf aan treffen.

Effectieve bescherming is daarom cruciaal. Als uw huisdier eenmaal besmet is met vlooien wordt de behandeling een stuk ingewikkelder. Vlooien leggen niet alleen eitjes op het dier, maar ook in de omgeving van het dier. In het ergste geval dient u uw hele huis schoon te maken en te ontsmetten.

Bewezen Producten en Overwegingen

Voor het kiezen van het juiste vlooien- en tekenproduct voor preventie zijn diverse opties met verschillende werkzame stoffen en werkingsduur. 

Halsbanden: deze bieden langdurige bescherming, maar dienen vermeden te worden als het dier vaak door bebost gebied struint om te voorkomen dat deze blijven haken achter takken of bossen.

Spot-on Behandelingen: deze worden aangebracht op de huid van de hond, meestal onderaan in de nek of tussen de schouderbladen. Zorg ervoor dat de hond het behandelde gebied niet likt om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Natuurlijke alternatieven zijn een goed alternatief voor chemische spot-on behandelingen. Ze zijn vrij van chemische stoffen en bevatten uitsluitend plantaardige ingrediënten waaronder geselecteerde plant oliën met een hoog laurinezuur gehalte. Deze samenstelling werkt als een afweermiddel tegen teken en vlooien. Sommige fabrikanten gebruiken ook insectenvet in hun natuurlijke spot-on behandelingen voor dieren.

Sprays: Draag huishoudhandschoenen en spray de vacht goed in. Masseer de spray goed in; het droogt normaliter snel op. Doe het dier niet in bad in de eerste 48 uur na aanbrengen om te voorkomen dat de werkzame stoffen wegspoelen. Alternatieven zonder chemische stoffen zijn ook beschikbaar in de vorm van sprays en ondersteunen de natuurlijke afweer tegen parasieten en teken. Ze beïnvloeden de lichaamsgeur van de hond en maken het op die manier afstotend voor teken en andere parasieten.

Tabletten: Deze kunnen rechtstreeks toegediend worden of verstopt in een snack. Zorg ervoor dat het huisdier de gehele tablet inneemt zonder resten achter te laten.

Speciale voorzorgsmaatregelen

Het is cruciaal om de vlooi- en teekproducten voor uw hond niet bij katten te gebruiken tenzij veilig gebruik voor beide diersoorten in de productinformatie vermeld wordt. Sommige werkzame stoffen, zoals permethrin, kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken bij katten.

Wees bijzonder voorzichtig bij de behandeling van honden die ingezet worden bij hoeden en drijven van vee, zoals Australische herders. Deze rassen kunnen een afwijking in het MDR1-gen hebben en daardoor intolerant zijn voor bepaalde werkzame stoffen zoals avermectine met als gevolg ernstige bijwerkingen.

Als u een puppy heeft, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies. Veel producten zijn alleen veilig te gebruiken vanaf een bepaalde leeftijd, maar er zijn ook stoffen die veilig zijn voor puppy’s. 

Los van de gekozen methode is het cruciaal om te voorkomen dat dit ongedierte de kans krijgt om uw huisdier te belagen. We hopen dat dit artikel u helpt om een afgewogen beslissing te nemen.

Conclusie

Maak een afgewogen keuze. De keuze voor een geschikt en preventief vlooien en tekenproduct hangt af van de werkzame stoffen en de specifieke behoefte van uw huisdier. In geval van twijfel is het raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts.

Blog delen op Social Media :

Waarom uw hond verzekeren?

Top 3
hondenverzekeringen

Vorige slide
Volgende slide

Gerelateerde dieren blogs