zandvlooien 2

Zandvlooien bij de hond

[ez-toc]

Een hond is natuurlijk ook maar een beest, een beest met zo zijn eigen problemen en ziektes die hij mogelijk op kan lopen. Eén van de dingen waar een hond last van kan hebben is zandvlooien. Veel mensen doen alleen niets als hun hond hier last van heeft. Ze denken dat het vanzelf wel weer overgaat. Maar klopt dit wel, is het niet zo dat zandvlooien wel degelijk gevaarlijk zijn? In dit artikel gaan we kijken naar deze kleine beestjes, zo weet het is en wat je er tegen kan doen. Lees dus snel verder voor meer info over de zandvlooi!

Zandvlooien

Wat zijn zandvlooien nu precies?

Een ander woord voor zandvlooi is Leishmania. Leishmania bij de hond komt door de eencellig parasiet Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt via een zandvlooi overgebracht, deze komt voor in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich op verschillende plekken op het lichaam, en dan in het bijzonder bij het beenmerg en de lymfeknopen van de hond.  De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, is overdag niet te zien, maar rond zonsondergang komen ze tevoorschijn en kunnen ze honden steken. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van jouw beestje, hier kan hij aardig ziek van worden.

Sommige honden krijgen de infectie heel kort als gevolg van het bijten van de vlooi, bij anderen is het zo erg dat de hond altijd last zal blijven hebben. De parasiet kan zich inkapselen de milt of in de lever, maar dus ook in het beenmerg. Op zo’n moment kun je de ziekte niet zien bij een onderzoek Maanden tot jaren later kan de ziekte ineens actief optreden en gaat de hond pas last krijgen van de ziekte. Of en wanneer de ziekte actief is allemaal afhankelijk van de afweer van de hond.  Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden wel eens door de vlooi gebeten en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De ziekte kan dan ineens zeven jaar of langer beginnen te ontwikkelen. Het treft dan vooral honden met een zwakke gezondheid, vaak zijn deze al oud of ziek.

Start met vergelijken

De behandeling van zandvlooien

Over het algemeen is de hond uitstekend te behandelen, dan moet je er alleen wel op tijd achter zijn gekomen dat jouw hond last heeft van de zandvlooien of van de infectie. Nadat de hond positief wordt getest bij de dierenarts of bij de kliniek, wordt er een beginnetje gemaakt met de tablettenkuur van Allopurinol®. Dit zorgt er voor dat de symptomen af zullen nemen. Honden die na behandeling opnieuw de test krijgen zijn genezen, andere weer niet. Sommige blijven de tablettenkuur gedurende hun hele leven gebruiken om zo de symptomen van de zandvlooi te onderdrukken. Ze blijven echter wel drager van deze infectie. Het is daarnaast verstandig om het bloed om de 3 -6 maanden te laten nemen bij de dierenarts ter controle.

Hond laten verzekeren

Natuurlijk zijn de geneesmiddelen die je hond nodig heeft niet gratis, dit is nooit zo. Het is zo dat de medicijnen van de dieren vaak uit eigen zak betaald moeten worden. Er is echter een andere mogelijkheid, dit is om jouw hond te laten verzekeren. Door een hondenverzekering af te sluiten kun je de kosten die je maakt declareren. Dit kan voor best veel verschillende soorten kostenposten die je moet maken voor je hond. Zo zijn er dus ook aanbieders van hondenverzekeringen die de medicijnen geheel vergoeden. Een voorbeeld is die van Aegon, deze vergoed de kosten die je mogelijk moet maken wel geheel. Mocht je dus een hond hebben die ziek is en die mogelijk heel zijn leven lang de kuur moet nemen dan kan het dus geen kwaad om een verzekering af te sluiten. Bekijk eens op de site de vergelijking van de verschillende verzekeringen. Zo weet je precies waar je voor moet kiezen en wat de prijs is van die bepaalde verzekering.

Blog delen op Social Media :

Gerelateerde dieren blogs

Zieke Hond verzekeren

Zieke hond verzekeren

Het kan een hartverscheurende ervaring zijn om te zien dat je hond ziek wordt. Naast de emotionele zorgen kunnen de